Jasminka Herceg
 Vedran Peteh
POGLED U OGLEDALO

Kako preživjeti ljeto ako ste aristokratske puti?

Prvi val godišnjih odmora je počeo. Ne smetaju nam skuplje cestarine, pa čak ni gužva jer znamo da nas samo nekoliko sati dijeli od ljetnog odmora koji priželjkujemo cijele godine

Ljetno sam dijete i zaista se u potpunosti slažem s izrekom kako je lijek za sve slana voda: suze, znoj i more. Ok, i sunce ne smijem izostaviti. Sinteza vitamina D koja se događa pri izlaganju UV zrakama unatoč njihovoj lošoj reputaciji, brine za naš organizam više nego što mislimo. Osim blagotvornog djelovanja na kosti i kožu, osigurava nam dobro raspoloženje i naposljetku tamniju put u kojoj svi uživamo. Ili bar neki. Volim prezentirati svoju svijetlu put kao aristokratsku, da se bar na trenutak utješim kada mi već ne mogu zubi biti bijeli poput nogu.

Količina truda koja je potrebna da mi koža postigne nešto što bi se zvalo brončanom puti ravna je pripremama za ekspediciju na južni pol.

Da situacija bude još malo kompliciranija, prije desetak godina razvila sam alergiju na sunce.Tko god ima ovo iskustvo zna koliko je to iritantna pojava i koliko organizacije iziskuje najobičniji odlazak na posao ili na kavu u grad i kako bi najradije prihvatili koncept vampirskog života te jednostavno sve aktivnosti prebacili iza 22 sata. Naime, medicina osim antihistaminika nema za ponuditi neko konstruktivno rješenje. Postoje neke kreme za ublažavanje simptoma i tablete, no uglavnom se sve svodi za gašenje požara kada situacija postane nepodnošljiva.

Budući da nitko nije imao ideju kako bih si mogla pomoći, bila sam primorana rješenje naći sama. Kod kožnih reakcija ključ uspjeha je biti barem dva koraka ispred onoga što ju čini reaktivnom, pa ću se vratiti na početak.

Koža ljeti tamni jer se brani od sunca. Stanice melanocita aktiviraju se pri izlaganju kože UV zrakama, a služe kao njena prirodna zaštita. Ukratko, dok se mi relaksiramo i punimo baterije uživajući u slobodnim danima, naša koža radi prekovremeno. Ovisno o broju melanocita, koje dobijemo u nasljeđe taj rad je za kožu lakši ili teži, pa je za sve ljude iznimno bitna priprema prije izlaganja suncu, a kod osjetljivih tipova posebno.

Proizvodi sa zaštitnim faktorima puno će pomoći, no oni spadaju u vanjsku zaštitu, a kožu treba osnažiti i iznutra kako bi njen imunitet bio na zavidnoj razini. Potrebno je unositi jako puno antioksidansa i vrlo vjerojatno dnevni unos nećete moći namiriti hranom.

Zato je dodatak prehrani zvan astaksantin vaš prijatelj broj jedan. Radi se o algi koja je čak pedeset puta jača od beta karotena i pomaže koži da se obrani od štetnog utjecaja sunčevih zraka, a vi kao rezultat imate tamniju kožu bez opeklina i iritacija. Osim ovog svetog grala, obavezno moramo unositi puno tekućine i ne, kokteli se ne računaju. Za optimalnu hidrataciju tijela i kože potrebne su matematičke osnove. Morati ćete unijeti litru vode na svakih 25 kilograma svoje tjelesne težine. Ne pitajte me koliki je moj izračun, samo ću vam reći da mi dan započinje i završava ovom bezukusnom prozirnom tekućinom. Još jedna voda koja će vam olakšati ljeto jest ona termalna. Iznimno bogata mineralima omogućuje nam da u bilo koje doba dana možemo tretirati našu kožu i pomoći kod zacjeljivanja stanica. Imajte ju uvijek u torbi i koristite ju barem pet puta na dan. I zadnje, ali ne i najmanje bitno: morate se izlagati suncu, a ne ga izbjegavati. Izbjegavanje problema nikad nije donijelo rješenje ni za koju situaciju, samo morate naučiti dozirati i učiniti da sunce bude i ostane na vašoj strani. Rano jutro i kasno poslijepodne idealni su za sunčanje i morate ih uvrstiti pod obavezu ukoliko se želite riješiti preosjetljivosti. Kada ovakav način doziranja postane vaša svakodnevica, kroz vrlo kratko vrijeme sunce će postati vaš saveznik i prijatelj, a ljeto uistinu bezbrižno doba godine.

Linker
23. travanj 2024 17:32