John Pavlish
PREDSTAVLJEN PROJEKT

U Velvetu će se knjige odsad čitati besplatno u najmodernijem obliku

Sinoć je u Galeriji Velvet, u krugu partnera, prijatelja i predstavnika medija predstavljen projekt FREZ - Zona besplatnog čitanja. Velvet je prva postaja FREZ-a, no njegova misija uskoro se nastavlja i širi u cilju omogućavanja velikom broju ljudi da uživaju u slobodi čitanja bilo kad i bilo gdje.

Projekt Free Reading Zones (FREZ), koji je osnovan u Americi u suradnji s izdavačima i tvrtkom iz Izraela koja stoji iza ‘reading app-a’, pretvara razne javne i privatne prostore u zone unutar kojih se čita besplatno i neograničeno (čitatelji su identificirani putem wi-fi ili GPS koordinata). To mogu biti parkovi, bolnice, vlakovi, autobusi, zračne luke, škole, ili bilo koja geografska površina koja se definira kao zona unutar koje se čitateljima nudi potpuno besplatan pristup knjigama iz cijelog svijeta i koja raste svaki tjedan. Čitanje podržavaju privatni ili državni sponzori, a izdavači i autori su plaćeni za svako čitanje. Do sada je pokrenuto nekoliko FREZ projekata izvan Hrvatske, ali ovo je prvi put da je café pretvoren u Zonu besplatnog čitanja.

John Pavlish
Mirela Rončević i Mara Bratoš

John Pavlish

Tako ćete od sada u Velvetu imati pristup virtualnoj knjižnici koja se sastoji od 100,000 knjiga na nekoliko svjetskih jezika, uključujući i hrvatski, i koja će vam omogućiti čitanje knjiga u najsuvremenijem digitalnom formatu bez ograničenja i prekida. Knjige su svjetskih izdavača te se naslovi svaki tjedan dopunjuju. Zastupljene su sve vrste knjiga. Od pop fictiona i ozbiljne književnosti do duhovnosti i kuharica. Od poezije i putopisa do zabave i sporta. Od slikovnica i novela za tinejdžere do stručne literature i znanstvenih knjiga.

John Pavlish
Milana Vlaović

Predstavljanju projekta nazočili su i predstavnici iz New Yorka i Tel Aviva koji stoje iza tehnologije, a podršku cijelom projektu dali su i hrvatski izdavači. Sve što je potrebno je instalirati reading app na bilo kojem iOS ili Android uređaju (smartphone ili tablet) i registrirati se s Access Code-om koji će svaki gost dobiti. Nakon autorizacije gosti mogu skidati knjige bez ograničenja i kreirati vlastite police (eng.Shelves) unutar aplikacije.

John Pavlish
Merita Arslani

Brojni ljubitelji čitanja i dragi gosti Velveta poput Milane Vlaović, Mare Bratoš, Petre Kurtele, Merite Arslani, Loredane i Tomislava Bahorića, Nere Stipičević, Lane Goljak, Petra Cvirna, Saše Šekoranje, Anamarije Brkić, Tihane Harapin Zalepugin i brojni drugi dali su svoj podršku ovom projektu.

John Pavlish
Petar Cvirn i Mia Biondić

John Pavlish
Petra Kurtela

John Pavlish
Tihana Harapin Zalepugin

John Pavlish
Loredana i Tomislav Bahorić

John Pavlish
Saša Šekoranja i Nera Stipičević

Linker
20. travanj 2024 16:26