POGLED U OGLEDALO

Ana Maras Harmander: "Kada pogledam u ogledalo, vidim sreću!"

Prvi put srele smo se na "mom teritoriju" u Blissu, a onda me s nevjerojatnom lakoćom i širokim osmjehom na licu provela kroz svoj svijet. Ana Maras Harmander je jedna od onih žena s kojima u prvih pet minuta poznanstva shvatiš da život ne treba uvijek doživljavati ozbiljno i da je najbitnije puno se smijati.

Svi oni koji je možda ne znaju kao članicu ansambla satiričkog kazališta Kermpuh, nisu je mogli ne primijetiti kao sudionicu najgledanijeg domaćeg zabavnog showa "Tvoje lice zvuči poznato" u kojem je briljirala u ulogama Alke Vuice, Sophie Loren, Glorije Gaynor…

Uvijek je spremna za akciju, brza, britka i otvorena za sve što joj život nudi. Ona je predana glumica, supruga i majka koja sve stiže i nikad se ni na što ne žali. Povezao nas je posao, a danas sam sretna što imam prijateljicu poput nje.

Prošetale smo najljepšim Adventom u Europi i pričale o njenom odrazu i sazrijevanju u ženu kakva je danas. Prirodna, njegovana i svoja!

Kad se pogledaš u ogledalo, što vidiš?

Kako koji dan. Recimo, jutros sam prvo pokušala smisliti kakvim make-upom prikriti otečenost. Srećom, sjetila sam se starog trika sa žlicama koje na pet minuta staviš u zamrzivač i onda ih prisloniš na dvije, tri minute ispod očiju. Nekad, kad sam raspolagala s više vremena, stavljala bih i obloge od kamilice, ali sada to više nije slučaj jer imam malu bebu pa to koliko vremena imam za spremiti se za izlazak iz kuće uglavnom ovisi o njemu.

Kakva je tvoja dnevna beauty rutina?

Prakticiram trik koji me naučila suprugova baka. Deset puta isperem lice hladnom vodom i zatim deset puta vrućom vodom - osim za razbuđivanje, izvrsno je i za cirkulaciju. Nakon umivanja nanosim dnevnu kremu Aroma Lisse, a navečer koristim nekoliko proizvoda kako bih temeljito uklonila sve nečistoće koje su se preko dana nakupile na mom licu. Koristim mlijeko za čišćenje, tonik te prirodan serum i balzam od mandarine te kremu za područje oko očiju. Nemam se naviku šminkati svaki dan, ali s obzirom na to da imam tamniju put bez rumenila ne mogu postići svjež izgled, tako da njega svakodnevno koristim.

Ranko Šuvar/Hanza Media

Da možeš dati jedan savjet «mlađoj sebi», koji bi to bio? Što bi savjetovala danas 35-godišnja Ana, dvadesetogodišnjoj Ani?

Nemoj početi pušiti! To prvo. Puno se smijem pa sam već dobila bore smijalice, a znam da je neminovno da ću dobiti i one uzrokovane mimikom lica pri pušenju cigarete. Primjećujem ih na starijim ženama i znam da ih se moglo izbjeći. A drugi, ali ne i manje bitan savjet, bio bi da ne brinem o trendovima i o tome što drugi ljudi misle, već da prigrlim sazrijevanje i starenje. Nikada se ne bih odrekla bora koje su uzrokovane emotivnom ekspresijom, ja ih doživljavam divnima.

Kao mlađa, koje nesigurnosti si imala kada je u pitanju tvoj fizički izgled?

Moram priznati da nisam sebe bila svjesna na način na koji sam danas. Dvije tri kile viška i kako ih skinuti me znalo jako opterećivati. Mislim da se s tim susreće svaka mlada žena, kao i s činjenicom da nikada nismo zadovoljne svojim izgledom. Najveći šok doživjela sam na prvoj godini Akademije, kada sam se prvi put vidjela na kameri. Primijetila sam da imam malu gornju usnu i velike zube i u tom sam trenutku zaključila da bi bilo pametno povećati usne. Srećom, odustala sam od te zamisli jer sam zaključila da postoji mogućnost da tim zahvatom odstranim dio svojeg glumačkog karaktera. Mimika lica jedan je od mojih najvažnijih glumačkih alata i nisam htjela riskirati da ga na bilo koji način oslabim ili izgubim. Danas ne mogu vjerovati da mi je tako nešto ikada palo na pamet.

Ranko Šuvar/Hanza Media

Imaš specifičan madež na licu. Jesi li ikada razmišljala da ga ukloniš?

Dok sam bila dijete, jako me smetao. Prva od moje tri najveće želje bila je - da ga nema. S obzirom na to da su ga svi primjećivali, bila sam nekako obilježena, a niti jedno dijete ne želi biti drugačije već se želi uklopiti. Godinama kasnije pitali su me bi li ga uklonila zbog uloge, a i sada, za vrijeme snimanja TLZP, je šminkerima stvarao probleme jer ga je bilo izazovno prikriti. Međutim, ja ga više uopće ne primjećujem, on je dio mene i ne pada mi na pamet ukloniti ga - dokle god je zdrav.

Da putuješ na pusti otok i imaš pravo ponijeti tri stvari za njegu tijela, koje bi ponijela?

To bi svakako bila četkica za zube. Cijeli život se bavim svojim zubima i jako sam osjetljiva na njih. Naslijedila sam malu vilicu od mame i velike zube od tate. Ne pitaj koliko sam se namučila da taj nesklad dovedem u ovaj osmijeh koji imam danas. Osim četkice, ponijela bih kremu za lice i dezodorans.

Ranko Šuvar/Hanza Media

Koliko je majčinstvo utjecalo na tvoj doživljaj vlastitog tijela i način na koji ga vidiš?

Uh, to je najveća tjelesna transformacija koju sam ikada doživjela, a kako sam rodila carskim rezom morala sam i nešto dulje čekati da se vratim vježbanju. Bilo mi je vrlo teško prihvatiti da će povratak u formu nakon poroda trajati gotovo jednako dugo koliko i sama trudnoća. U toj situaciji čak i nisu u pitanju kilogrami kao takvi nego oblik tijela na koji nisi naviknut.

Osim toga tu je i taj potpuno novi osjećaj, da je tvoje tijelo zapravo stroj u službi malog živog bića u razvoju. I u toj fazi, žena je sebi na zadnjem mjestu. Primjećuješ svoje „neobično“ tijelo, svega si svjesna i radiš na tome, ali najveće zadovoljstvo ti pričinjava bebin rast i promjene na njegovom tijelu. I skroz si okej s tim da će teretana morati malo pričekati.

Ipak, kada je moje tijelo u pitanju najviše mi je pomoglo to što sam tijekom trudnoće vježbala i redovito išla na ručnu limfnu drenažu i masažu za trudnice - pretpostavljam da se sjećaš da sam zadnjem treningu kod bila tebe na dan kada sam i rodila. Bila sam trudna istovremeno kada i tri moje prijateljice i jedino ja nisam bila otečena. Sjećam se da sam pri izlasku iz rodilišta bila toliko zadovoljna s izgledom svojih nogu i zahvalna što s neopisivom lakoćom prolazim kroz svakodnevicu.

I za kraj, reci mi jednu riječ koja opisuje tvoj odraz u ogledalu.

Sretna!

Linker
18. travanj 2024 14:54