ROĐENA DA POBJEĐUJE

10 godina nakon teške nesreće Sandra Paović ogolila dušu: Otkrila sam sve svoje tajne, sada je vrijeme za majčinstvo

Deset je godina prošlo od prometne nesreće nedaleko od Pariza nakon koje je stolnotenisačica Sandra Paović, tada 24-godišnjakinja, mislila da više nikada neće moći pomaknuti noge. Danas ima 34 godine, hoda uz pomoć štaka, a lani je u Rio de Janeiru osvojila paraolimpijsko stolnotenisko zlato. Sretno se udala za voljenog muškarca, a ovog je tjedna postigla još jedan veliki uspjeh – obranila je diplomski rad iz sportskog menadžmenta. K tome, za koji dan izlazi i knjiga o njezinu životu 'Rođena da pobjeđuje', na kojoj je s autorom strpljivo radila godinu dana. O svemu je iskreno progovorila i za portal Gloria.hr.

'Nekoliko mjeseci prije Paraolimpijskih igara lani u Rio de Janeiru, bila sam pozvana na jedno javno događanje u Zagrebu, kao motivacijska govornica, a novinar Željko Žutelija bio je moderator. Našli smo se prije početka programa i toliko smo 'kliknuli' kroz razgovor da mi je predložio da zajedno napišemo knjigu o mojoj karijeri i životu. Tada sam mu rekla da tu temu možemo načeti nakon Igara, jer, već sam se tada nadala pobjedi. A kad sam osvojila zlato, nazvao me sa samo jednim pitanjem: 'Je li sada vrijeme za našu knjigu?', ispričala nam je 34-godišnja stolnotenisačica Sandra Paović nekoliko dana uoči predstavljanja knjige 'Rođena da pobjeđuje'.

Iza nje i autora knjige devet je mjeseci suza, smijeha i prije svega, strpljenja. 'Sve sam mu tajne ispričala, obiteljske, intimne, iz svijeta sporta… kad smo sve napisali, uslijedilo je puno uređivanja, ubacivanja, izbacivanja, skraćivanja, promišljanja. Nisam ni slutila da je nastajanje knjige tako zahtjevan, dugotrajan, pa i mukotrpan proces', rekla je i dodala da će se u knjizi naći i odlične fotografije iz njezina sportskog i obiteljskog života.

'Pokušali smo sve prikazati što realnije, pritom nikoga ne uvrijediti, a zaslužnima kroz retke pokazati zahvalnost', govori. U svemu joj je, kaže, bezuvjetnom podrškom i ljubavlju pomogao i suprug Daniel Lazov, perspektivni nogometaš rodom iz Kumrovca kojem je nakon kobnog skoka u rijeku Sutlu ozlijeđena kralježnica te je ostao prikovan za invalidska kolica. Zaljubili su se kad je Sandra nakon nesreće došla na svoj prvi trening, te su se prije tri godine i oženili.

PRESS

U knjizi je Sandra otkrila i neke detalje iz svog života za koje javnost nije znala, a nama je otkrila zanimljive dijelove. 'Prvi sam put progovorila i o dečku Marcu s kojim sam bila u vezi kad se dogodila nesreća i s kojim sam i danas u dobrim odnosima. Iznijela sam i neke obiteljske situacije, i sretne, ali i neke bolne. Opisala sam svoj odnos s reprezentacijom i sa svojim trenerom Nevenom s kojim radim već 20 godina. Neven i ja imamo slične borbene karaktere i tu je često znalo biti kojekakvih situacija, i konfliktnih, i smiješnih. Opisala sam i moj život sa suprugom Danielom i iznijela naše želje za budućnost. Pa ipak, meni je najdraži dio knjige onaj u kojem su drugi progovorili kako su se osjećali kad sam doživjela nesreću – molila sam ih da budu što iskreniji. Nikada mi to nisu u lice govorili, tek sam sada shvatila koliko je to utjecalo na njihove živote. Dvadeset puta sam čitala i dvadeset puta plakala nad riječima koje je za knjigu napisala moja tetka Goga. Pisali su i mama, i tata, i mnogi drugi, ali tetkine su me riječi uvijek iznova lomile', rekla je.

Progovorila je Sandra u knjizi i o prekidu suradnje s Hrvatskim paraolimpijskim odborom, čime je šokirala javnost proljetos, no odluka je, kaže, konačna. 'Zbog neugodnih iskustava i svih problema koje sam imala s ljudima iz tog Odbora, prekidam karijeru. Čvrsto sam odlučila i neću se predomisliti. Puno sam toga dala, ugrozila svoje zdravlje, donijela rezultate, bila sam najbolja paraolimpijska sportašica svijeta 2014, ali dalje nije išlo', govori.

Split, 080417
Danas je u dvorani osnovne skole Gripe odrzano Drzavno prvenstvo u stolnom tenisu za osobe s invaliditetom na kojemu su nastupile i nase najpoznatije stolnotenisacice Andela Muzinic i Sandra Paovic.
Na fotografiji Sandra Paovic.
Foto: Paun Paunovic / CROPIX
Paun Paunović / Hanza Media

No, upravo je ove srijede za nju i njezina supruga bio važan dan za nastavak, odnosno gradnju nove karijere – na isti su dan obranili završni rad na privatnoj poslovnoj školi Libertas. Na zagrebački su se studij oboje prebacili nakon dvije godine studija na Visokoj školi za menadžment i dizajn Aspira u Splitu, i to zbog olimpijske pauze, a studirali su sportski menadžment. '’Tema mi je bila 'Koji su segmenti potrebni da bi vrhunski sportaš bio spreman za Olimpijske igre kroz ciklus od četiri godine’’ i uspješno sam ga obranila. Iako to sada za mene znači više slobodnog vremena, ne mirujem, jer sam preko Hrvatskog stolnoteniskog saveza upisala trenerski tečaj, tako da mogu raditi s licencom’, otkriva svestrana Sandra Paović.

Sandra sa suprugom i dalje ide na treninge stolnog tenisa, odlazi na fitness zbog održavanja zdravlja, čita knjige. Sa suprugom intenzivno razmišlja i o majčinstvu, a na pitanje je li upravo sada pravi trenutak za to, odgovara: ‘Za supruga svakako, on bi odmah dječačića da s njim može igrati nogomet. No, ja sam prošla puno psihičkih stresova posljednjih mjeseci, voljela bih da se to malo slegne. Želim i da prije toga uredimo stan, jer sam realna i ozbiljno shvaćam kakve su to obaveze. Puno razgovaramo o toj temi i kad se dogodi, bit će to sretna vijest’, otkriva Sandra s nevjerojatnim optimizmom u pogledu, i glasu.

Zagreb, 060217.
Stolno tenisacica Sandra Paovic sa suprugom Danielom Lazovom u njihovom stanu na Vrbanima.
Foto: Sandra Simunovic / CROPIX
Sandra Šimunović / Hanza Media
Sandra Paović i Daniel Lazov

Linker
15. travanj 2024 18:44