4. tjedan dizajna zagreb

Što nas sve očekuje na najvećem domaćem festivalu dizajna?

U utorak, 9. svibnja, počinje 4. Tjedan dizajna Zagreb, najveći domaći festival posvećen dizajnu. Na više od 50 lokacija diljem metropole sa središnjom izložbom postavljenom u Laubi, održat će se više od dvadeset svjetskih te desetak domaćih dizajnerskih premijera - od automobila pa sve do namještaja i tepiha.

Zemlja partner ovogodišnjeg festivala je Austrija, čime će se Tjedan dizajna pridružiti projektu Godina kulture "Austrija-Hrvatska 2017.". Kao i proteklih godina, u šest dana festivala posjetitelji će moći prisustvovati nizu predavanja, radionica i modnih revija, a predstavit će se i neke nove sfere dizajna, kao što je dizajn hrane. O tome što nas sve očekuje pitali smo direktore festivala, Tinu Marković i Daniela Tomičića.

Tina Marković i Daniel Tomičić, direktori festivala

Prošle godine Država partner su bila skandinavske zemlje, ove godine najavljujete Austriju. Što će predstaviti Austrijanci i zašto baš Austrija?

TM: Tjedan dizajna Zagreb partner je za dizajn najvećeg kulturnog događanja u Hrvatskoj – projekta Godine kulture "Austrija – Hrvatska 2017.". U suradnji s Austrijskim kulturnim forumom Zagreb i Designaustria organiziramo izložbu suvremenog austrijskog dizajna "Sit&See" u Laubi kojom ćemo predstaviti trenutno najbolje austrijske dizajnere. Održat će se i panel "Mix&Match" gdje će šest austrijskih i šest hrvatskih dizajnera govorit o osobnom iskustvu rada u ove dvije države. Zanimljivo je da je i u Hrvatskoj i u Austriji upravo industrija namještaja najviše povezana s dizajnom. Stoga ćemo u Laubi postavljanjem #tdzg Izložbe namještaja i izložbe suvremenog austrijskog dizajna usporediti dizajn ove dvije države, na istom području. Dodatno, izložba stotinu godina starog namještaja tvrtke Bothe & Ehrmann, hrvatske tvornice namještaja koja je bila dobavljač i carskom dvoru, pokazat će zajedničku prošlost dizajna naših dviju država. Hrvatska i Austrija pet su stoljeća živjele zajedno, u jednoj državi, što je danas gotovo zaboravljeno.

Tema ovogodišnjeg #tdzg2017 jest retoričko pitanje "U ČEMU JE PROBLEM?". O čemu se zapravo radi?

DT: Tema pod naslovom "U čemu je problem?" želi problematizirati ulogu dizajna i natjerati nas na razmišljanje o tome što pokreće kreativni proces. Nadamo se da će #tdzg2017 dati odgovor na to pitanje.

Po prvi puta #tdzg će uručiti i nagradnu najboljim dizajnerima koji svojim djelima daju odgovor na "problem". Kako sudjelovati, tko će žirirati, kakva je nagrada?

TM: Nagradu uveli smo sa željom poticanja hrvatskog dizajna. Međunarodni žiri odabire najbolji rad hrvatskog autora izložen na izložbi #tdzg Expo i nagrađuje ga s 10 000 kuna. Peteročlani žiri čine renomirani hrvatski i svjetski dizajneri, dizajn menadžeri i teoretičari dizajna: Mladen Orešić, Boris Ljubičić, Severin Filek, Pil Bredahl i Onny Eikhaug.

Zanimljiva novost je i disciplina #Food Designa koju najavljujete – na što se dizajn hrane usmjerava, da li je to izgleda ambalaže, funkcionalnost hrane ili sve zajedno?

DT: #tdzg Food Design, organiziramo u suradnji s kolektivom Na_Oko i predstavit će sve aspekte dizajna hrane i ugostiti neke od najvećih svjetskih stručnjaka. "Food Design" je multidisciplinarno područje dizajna usmjereno na iskustvo uživanja u hrani. Nizozemski studio Foodcurators dizajnira i savjetuje prehrambenu industriju i institucije. Francuski studio Toolsoffood orijentiran je na kulinarski svijet za koji promišlja, savjetuje i dizajnira, a prezentacije počinju već od srijede u 14.00 sati u #tdzg Dizajn parku.

Velika zanimljivost je i podizanje pop-up #tdzg Dizajn parka ispred središnje lokacije, Kuće za ljude i umjetnost – Laube. Što će nuditi #tdzg Dizajn park i kako je osmišljen?

TM: Dizajn park će nesumnjivo biti najveća atrakcija 4. Tjedna dizajna Zagreb. U suradnji s Clinica studijem na livadi površine 3 000 m2, podižemo pop-up prostor sa sedam geodezijskih kupola. Ovdje ćemo održavati izložbe, predavanja, radionice, modne revije, partye, premijerne projekcije dokumentarnih filmova vezanih uz dizajn, kako u zatvorenom, tako i u otvorenom prostoru. Vjerujemo da će #tdzg Dizajn park ove godine biti vrlo živ jer će svakodnevno nuditi pregršt atraktivnog sadržaja koji možete pratiti na našim društvenim mrežama ili na stranicama festivala.

Od događanja najavljujete projekcije filmova, modne revije, prezentacije, panele, poput konferencije Produkteke i KIKI-ja, najavljujete modne revije i brojna druga događanja. Sadržaja je puno – što preporučujete da se nikako ne propusti ove godine?

DT: Otvorenje i Noć dizajna dva su sigurna vrhunca svakog Tjedna dizajna. Za sve ostale dane, dva su načina kako možete doživjeti Tjedan dizajna. Prvi je da dođete na Središnju lokaciju bilo kada i uhvatite što se tada događa, obiđete izložbe, kupite nešto na Marketu ili jednostavno uživate u atmosferi ležeći na suncu. Drugi je način da među brojnim usko specijaliziranim događanjima odaberete ono koje vas posebno zanima. Tjedan dizajna predstavlja ljude koje nigdje drugdje u Hrvatskoj ne možete upoznati i to je naša najveća vrijednost. Puno je sadržaja kojeg ne biste smjeli propustiti, a posebice veliki koncert benda Nipplepeople, uz uvod Nika Orosia.

2. Noć dizajna najavljena je za petak, 12.05. Gdje će se održati i kakav će se program nuditi posjetiteljima?

TM: Za Noć dizajna svaka od pedeset #tdzg Partner lokacija diljem grada organizira vlastiti program. To su kokteli, predstavljanja novih proizvoda, druženja s dizajnerima, popusti… Programi se odvijaju od 18 do 23h kada se svi sele u Laubu na veliki party. Potražite #tdzg2017 pinove diljem grada i uživajte u bogatstvu sadržaja koje će nuditi A'marie, Notes of Zagreb, Oko stola, Take me Home, XD Xenia Design, ali i gastro adrese, poput Korice, Bistroa 75, Eliscafeea i brojnih drugih...

Linker
16. travanj 2024 13:22