Vedran Peteh/Hanza Media
pogled u ogledalo

Muke po proljetnom tesanju tijela: Hoće li tehnologija ikada zamijeniti ruke?

Znate onaj moment kada se želite preko noći vratiti u formu, aktivirati sve mišiće - čak i one za koje ne znate da postoje - i maksimalno utegnuti svaki dio tijela koji očigledno podliježe gravitacijskoj sili?

E, i ja sam s pojavom prvog proljetnog sunca i dvoznamenkastom proljetnom temperaturom obrisala prašinu sa svojih alata za vježbanje i pod logičnom pretpostavkom kako mišići imaju memoriju, odradila svoj prvi konkretni trening. Dva dana nakon, jedini mišići koji nisu u potpunosti upaljeni su oni na šakama, pa mi, na sreću, ovo pisanje ne pada teško.

Uglavnom, izgleda da moja mišićna masa pati od amnezije. Priznajem da se ubrajam u skupinu kampanjaca kada je vježbanje u pitanju i to prije svega zbog sinteze D vitamina koja se aktivno odvija samo proljetno-ljetnim mjesecima, a s obzirom na to da sam ljetno dijete, tada mi ništa nije teško i ne nedostaje mi motivacije. Zimu bih najradije preskočila ili barem prespavala.

Iako je vježbanje esencijalno želimo li biti zdravi i osjećati se dobro u vlastitom tijelu, uvijek postoje kritične zone koje nikako ne možemo dovesti u željeni oblik ili se pak borimo s najomraženijim ženskim neprijateljem - celulitom. I tu kreće cijeli niz pitanja i nedoumica. Kojim se tretmanima tijela podvrgnuti, koliko puta i hoće li se neprijatelj vratiti kada završim program? Treba li izabrati aparativne ili manualne tretmane?

I najvažnije pitanje: može li mi išta od tih tretmana garantirati učinkovitost i dugotrajan rezultat?

Tehnološke inovacije u kozmetičkoj industriji nisu nikakva novost i zadnjih 20 godina svaku sezonu na raspolaganju imate barem jedno inovativno rješenje za redukciju obujma i celulita. Postoje čak i tvrtke koje garantiraju učinkovitost nakon izračuna određenih parametara, no garancija se naplaćuje. Iskreno, nakon svih ovih godina rada nisam uspjela dokučiti zbog čega, a kamoli shvatiti na koji način ti netko može garantirati da će ispuniti tvoja očekivanja? Iz moje perspektive, da bi se tako nešto moglo garantirati trebalo bi u sklopu tretmana uvesti i svakodnevni nadzor klijenta jer upravo je on taj koji je u većini slučajeva odgovoran za izostanak rezultata. Kako znati što i kada klijent jede, koliko spava, koliko vode pije i koliko je fizički aktivan?

Vedran Peteh/Hanza Media

Ok, ako ostavimo garanciju po strani, kako uopće znati koji je aparat "dobar" i kako to da uz toliki razvoj tehnologije ljudi i dalje pokazuju veću sklonost "primitivnim", manualnim tehnikama? Koliko god želimo vjerovati da razna tehnološka dostignuća mogu biti učinkovitija i naprednija od terapeutske ruke, u velikoj većini slučajeva to nije tako. Uzmemo li za primjer ručnu i aparativnu limfnu drenažu, aparat nema nikakve šanse. Ruka je ta koja može detektirati gdje je problem nastao i koliko će kritičnu zonu drenirati kako bi se limfni tok pokrenuo. Aparat nema mogućnost prepoznavanja problematike, pa samim time ni uklanjanja iste. Mogla bih sada nabrajati mnoga čuda tehnologije i njihove prednosti i nedostatke, ali mislim da je zapravo bitno da znate samo par smjernica prije nego li se odlučite u koje tretmane ćete investirati ovog proljeća.

Najbolji aparati su oni koji su osmišljeni i napravljeni kao ekstenzija terapeutskih ruku. To bi značilo da stručnjak sve vrijeme upravlja aparatom, umjesto da vas na njega priključi i podesi jačinu tretiranja.

I da, nikad ne vjeruj tretmanima koje tvoja kozmetičarka ili liječnica nije radila i ne radi na sebi.

Također, izvrsna tehnološka dostignuća su ona koja nemaju neželjenih posljedica. Ako je aparat uklonio celulit, ali pritom su ti noge pune popucalih kapilara - to nije dobro rješenje. Manualne tehnike izvode se s iznimno koncentriranim biljnim preparatima i obično su sigurnije rješenje za organizam, no nužno je da terapeut izvrsno poznaje sve metaboličke procese kroz koje tijelo prolazi. Svako tretiranje tijela i bilo koji program možeš ubrzati odlaskom u saunu jednom tjedno - na taj način pomažeš tijelu da izbaci sve što su tretmani razgradili i stimuliraš rad krvožilnog sustava i metabolizma. I na kraju, najbolje rezultate uvijek daje kombinacija manualnih i aparativnih tretmana, no dugoročnost rezultata ovisi isključivo o tvom životnom stilu i zdravim rutinama.

Linker
20. travanj 2024 07:21