NAJNOVIJE ISTRAŽIVANJE

Impotencija zvoni na uzbunu

Za razliku od Casanove koji je o svojim poduhvatima govorio na sva usta, naši muškarci kao da su se zavjetovali na šutnju pa o seksualnim problemima ne pričaju, piše bezrecepta.com . Izbjegavaju telefonske ankete ili ispunjavanje anonimnih upitnika o seksualnom životu, pa čak i razgovor s liječnikom iako bi im možda baš on mogao spasiti život. Već nekoliko godina urolozi i kardiolozi razmišljaju o mogućoj vezi slabog srca i slabe spolne moći, a sada su za svoje sumnje dobili i  potvrdu. Impotencija, erektilna disfunkcija, spolna nemoć ili slaba spolna moć različiti su nazivi za jedan te isti problem koji zahtijeva punu pažnju javnosti i liječnika!

Ovoga je siječnja objavljena u Journal of the American College of Cardiology studija koju su zajedničkim snagama vodili znanstvenici sa tri vodeće zdravstvene ustanove u SAD-u, New England Research Institutes iz Massachusettsa te Division of Cardiology i General Hospital iz San Francisca. Studija je trajala punih 12 godina, u njoj je sudjelovalo ukupno 1.057 muškaraca starih 40 do 70 godina i jedina je koja je proučavala utjecaj impotencije na pojavu srčanožilnih bolesti. Na početku istraživanja muškarcima je izmjeren tlak, razine šećera i kolesterola u krvi, ultrazvučno pregledane krvne žile i srce, te izmjerena tjelesna težina. Svi su redom bili dobrog zdravlja, osim što se nisu mogli pohvaliti dobrom potencijom. To znači da nijedan nije imao ni šećernu bolest ni povišeni kolesterol ni probleme sa srcem i krvnim žilama.

Galopirajuće promjene

Studija, koju su neki odmah prozvali muškom studijom, izazvale je veliko iznenađenje jer je ukazala na dobru stranu muških problema. Dokazala je da impotencija može biti rani znak za aterosklerozu, srčani udar, popuštanje srca ili neku drugu bolest srca.

Voditelj studije dr. Andre Araujo tvrdi da je impotencija čak čvršće povezana sa srčanožilnim bolestima nego tzv. klasični faktori rizika, a to su pušenje, visoki tlak, povišeni šećer, visoki kolesterol. Otkriveno je da impotencija, nezavisno od tih faktora te muškarčevih visokih godina, značajno povećava rizik od srčanožilnih bolesti.

– Studija pokazuje da muškarci s erektilnom disfunkcijom imaju 40 posto veći rizik za srčanožilne bolesti od onih koji nemaju problema s erekcijom – navodi dr. Araujo i objašnjava to građom i načinom rada muškog spolovila i srca. Radi se o tzv. vaskularnim (krvožilnim) organima koji nesmetano funkcioniraju jedino kad su dobro opskrbljeni krvlju. Pojave li se promjene na krvnim žilama pa se krv otežano probija do ovih organa ili uopće ne dolazi, nastaju problemi. S obzirom da je volumen žilica koje opskrbljuju spolovilo manji od volumena žila zaduženih za opskrbu srca, logično je da se promjene prvo uočavaju na spolovilu. Jer, ako se njegove žilice ne napune krvlju – nema erekcije! Zato je, prema Arauju, slaba spolna moć važan i jeftin način razotkrivanja mogućih srčanožilnih problema. U svakom slučaju, sugerira on, ne opterećuje novčanik poput krvnih pretraga ili ultrazvuka srca i krvnih žila, pa ne bi bilo loše da pitanje o spolnoj moći postane sastavni dio razgovora liječnika i pacijenta. Jednako bi tako bilo dobro, navodi Araujo, da liječnici savjetuju muškarce s erektilnom disfunkcijom kako da promijene stil života te redovito kontroliraju zdravlje srca. Znači da bi u Americi više od 18 milijuna, a Europi oko 40 milijuna muškarca, koliko ih ima problema s potencijom, trebalo prekontrolirati svoj srčanožilni sustav.

Domaće brojke

Hrvatske su bojke puno manje jer nisu u pitanju milijuni već tisuće muškarca koji imaju problema sa slabom potencijom, no nisu nebitne. Od prvog istraživanja o seksualnom životu naših muškarca koje je 2003. godine proveo istraživački tim na čelu sa Aleksandrom Štulhoferom, profesorom sociologije spolnosti, ništa se nije promijenilo. Od 468 muškaraca starih 20 do 60 godina, koji su pristali anonimno sudjelovati u anketi, čak je njih 30 posto imalo probleme s potencijom. Da spolna nemoć povremeno muči svakog trećeg odraslog Hrvata pokazuje i istraživanje iz 2008. godine koje su proveli stručnjaci Bayer Schering Pharme. Pravo iskustvo imaju naši urolozi, dr. Neven Kapun i dr. Zaky Ahel kod kojih muškarci najčešće traže pomoć.

– Nije dovoljno samo prepisati pilulu za bolju potenciju – govori dr. Zaky. -Naši muškarci zaslužuju svu moguću pomoć. Iza problema s erekcijom mogu se kriti ozbiljni zdravstveni problemi, od šećerne bolesti do raka prostate pa muškarce uvijek upućujem na specifične pretrage. Istraživanje američkih znanstvenika samo dokazuje koliko je važno da se otvoreno govori o tom muškom problemu i potakne muškarce da bez odlaganja potraže liječnika. Neki bi možda čak mogli reći da su sretni što su imali probleme s potencijom, jer im je to spasilo život.

Hoće li svjetski i domaći liječnici ili kardiolozi pitanja o seksualnom životu uvrstiti u standarni razgovor s pacijentom, i kad će se to dogoditi, nije poznato. No naš kardiolog doc. dr. Hrvoje Pintarić navodi “da je dobro poznato kako ateroskleroza malih arterija, koja uzrokuje erektilnu disfunkciju, naprosto prethodi aterosklerotskim promjenama na većim arterijama”.

Na istom principu dolazi i do promjena na krvnim žilama u očnoj pozadini, tumači dr. Pintarić i nastavlja da je pregled očne pozadine već  desetljećima sastavni dio pretraga kod pacijenata s visokim tlakom. Jer, taj pregled ima važnu ulogu u procjeni stupnja ateroskleroze na arterijama u cijelom tijelu.

Naši muškarci u pravilu o srcu počnu razmišljati tek kad nepravilno ili slabije radi pa se nadamo da će rezultati ove studije pomoći muškarcima, ali i liječnicima, da pravovremeno otkriju i liječe srčanožilne tegobe. Treba li reći da one još uvijek odnose svaki drugi život u našoj zemlji?!

Renata Pondeljak-Matijević

Izvor: www.bezrecepta.com

Tagovi