Profimedia
FRONTMAN NIRVANE

5 pjesama za 50 godina - Kurt Cobain bi ove godine proslavio 50. rođendan

Jedan od najvećih glazbenika svih vremena, frontman legendarnog grunge benda Nirvana, veliki Kurt Cobain danas bi proslavio 50. rođendan.

Kurt Cobain je rođen 20. veljače 1967., a preminuo je 1994. u dobio od samo 27 godina čime se pridružio nesretnom "klubu 27", nizu glazbenika koji su nas napustili upravo u toj dobi. S 27 godina su preminuli i Jimi Hendrix, Jim Morrison, Janis Joplin, Amy Winehouse i brojni drugi glazbenici.

Jedina kći Kurta Cobaina, umjetnica i manekenka Francis Bean Cobain danas se prisjetila svojeg slavnog oca dirljivom, rukom ispisanom, objavom na Instagramu, a mi ga se prisjećamo kroz 5 njegovih genijalnih pjesama. Iako je Nirvana objavila samo tri studijska albuma, gotovo da nije bilo njegove pjesme koja nije ostavila dublji trag.

Lounge Act

Iako je u značenje Kurtovih pjesama ponekad bilo teško proniknuti, jasno je da je "Lounge Act" pjesma o sporom raspadu i prekidu veze. Pjesma je to o ljubomori, nesigurnosti i oholosti i svima je bilo jasno da je u njoj riječ o bivšoj djevojci Kurta Cobaina, glazbenici Tobi Vail iz benda Bikini Kill. Producent albuma "Nevermind" Butch Vig (inače bubnjar benda Garbage) jednom je izjavio da je pjesma dobila ime zato što zvuči kao lounge pjesma, a istina je da su njezini riffovi opušteniji i manje odrješiti nego u drugim Nirvaninim pjesmama i da je Kurtovo pjevanje daleko čišće nego inače. Čisti pop u rock ruhu.

Smells Like Teen Spirit

Ova je pjesma velikim dijelom zaslužna za planetarni uspjeh Nirvane i svaki izbor pjesama Kurta Cobaina koji je ne bi uključio bio bi u najmanju ruku neozbiljan. Upravo zbog toga što su zbog nje postali velike zvijezde on je nije volio i na koncertima ju je nerijetko parodirao i izrugivao se s njom. Kurt Cobain se teško nosio s nenadanim uspjehom koji im se dogodio, a i njegovo samoubojstvo je dijelom rezultat nemogućnosti da se pomiri sa slavom za kojom nije žudio. Ipak, ogolimo li pjesmu od konteksta i dodatnih slojeva značenja koje je s vremenom dobila, ostaje činjenica da je riječ o punokrvnom rock and roll hitu koji je, kako su mu tada tepali glazbeni kritičari, spasio rock glazbu.

Heart Shaped Box

Iako je sam Kurt Cobain tvrdio da je inspiraciju za pjesmu dobio gledajući televizijsku reportažu o djeci koja umiru od raka, rašireno je vjerovanje da je ona ustvari o njegovom strastvenom, ali turbulentnom odnosu s Courtney Love. Zbog teksta pjesme nekako je lakše povjerovati u ovu drugu interpretaciju i to ne samo zato što se u pjesmi spominju i ribe i rak, njihovi horoskopski znakovi. Kako bilo, riječ je o jednoj od najljepših rock balada ikada snimljenih, pjesmi koja je Nirvanino igranje s oprekom glasno/tiho dovela do savršenstva.

About a Girl

Priča kaže da je Kurt Cobain napisao "About a Girl" nakon što je čitavo poslijepodne slušao Beatlese, a bez obzira na to bila priča istinita ili ne, taj se senzibilitet u pjesmi itekako osjeti. Pjesma gotovo nije uvrštena na njihov prvi album zato što je postojao strah da će zbog laganijih pjesama izgubiti dio pravovjerne grunge publike. Nama je pjesma posebno zanimljiva zato što njezin početak nevjerojatno podsjeća na pjesmu Parnog Valjka "Hrast" objavljenu 1979. godine, deset godina prije "About a Girl". Iako na prvu može zvučati neobično, ustvari uopće nije. Poznato je da basist Nirvane Chris Novoselic hrvatskog podrijetla i da je dolazio u dodir s hrvatskim bendovima pa je, primjerice, na jedan popis svojih najdražih glazbenih grupa uvrstio – Azru.

In Bloom

S genijalnom "In Bloom" Kurt Cobain je želio napasti sve homofobe i sve one koji zagovaraju netoleranciju i nasilje. Iako se pjesma kasnije često doživljavala kao njegov "obračun" s ljudima izvan glazbenog undergrounda koji ne razumiju poruku koju bend pokušava poslati, poznata je njegova izjava za časopis Melody Maker iz 1992. godine kada je rekao – "Godinama sam mislio da sam možda homoseksualac jer mi se nisu sviđale navijačice i nisam se želio družiti sa sportašima i siledžijama. Odabrao sam živjeti životom pustinjaka, nije mi se dalo družiti s ljudima jer sam teško podnosio njihovu glupost." Odrastavši u Aberdeenu, Kurt Cobain je dolazio u doticaj s mnogo ljudi koji su teško prihvaćali bilo što izvan onoga što su sami smatrali uobičajenim i prihvatljivim i ova je pjesma reakcija na to. Namjerno je napravio vrlo melodičan i pjevan refren kojega će, ironično, brzo zapjevati i oni na koje se pjesma odnosi.

Linker
17. travanj 2024 06:45