MALE NAPASTI

Keksi kao strip-junaci

Sladokusce, ali i pobornike zdrave hrane, odnedavno osvajaju Male napasti, ručno rađeni integralni keksi s bademima, smokvama i maslinama. Slastice karakterističnog okusa i izgleda, koje su zapakirane u primamljivu ambalažu, smislile su – tri žene. Splitska poduzetnica Melita Polić (34), vlasnica tvrtke delikatesnih proizvoda Stella Croatica, dala je ideju, a recepte je osmislila dr. sc. Duška Ćurić (51), redovita profesorica i prodekanica za znanost na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu. Za ambalažu je, pak, zaslužna 35-godišnja zagrebačka dizajnerica Iva Mandić, art direktorica marketinške agencije BBDO, u čijoj su kreativnoj radionici smislili i slogan – Predajte se odmah – jer Malim napastima je doista teško odoljeti.

– Prvi korak je bio – objašnjava Duška Ćurić – zamjena bijelog pšeničnog brašna integralnim, koje ima više vlakana, vitamina i minerala. U keksima od badema smanjili smo udio biljne masti, onaj od smokve je nutritivno najvredniji jer sadrži i grožđice, bademe, prirodni sok od naranče i pinjole, a najzahtjevnija je bila receptura za kekse s maslinama. Teško je bilo dobiti kompaktno tijesto koje se lako oblikuje, jer svježe masline sadrže mnogo ulja. Stoga smo dodali i integralno raženo brašno. Ti su keksi slani i hrskavi, u obliku krekera, dok su keksi od badema i smokava slatki i prhki te imaju oblik gumbića.

Grickanje pred televizorom

Pri kraju posla, ova je poduzetna ženska trojka u svoj tim primila i jednog muškarca, crtača stripova Tihomira Tikulina – Ticu (39) koji je nacrtao poučan strip o smokvi, bademu i maslini. Nalazi se na unutarnjoj strani omota, a novi nastavci o tri zaštitna lika – La Figi, El Oliveru i Bad M-u – objavljivat će se svakih šest mjeseci. Tijekom veljače, mjeseca zdrave hrane u dm-u, u njihovim dućanima u Zagrebu, Rijeci i Splitu održavaju se promocije tih integralnih keksa, uz prigodne poklone. U Malim napastima uživaju i njihove autorice sa svojim obiteljima, najčešće kod kuće, pred televizorom. Stariji sin Melite Polić voli kekse sa smokvama, a mlađem su draži oni s bademima. I sinovi Ive Mandić “ludi” su za slatkim napastima, a Duška Ćurić priznaje da im ne mogu odoljeti ni njezini odrasli kći i sin. Stoga jedno pakiranje od 150 grama, s dvadesetak integralnih napasti, nestane u trenu, iako im je trajnost čak godinu dana.

Jagoda Zamoda

Linker
26. travanj 2024 18:02