Jasminka Herceg, vlasnica Bliss Instituta
POGLED U OGLEDALO

O instant sreći ili 'Kae s glavom?!'

Kao i u svakom tradicionalnom hrvatskom kućanstvu i kod mene doma vikend je rezerviran za svima omiljenu aktivnost – čišćenje. Jedino što me spašava od samoubojstva dok brišem prašinu s pokućstva jest upaljen televizor koji mi pravi društvo. Uopće nije bitno što je na programu, samo da se nešto događa. Kako se krpa i gumenih rukavica pokušavam riješiti u što kraćem roku, rijetko se dogodi da mi pogled trajno odluta prema televizoru, no ono što sam vidjela neki dan, oduzelo mi je dah.

Ružna sestra Melanie Griffith u kadru. Titlovi se vrte na ekranu, ona očito nešto govori, ali ja ne vidim da joj se usta miču. Pojačavam zvuk misleći da nešto nije u redu s mojim televizorom, no umjesto tehničkih poteškoća, pogađa me surova stvarnost. Nije to njezina ružna sestra već Melanie Griffith glavom i bradom, s jednom jedinom ekspresijom lica, koja pomalo podsjeća na Stevena Segala. Šok i nevjerica. Što joj se dogodilo? I zašto? Kao i svako pravo ženstvo, ostavljam krpu po strani, sjedam za računalo i kako bi otklonila svaku sumnju u identitet osobe na ekranu, guglam. To zaista jest Melanie Griffith.

BEVERLY HILLS, CA - OCTOBER 08: Actress Melanie Griffith attends the 2016 Carousel Of Hope Ball at The Beverly Hilton Hotel on October 8, 2016 in Beverly Hills, California., Image: 302686090, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Capital pictures
Profimedia
Melanie Griffith na balu 'Carousel Of Hope' u listopadu ove godine

U moru fotografija "prije i poslije" i "botox gone wrong", nailazim i na tekst u kojem se američka slatkica pravda svijetu kako je u Hollywoodu velik pritisak i kako se sve vrti oko mladosti i ljepote te kako već godinama – zbog godina - ne može dobiti nijednu ulogu. Sada je jako ponosna što je napokon zaigrala majku jednog od glavnih glumaca u nekoj seriji, upravo onoj na koju sam ja nabasala. U tom trenutku pada mi na pamet fantastična, prelijepa Helen Mirren, koju sam večer prije gledala u filmu „Žena u zlatu“. Ona je desetak godina starija od Melanie Griffith i s dobivanjem uloga nema nikakvih problema. Helen Mirren djeluje živo, autentično, dostojanstveno i njegovano.

Ali, što se dogodilo sa Melanie? I kako je moguće da lijepa žena poput nje ili, primjerice, Meg Ryan (koja je također na sigurnom putu u fizičku transformaciju u kojoj gubi svoju osobnost) izgubi doticaj sa sobom u tolikoj mjeri da postaje netko drugi?

Mit Hilfe des Journalisten Paul Verrall (DON JOHNSON) entdeckt Billie Dawn (MELANIE GRIFFITH), die Geliebte des Millionärs Harry Brock, daß sie nicht so doof ist, wie alle dachten!
37712
, 01KPAVOXBLO1, Image: 136807515, License: Rights-managed, Restrictions: (Born Yesterday), Model Release: no, Credit line: Profimedia, United Archives
Profimedia
Scena iz filma 'Jučer rođena' iz 1993.

Nažalost, vrijeme nije moguće zaustaviti. Želja za popravljanjem onoga za što vjerujemo da su fizičke mane u većini slučajeva rezultira upravo isticanjem naših bolnih točaka. Govorim o onim slučajevima kada žene izgube doticaj sa stvarnošću i u potpunosti se prepuste iluziji da će im „korekcije“ donijeti sreću, zadovoljstvo i uspjeh. Naravno da je plastična kirurgija napravljena da nam služi, ali ovdje nije riječ o nužnim medicinskim zahvatima kao niti o sitnim korekcijama, već o neumjerenosti.

Dugoročno, kvalitetna njega je puno isplativija investicija. Na taj način pomažete koži da proizvodi vlastite resurse, da stanice ostanu snaže i postanu još snažnije

Zbog toga je iznimno bitno razumjeti kako naša koža procesuira botox i filere. U trenutku kada se u kožu ubrizga neki takav supstitut naša koža postaje - lijena. Botox ju umrtvi, a djeluje i na mišiće lica koji s vremenom sve više atrofiraju. Popularni fileri, pak, utječu na stanice tako da one rapidno smanjuju produkciju vlastitog hijalurona. Kao rezultat, svakih će vam tri do šest mjeseci biti potrebna doza više, a koža će naočigled propadati. Sad, ako ste se već odlučile pribjeći takvoj metodi, ono što morate učiniti da biste očuvale zdravlje kože jest udvostručiti njegu. I to je, vjerujte mi, jedni način za izbjegavanje katastrofe. Dugoročno, kvalitetna njega je puno isplativija investicija. Na taj način pomažete koži da proizvodi vlastite resurse, da stanice ostanu snaže i postanu još snažnije.

Jer, zar nije fantastično to što možeš ležati na trosjedu i gledati TV, priključen na aparat zahvaljujući kojem ćeš do prekosutra imati kamene trbušne mišiće?

Nažalost, instant rješenja su postala trend. Jer, zar nije fantastično to što možeš ležati na trosjedu i gledati TV, priključen na aparat zahvaljujući kojem ćeš do prekosutra imati kamene trbušne mišiće? Kome se ne sviđa ideja o kremi od puževe sluzi koja nas u samo tri dana rješava ožiljaka ili, pak, ona o tableti zbog koje se već iduće jutro budimo dva konfekcijska broja manji. Još samo pet čajnih žličica zmajevog znoja, prstohvat slonovog praha i evo Gargamela iza ugla.

Instant rješenja nisu prava rješenja nego propali pokušaji da bar na kratko budemo zadovoljni sami sa sobom i to sa minimalno uloženog truda i vremena. No, istina je da vlastitim nesigurnostima ne možemo pobjeći. Ne možemo ih prespavati, kirurški ukloniti ni pojesti zajedno s čokoladom, ne tope se poput kalorija u teretanama niti nestaju poput novca u trgovačkim centrima. Jedino što s njima možemo učiniti jest prihvatiti ih, prigrliti i biti strpljivi i nježni sami prema sebi. Investiranje u kvalitetnu njegu uvijek donosi najljepše i najdugotrajnije rezultate, ali za to je potrebna predanost i odluka, a ne injekcija. U protivnom, u nastojanju da postanemo najbolja, postajemo najtužnija verzija sebe, baš poput Melanie.

Budi dobra prema svojoj koži. Nosit ćeš ju svaki dan, do kraja života.

Linker
25. travanj 2024 19:22