Getty Images
ONLINE PROSVJEDI

Digitalni pokret otpora protiv novog američkog predsjednika

Prosvjedi protiv novog američkog predsjednika Donalda Trumpa nisu novost, nezadovoljstvo njegovim potezima izražavaju mnogi, od svjetskih političkih vođa do brojnih celebrityja, a sada su mu se usprotivili i oni koji bi prirodno trebali biti na njegovoj strani – zaposlenici američkih vladinih agencija.

Donald Trump je već nekoliko puta izjavio kako "ne vjeruje" u klimatske promjene, a kako bi sačuvali znanstvena istraživanja utjecaja čovjeka na okoliš, koja bi se uskoro mogla prestati financirati, zaposlenici desetak državnih agencija uspostavili su mrežu neslužbenih Twitter računa na kojima iznose informacije za koje se boje da bi mogle biti cenzurirane.

Twitter

Kako je Twitter omiljena Trumpova javna platforma, tako su znanstvenici iz NASA-e, Nacionalne agencije za zaštitu okoliša i drugih vladinih ureda pokrenuli niz privatnih računa upravo na ovoj društvenoj mreži, ali uzeli su imena i zaštitne znakove svojih organizacija. To je način da zaobiđu moguću cenzuru i u javnost "puste" informacije koje bi nova administracija možda htjela sakriti, ali i da svojim objava daju značaj i relevantnost budući da iza njih stoji dobro poznati logo.

"Jedva čekamo da nas predsjednik Trump ovo što činimo nazove 'lažnim vijestima'. Možete uzete naš službeni Twitter profil, ali nikada nećete moći uzeti naše slobodno vrijeme" – napisao je na novootvorenom profilu anonimni zaposlenik National Park Servicea, udruženja koje se brine o američkim nacionalnim parkovima.

Jedna od njihovih objava kaže da je "tužno što se američka javnost mora informirati putem lažnih Twitter profila".

Na alternativnom Twitter profilu NASA-e stoji sljedeća obavijest – "Ovo je neslužbeni NASA profil, svojevrsni profil otpora. Pratite ovaj profil ako vas zanimaju vijesti iz znanosti i zaštite okoliša. Prave vijesti, prave činjenice."

Otkako je Donald Trump proglašen predsjednikom već su uslijedile određene zabrane aktivnosti vladinim zaposlenicima na službenim profilima na društvenim mrežama, a i sa internetskih stranica Bijele kuće nestale su informacije o ljudskim pravima i klimatskim promjenama pa ne čudi strah i reakcija zaposlenika koji ne žele pasivno promatrati što se događa.

A photo posted by Gigi Hadid (@gigihadid) on

Kako vrijeme prolazi tako se pojavljuje sve više "službeno neslužbenih" Twitter profila na kojima se koči logo vladinih organizacija iako je politika za koju se zalažu u suprotnosti s onom nove američke administracije.

Također, Trump je ponovo stavio na snagu odredbu koja brani financiranje stranih zdravstvenih organizacije novcem SAD-a ako one pružaju savjetovanje o planiranju obitelji i reproduktivnom zdravlju koje uključuje pobačaj pa je niz ženskih udruga, ali i pojedinaca na društvenim mrežama krenuo otvoreno protestirati protiv ovog poteza.

Očito su društvene mreže, uz protestne šetnje i marševe, jedan od uspješnih načina da se izrazi neslaganje i nezadovoljstvo. Također, ono što je jednako važno, putem njih je moguće izbjeći cenzuru i državnu kontrolu budući da su mahom postavljeni kao privatni računi koji su, jasno, izvan kontrole države.

Linker
25. travanj 2024 01:39