Ivan Posavec
U NOVOJ GLORIJI

Alana Kajfež - kiparica koja je odrasla u dvorcu

Zagrebačka kiparica Alana Kajfež (25) na svojoj je prvoj samostalnoj izložbi bila i sretna i sjetna.

Sretna jer su u stenjevačkoj Galeriji Remek-djela, gdje je predstavila svojih devet skulptura, uz nju bili majka, sestra i dečko. A sjetna jer joj je nedostajao otac Franjo Kajfež, farmakolog i izumitelj, koji je prije jedanaest godina izgubio dvogodišnju bitku sa zloćudnom bolešću.

– Da je živ, bio bi najponosniji otac na svijetu. Stalno je govorio da sam talentirana i da jedva čeka moju prvu izložbu – priča Alana Kajfež, čija je slika s temom doživljaja straha, koju je nacrtala u drugom razredu osnovne škole na satu likovnog, visjela među umjetninama u dvorcu Miljana u kojem je živjela s ocem, majkom Ladom Szabo Kajfež (57), profesoricom engleskog jezika i povijesti umjetnosti, te sestrom Francescom (23), danas vizažisticom.

Raskošno zdanje u dolini Sutle, nekadašnju rezidenciju plemenitaške obitelji Ratkay, njezin je otac kupio 1978. novcem koji je zaradio svojim izumima – obogatio se kao izumitelj lijeka za smirenje apaurina – i u njemu je obitelj Kajfež živjela sve do 2004.

Snježana Dragojević Harapin

Priču o mladoj umjetnici i njezinom netipičnom odrastanju koje je uvelike utjecalo na njen umjetnički izražaj čitajte u novoj Gloriji koja je u prodaji od 15. listopada.

Uključite se i u veliku Glorijinu nagradnu igru i osvojite novi Opel Karl.

Linker
12. travanj 2024 00:07