POGLED U OGLEDALO

Ne vjerujete u jedan od najvećih beauty mitova današnjice, spasite svoju kožu

Kao i većina populacije vratila sam se s godišnjeg nasmijana, napunjenih baterija, malo preplanula i dehidrirana. Jednako kao što svi žudimo da postoji jedan ekstra dan između subote i nedjelje, trebao bi postojati jedan tjedan između povratka s godišnjeg i početka rada.

Nitko ne voli biti katapultiran iz paralelnog svemira u kojem sja sunce, piju se kokteli i fina vina, jede svježa riba i uživa u valovima, u onaj manje atraktivan u kojem je najbitnije da si odgovoran član zajednice u kojoj egzistiraš. Osim tog početnog šoka koji slijedi zbog izlaska iz bezbrižnog stanja u onaj u kojem stalno o nečemu brinemo, šok koji je neizbježan je kada se prvi put nakon povratka s mora pogledaš u kupaoni pod neonskim svjetlom.

Moj prvi impuls bio je da ugasim svjetlo, no kao odrasla jedinka odlučila sam se hrabro suočiti sa surovom stvarnošću.

Osjećala sam se i izgledala kao osušeni bakalar. Nakon blažeg napada panike, sjetila sam se da znam zapravo što mi je činiti, još sam samo morala odlučiti odakle da počnem, jer je posla bilo od glave do malog nožnog prsta. Ispada na kraju da taj paralelni svemir ipak ostavlja svoj danak, te da kombinacija sunca i mora pogoduje znatno više duši i umu, a ipak nešto manje licu i tijelu. Da budem jasna, na more sam otišla pod punom ratnom spremom, s više preparata za njegu tijela nego odjeće i cipela, što će najbolje razumjeti svi oni delikatne puti. I ako ste i vi učinili isto, niste pogriješili.

Naime, svi se s godišnjeg odmora vratimo dehidrirane kože, no upravo disciplina njege tijekom godine i pri izlaganju UV zrakama osigurat će da dublji slojevi kože budu namireni vlagom i nutrijentima, a samo epidermalni, površni sloj bit će isušen. Kažem «samo» jer je površni sloj iznimno lako tretirati i vratit će se u top formu jednako brzo kao i vi na posao.

Dobar piling cijelog tijela i naravno lica, bit će dovoljan da koža prodiše i da ju pripremite za hranjivu masku nakon koje ćete uživati u svim blagodatima koje vam je podario boravak na suncu.

I ne vjerujete u jedan od najvećih beauty mitova današnjice; piling neće ukloniti preplanulu put, samo onu mrtvu koja vam ionako ne treba.

Da, koža će djelovati svjetlije nekoliko sati, ali samo zato što ćete ju osvježiti.

Nešto kompliciranija situacija od ove uglavnom pogađa žene koje imaju svjetliju put, ali dobar pigment, kao i on maslinaste puti. Uglavnom zato što nisu imale potrebu, nedostatak discipline prilikom sunčanja, te naravno pripreme kože za plažu kao i svakodnevnu njegu nakon iste vrlo često rezultira dehidracijom dubljih slojeva kože, pa je cijena tog sporta ipak znatno veća. Najveći problem ovog stanja jest oslabljena stanična membrana koja nakon nekog vremena više ne može zadržati vlagu koju joj uporno nudite. Ove kože vrlo često izgledaju starije no što uistinu jesu, a proces povratka ravnoteže znatno je dulji i zahtjeva disciplinu. Ono što često smetnemo s uma iako to svi znamo, to je kvaliteta namirnica koje unosimo u organizam i.. ono što mnogi ne vole čuti, računaju se i alkoholna pića. Možete cijeli dan jesti cvjetaču i brokulu, ali ako navečer popijete mojito sav trud pada u vodu. Nikako ne sugeriram da se odreknete mojita, već da se za iduću morsku sezonu počnete pripremati sada. Vaša dnevna rutina ovisit će o stupnju dehidracije, a ona profesionalna u koju ćete morati investirati omogućit će da vam svako iduće ljeto bude bezbrižno.

Voli svoj odraz,

Jasminka

Linker
20. travanj 2024 04:03