POSLOVNI DRESS CODE: IVANA ŠOLJAN

Moj izbor su potpetice od sedam centimetara

1. NAJRADIJE ODIJEVAM: Kostime i odijela, no u posljednje vrijeme nosim kombinacije suknja-bluza-vesta.

2. MOJ PRVI IZBOR JE: Odijelo. 3. BOJA: S crnom, sivom, smeđom i plavom ne mogu promašiti, kao ni s bijelom ili bež. No, nemam ništa protiv ni žešćih boja – pod uvjetom da su usklađene i da cjelokupni styling ne ‘vrišti’.

4. NAKIT: Volim krupne komade. Uz odijelo nosim modernu, jednostavno dizajniranu ogrlicu, a uz haljinu stavim nešto romantično. I nosim samo bijelo zlato – nikad žuto.

5. ISPOD SAKOA NOSIM: Svilene i pamučne košulje za službene prilike, majice nosim samo ljeti i u sportskim kombinacijama.

6. POTPETICA: Niskog sam rasta i moj izbor su potpetice do sedam centimetara visine, i to modeli Sergio Rossi, Prada ili Chloe. Nisam ljubiteljica ravnih cipela,ali ne mogu odoljeti lijepim balerinkama.

7. SAT: Veliki, muški. Satovi za mene imaju funkciju nakita, i često ih mijenjam. Strastvena sam kolekcionarka i nosim “ozbiljne” brendove kao što su Panerai i Rolex, satove draguljarske manufakture Cartier te šarene Swatcheve.

8. ČARAPE: Nosim tamne, neprozirne, a ljeti mi ne trebaju ispod lanenih odijela ili kostima s dugim suknjama. Znam da bi trebalo čarape nositi stalno, ali ne mogu prihvatiti to pravilo. Zapravo ih mrzim, jer kad moram navući čarape, znači da je ljeto prošlo.

9. TORBA: Velike, različitih boja i s mnogo pretinaca. Dugo sam nosila samo tamne torbe, a sad imam i modele živih boja i uzoraka – Etro, Furla, Givenchy… Kad putujem u inozemstvo ili imam sastanke sa stranim partnerima, često iz “domoljubnih” razloga nosim torbe hrvatskog dizajnera Roberta Severa.

10. U TORBU MI MORA STATI: Blackberry, ženske potrepštine poput četke za kosu, nešto priručne šminke (ruž i maskara), krema za ruke, rezervni sat, punjač za mobitele, dokumenti, ključevi, knjiga (ako putujem) i eventualno laptop.

11. NIKAD NE BIH ODJENULA: Izazovnu odjeću – minicu, dubok dekolte, nešto bez rukava.

12. NAJVEĆI MODNI PROMAŠAJ: Lani, na sastanku s grupom britanskih kolega u Dubrovniku, za koji mi je rečeno da se odjenem ležerno. Pojavila sam se u lanenim hlačama, sportskim sandalama i majici, a sva su gospoda došla u trodijelnim odijelima, s kravatama i svilenim maramicama. Osjećala sam se pomalo glupo, iako je to bila idealna prilika da kažem kako mi žene ne robujemo pravilima nego se prilagođavamo klimatskim uvjetima.

13. U UREDU UVIJEK IMAM: Samo rezervne čarape i torbu spremnu za odlazak u teretanu.

14. MAKE-UP: Šminkam se vrlo umjereno i to ne samo zbog svog posla, nego iz neznanja. Koristim samo ruž za usnice, maskaru i tekući puder. 15. MIRISI: Ne treba pretjerati s količinom, a danju je potrebno staviti nježniji parfem. Koristim Guerlainovu Samsaru, Chanel 5, a od novijih mirisa – Vera Wang i Marc Jacobs. 16.

FRIZURA: Imam gustu i neukrotivu kosu, pa mi je samo bitno da sam dobro ošišana, o čemu se brinu u salonu BBK. Voljela bih češće ići frizeru, ali se sve svede na redovita šišanja. Ne podnosim fen-frizure.

17. SAVJETNIK ZA DRESS CODE: Moja kći, sestra, partner i prijateljice. Često poslušam njihove savjete ako primijete da mi nešto ne pristaje. Profesionalnog savjetnika zasad nemam…

18. OBVEZNI KOZMETIČKI TRETMANI: Izuzetno su mi bitne manikura i pedikura: sva odjeća i stil su uzalud ako žena nema njegovane ruke i stopala. Odlazim i na tretmane lica, a kratka masaža, maska i tuširanje moj su recept za postizanje svježeg izgleda na brzinu, Uz malo diskretnog make-upa, spremna sam za izlazak.

19. KAPUT ILI KRZNO: Baloner ili kaput.

20. HALJINE BEZ RUKAVA-TANKE NARAMENICE-DEKOLTE: Ako je haljina bez rukava, uvijek imam sako. Tanke naramenice nikako ne odgovaraju mom karakteru, a posebno u kombinaciji s dubokim dekolteom.

21. SLUŽBENI PUT: Često pokušavam sve utrpati u takozvani carry-on kovčeg da ne moram čekati prtljagu u zračnoj luci, stoga biram stvari koje se manje gužvaju. Ali, dam si oduška kad putujem automobilom i tada ponesem sve što mi padne na pamet.

Marijana Marinović

Linker
24. travanj 2024 00:32