MARIJANA RUČEVIĆ

Znanost treba žene

Uoči raspisivanja drugog po redu natječaja nacionalnog programa stipendiranja mladih znanstvenica, što ga zajednički dodjeljuju L’Oreal Adria i Hrvatsko povjerenstvo za Unesco pri Ministarstvu kultu­re, jedna od lanjskih stipendistica slavila je uspjeh koji, među ostalim, zahvaljuje upravo programu Za žene u znanosti. Biotehnologinja Marijana Ručević, asistentica na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu, gdje studentima druge i treće godine predaje procesno inženjerstvo, obranila je 24. rujna doktorsku disertaciju na zagrebačkom Sveučilištu.

– U znanstvenom istraživanju najuzbudljivije je krenuti od hipoteze i potvrditi je otkrićem, a ja sam u tome uspjela. Predmet mog rada bio je istraživanje jednog moćnog protetina u patofiziologiji sistemske upale (sepse), s posebnim naglaskom na mogućnosti njegova korištenja kao potencijalnog biomarkera za sepsu. Laičkim riječima, nakon godinu dana istraživanja i mnogih frustracija, sa svojim timom došla sam do vrlo obećavajućih rezultata koji bi mogli svoju primjenu naći u kliničkoj dijagnozi sepse i time indirektno pridonijeti smanjenju zasad visokog stupnja smrtnosti uzrokovanog sepsom – priča 33-godišnja Marijana Ručević.

Rođena Đakovčanka iz radničke obitelji već je kao dijete pokazivala sklonost discipliniranom i predanom učenju, što su uz znatiželju, kreativnost, snalažljivost i komunikativnost, glavni preduvjeti za znanstvenu karijeru.

– Više od igranja s drugom djecom ja sam voljela učiti. U osnovnoj školi i gimnaziji bila sam odlična, jedna od najboljih učenica, tako da sam bila oslobođena mature – priča Marijana Ručević, kojoj je najveća dvojba bila – što studirati.

– Moj prvi izbor bili su farmacija ili arhitektura, ali sam se na kraju pouzdala u mišljenje iskusnijih ljudi s kojima sam razgovarala o planovima za svoju budućnost, i odlučila se za studij biotehnologije na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu – nastavlja Marijana Ručević, koja je studij financirala zahvaljujući stipendiji grada Đakova, a niz njezinih znanstvenih uspjeha započeo je još tada. Kao studentica uključila se u istraživački rad u Laboratoriju za kemiju Hrvatskog veterinarskog instituta u Zagrebu, za što je 1997. dobila Rektorovu nagradu, a 1998. dobila je potporu Biotehničke zaklade i bila nagrađena u kategoriji najboljih studenata završne godine na PBF-u. Na Odjelu za hematologiju/onkologiju bolnice Rhode Island pri Sveučilištu Brown u američkom Providenceu stručno se usavršavala od 2002. do 2006., a dosad je objavila osam znanstvenih radova, od kojih su četiri publicirana u važnim časopisima.

Kruno Petrinović

Pročitali ste skraćenu verziju teksta. Ukoliko želite saznati više, pročitajte tekst u tiskanom izdanju Glorije broj 668 ili se pretplatite na PDFizdanje.

Linker
20. travanj 2024 05:09