Marijana Marinović
slavljenički koncert u vinylu

Astrid Kuljanić: Kemičarka koja osvaja moćnim glasom

Zbog dva događaja 37-godišnja jazz glazbenica Astrid Kuljanić, Riječanka koja protekle tri godine gradi karijeru u New Yorku, mjesecima je bila uzbuđena: s grupom Mildreds će 15. prosinca proslaviti desetu godišnjicu koncertom u zagrebačkom Vinylu, a nedavno je prvi puta nastupila s Big Bendom HRT-a i to s vlastitom skladbom 'Something bad' u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

- Moj tata obožava Big Bend, tako da mu je ovo bila slatka tajna i lijep dar za 80. rođendan. A meni prilika da vidim svoje, popijem kavicu u svojoj Rijeci i malo odahnem od New Yorka. Imam posla preko glave, no uživam u svakoj minuti jer sam nemirna duha i volim raditi sto stvari odjednom - govori energična i vrckava glazbenica. Da nikad ne miruje najbolje govori to da u New Yorku svira s tri benda, vodi zbor u hrvatskoj crkvi Svetog Ivana Merza, izvodi jazz standarde zajedno s umirovljenicima i priprema čak dva albuma. Jedan od njih, koji je snimila sa svojim bendom Astrid Kuljanić Transatlantic Exploration Company, je upravo privela kraju, a na njemu se nalazi world music s originalima, obradama creskih tradicionalnih pjesama, brazilskih skladbi i dosta jazz improvizacija. Kao suosnivačica Asaran Earth Trija zajedno s Brazilkom Anne Boccato i Mađaricom Artemisz Polonyi snima album s miksom pjesama - od makedonske Jovano Jovanke do mađarskih napjeva.

- Ljetos smo imale vrlo uspješnu turneju po desetak europskih država, a publici se svidjelo što kao prateći instrument koristimo samo udaraljke. Jako volim snažne i različite ženske vokale, tako da sam se priključila i peteročlanom ansamblu Rosa, na čijem su repertoaru prastare srpske pjesme, a sastavljen je od internacionalne ekipe: osim mene pjevaju Srpkinja, Talijanka, Amerikanka i Indijka - kaže Astrid Kuljanić, koja je prvi pjevački solo nastup imala u rodnoj Rijeci sa zborom iz glazbene škole. Sa šest godina je počela svirati violinu, a njena osam godina starija sestra Karin Kuljanić, iako je po struci psiholog u riječkoj bolnici, poznata je na zabavnoj glazbenoj sceni po čestim nastupima na Melodijama Istre i Kvarnera. U njihovoj se obitelji, prisjeća se, uvijek pjevalo: tata Elso, sveučilisni profesor, svirao je violinu i bubnjeve i u mladosti imao svoj bend, a u obitelji Muskardin, kako je djevojačko prezime mame Margerite, umirovljene profesorice engleskog jezika, svi su imali lijepe glasove i svirali klavir i harmoniku.

Urban Golob
S članovima benda Mildreds

- Kako to obično bude, u svemu sam pratila stariju sestru: voljela sam domaću glazbu osamdesetih, grupe Bijelo dugme, Bajagu i instruktore i Denis & Denis, a u srednjoj školi sam se i ja, kao i sestra, priključila Putokazima. Tada sam bila luda za Metallicom i Nirvanom i htjela postati rokerica - priča jazz glazbenica, kojoj su roditelji sugerirali da studira 'nešto konkretno'. I zato je upisala Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije u Zagrebu, paralelno je nastupala na gažama s cover bendovima, čak je pjevala i sa Šajetom, a nakon diplome shvatila je da niti može, niti želi pobjeći od glazbe.

Marijana Marinović
Iako se u Astridinoj obitelji uvijek pjevalo, njezini su roditelji za svoju kćer imali drugačije planove

Upoznala sam bubnjara Krunu Levačića i osnovali smo Mildredse, snimili album 'Brisači prašine', s obradama hitova 'Volim te budalo mala', 'Ti si moja čokolada' i 'Ko nekad u osam' i dosta nastupali po Hrvatskoj i Sloveniji. Naumila sam se potpuno posvetiti glazbi i upisala sam Konzervatorij G. Tartini u Trstu da se usavršim u pjevanju. I onda se na drugoj godini faksa dogodio fatalan susret s jazz saksofonistom Charlesom Gayleom na radionici u Zagrebu. Kad me čuo kako pjevam rekao je da ga moram posjetiti u New Yorku i tako mi stavio bubu u uho - govori glazbenica, koja je u Veliku jabuku prvi puta došla krajem 2011.

S nastupa u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti sa simfonijskim orkestrom HRT-a

Tada je samo odlazila na koncerte, obilazila jazz klubove, učila od svog mentora Gaylea i odlučila se preseliti i usavršavati na glazbenom polju. Godinu dana je prikupljala novce i tražila sponzore za skupu školu pjevanja na Mahattan School of Music i uspjela je: 2013. doselila se u Ameriku, smjestila u stančić u Harlemu i ponovo sjela u školsku klupu.

Tayla Nebesky
S članovima svog benda Transatlantic Exploration Company

- Zezam se da nisam imala život do završetka magisterija na fakultetu. Nastavni program bio je jako intenzivan, jer smo uz pjevanje učili razne žanrove i vrste glazbe, kao i komponiranje i pisanje aranžmana. Uz to sam za džeparac radila i u odjelu glazbenog poduzetništva u sklopu fakulteta, a počele su i svirke po klubovima i festivalima - govori Astrid Kuljanić. Sa svojim je bendom Transatlantic Exploration Company, čiji su članovi Brazilac Rogerio Boccato na perkusijama te Amerikanci Benjamin Rosenblum na harmonici i kontrabasist Mat Muntz, nastupila u njujorškom Gramercy Theatreu i na International Heritage Festivalu u New Jerseyu, a s grupom Rosa na Mendocino Music Festivalu u Kaliforniji i Golden Festivalu u Brooklynu. Od takvog ludog tempa opušta se komponiranjem elektronske glazbe samo s glasom kao podlogom svom vokalu za nastupe uživo (kaže da glazbu i note sanja), spremanjem sarme ili nekog ribljeg specijaliteta, ali i uz pomoć jednog neobičnog i pomalo opasnog hobija - izvodi akrobacije omotana svilenim trakama. Kratki predah ima tek preko ljeta, kada na Cresu odakle je podrijetlom njezina obitelj, roni školjke i lovi ribu. Ipak, ni tada ne miruje: sljedeće će godine biti cijelo desetljeće otkako je utemeljila i organizirala Crescendo Music Festival, na kojem okuplja razne glazbenike i umjetnike sa svih strana svijeta.

Linker
19. travanj 2024 04:04