GODIŠNJE PREDVIĐANJE ALENA JAKOVINE

Zbogom porocima

Pravo je vrijeme za teške odluke – prestanak pušenja ili kockanja, za podmirivanje dugova ili odlazak zubaru. Ova godina neće trpjeti odgode, potiskivanje ili ostavljanje za sutra. To će najbolje osjetiti učenici i studenti.

Ova godina donosi i velik uzlet znanosti. Napokon će proraditi takozvani CERN, najveći akcelerator kojipovezuje tri europske države, koji će nas približiti najmanjim česticama, što će rađati nove teorije i znanstvene spoznaje.

Iz svemira će nam stizati nove fascinantne slike, na astronomskim kartama pojavit će se novi planeti, a počet će se graditi i nova generacija letjelica za odlazak u svemir. Svemirska postaja se i dalje gradi, vide se mnogobrojna uzlijetanja raketa, a 2007. sve više će "turista" odlaziti u svemir.

Na tržištu će se pojaviti nekoliko lijekova za maligne bolesti, kao i onih koji pomažu pacijentima oboljelim od side. No, bit će to ponajprije lijekovi za bogate, jer će si ih samo rijetki moći priuštiti. Ptičja gripa bit će velik problem. Aarište joj ostaje u Aziji, ali će se proširiti po svijetu. Nas će, na sreću, dobrim dijelom zaobići. Više se moramo bojati "normalnih" gripa i viroza: svi ćemo biti osjetljiviji i podložniji bolestima

dišnih organa.

Što je to burza?

Hrvati će ove godine doista naučiti što je burza. Vrijeme pred nama idealno je za ulaganje u stabilne dionice i fondove, dok će donijeti gubitke onima koji očekuju naglu zaradu. Neznanje i brzopletost bit će skupo kažnjeni. Veća ulaganja treba odgoditi za pred kraj godine.

Nagle promjene vrijednosti valuta bit će najveći poligon za mešetarenje. Kuna će biti stabilna, ali će dolar veoma varirati. U jednom će trenutku i rekordno pasti, a i cijena nafte neće biti stabilna.

Hirovito vrijeme

Meteorološki hirovita godina Meteorološki gledano, vrijeme će nam često biti sivo, s mnogo naoblake, magle i vlage. I opet nas čekaju "pomaknuta" godišnja doba: proljeće i zima će kasniti, a ljeto će uraniti. Bit će izrazito sparno, s mnogo kiše, čestim neverama i dugotrajnim južinama, smjenjivat će se valovi vrućine i pljuskovi… Kiše će mnogima upropastiti ljetovanje, pa ako možete birati, krenite na more ranije nego obično. Inače, ljeto na kontinentu bit će teže podnošljivo nego na moru. Temperature će biti više, a s njima će rasti i opasnost od požara.

Očekuje nas vrući lipanj, dakle i mnogo turista, pa ćemo se na kraju godine moći pohvaliti dobrim rezultatima u turizmu. Osim toga, ove sezone mnogo jasnije će se vidjeti kako s masovnog turizma prelazimo na elitni: otvorit će se mnoga luksuzna zdanja, a ponuda će biti daleko veća, bolja, primamljivija i skuplja nego lani. U svakom slučaju, ostajemo sigurna i hit-destinacija

Iako u svemu 2007. godina meteorološki izgleda hirovito, riječ je o poremećaju kojim se počinje uspostavljati novi klimatski red, što će se dogoditi mnogo brže nego što predviđaju znanstvenici. Mi nećemo toliko osjetiti tu klimatsku preobrazbu i možemo reći da živimo u području relativno stabilnih vremenskih prilika, no ostatak Europe osjetit će te promjene. Ameriku će poharati orkani. Čini mi se da Floridi i Californiji prijeti serija orkana od kojih će barem jedan ostaviti iza sebe porušene domove i golemu štetu. U drugom dijelu godine, bliže jeseni, potresi će tresti Japan i Indoneziju, a postoji i realna opasnost od tsunamija. Klimatske promjene i vremenske nepogode ugrozit će i brojne životinje.

Hrvatska u svakodnevnim izborima

Iako će svjetska ekonomija bilježiti rast, i privrednici zadovoljno trljati ruke, to neće previše usrećiti obične ljude jer će se bogatstvo još neravnomjernije i nepravednije dijeliti. Bit će još više gladnih i siromašnih.

Tu neće mnogo pomoći ni Ujedinjeni narodi. Kao da su im vezane ruke. Pa ipak, uloga Hrvatske mogla bi u ovoj godini ojačati i donijeti nam afirmaciju na svjetskoj političkoj sceni. Tu bismo šansu svakako trebali iskoristiti. Kao što smo već dosad trebali, a nismo, iskoristili pozitivan status koji uživamo u zemljama takozvanog Trećeg svijeta.

Predsjednik Stjepan Mesić tu će naći svoje mjesto. Naši vojnici bit će i dalje nazočni u Afganistanu. Pomičemo se s NATO-om i na terenu i u pregovorima. Pregovori s EU će se nastaviti bez Turske i Balkana kao utega. Otvaraju se nova poglavlja. Iako će članovi Vlade u ovoj izbornoj godini biti međusobno posvađani i izborima izmoriti i sebe i nas, ovaj vanjskopolitički dio odradit će relativno dobro

Ove izbore nazvao bih "svađom trojice mogućih premijera: Ive Sanadera, Ivice Račana i Radimira Čačića". To stanje kulminira preslagivanjem koalicija, a u jednom trenutku tražit će se i arbitraža jer se neće znati tko je pobijedio. Stjepan Mesić na neki će način biti ključni faktor za slaganje koalicije koja bi za dlaku mogla odnijeti pobjedu Ivi Sanaderu. Sanader će si sam naštetiti bude li izbore gurao na kraj godine. Jesen bi za njega bilo povoljnije razdoblje.

Smjena vođa

Cijelu godinu gledat ćemo odlazak starih i dolazak novih državnika. To se posebno odnosi na Veliku Britaniju, Srbiju, Kubu i Francusku, a pojavit će se i ozbiljan američki predsjednički kandidat koji će na svakom koraku i sve više ugrožavati ionako oslabljenu Bushevu poziciju.

Iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad sve više će umarati svijet, ali i svoj narod, nudeći istovremeno i rat i mir. Dok u svijetu raste strah od bezizlaznosti situacije, Iran istovremeno pokušava organizirati istomišljenike, grupirati se, stvoriti alijansu. Čini se da tim pregovorima nema kraja. Ako se i potpiše neki sporazum, to će biti samo kupovanje vremena. Ove godine nema rješenja. Samo zaoštravanje.

Blair će tiho otići. Engleski princ Harry obući će uniformu i s britanskom vojskom otići na frontu u Afganistan, ako ne i Irak. On počinje sudbinu kraljevića-vojnika. Dok će se William boriti s emocijama – 2007. je godina emotivne inicijacije budućeg prestolonasljednika. Kraljevskoj obitelji mogla bi zaprijetiti bolest, a princ Charles bit će nezadovoljan i osamljen.

Pobjedom i dolaskom Segolene Royal na čelo Francuske, uz vrlo aktivnu Njemicu Angele Merkel, politička Europa poprima ženski lik. Apredsjedničku kandidaturu objavit će i njihova američka kolegica Hillary Clinton.

Kubi slijedi godina nezaustavljivih promjena. U Rusiji će se "iskristalizirati" Putinov nasljednik koji će ga u budućnosti zamijeniti njegovom voljom, a ne izborom Rusa. Svjestan da je njegovo vrijeme na isteku, Putin će u ovoj godini biti izrazito žestok i u svemu ići do kraja.

Povratak Janice Kostelić

Janica će opet skijati. A kad je riječ o ostalim sportovima, više ćemo uspjeha imati u onim kolektivnim.

Rukometašima predviđam dobar plasman na Svjetskom prvenstvu u Berlinu, a imam i sretnu vijest za Slavena Bilića: vatreni će se plasirati u drugi krug Europskog prvenstva. Vidim i uspjehe u vodenim sportovima.

Pročitali ste skraćenu verziju teksta. Ukoliko želite saznati više, pročitajte tekst u tiskanom izdanju Glorije broj 626 ili se pretplatite na PDF izdanje.

Linker
22. travanj 2024 23:27