U.S. President Barack Obama waves after giving a farewell address at McCormick Place in Chicago, Illinois, U.S. January 10, 2017. REUTERS/John Gress
REUTERS
U.S. President Barack Obama waves after giving a farewell address at McCormick Place in Chicago, Illinois, U.S. January 10, 2017. REUTERS/John Gress
REUTERS

U RODNOM GRADU

Emotivni oproštaj obožavanog američkog predsjednika Baracka Obame

Uskoro bivši američki predsjednik Barack Obama održao je oproštajni govor u Chicagu – svojem rodnom gradu u kojem je 2008. godine proslavio povijesnu pobjedu kao prvi afroamerički predsjednik SAD-a. Tadašnju kampanju vodio je sa sloganom "Yes We Can", a posljednji govor kao predsjednik SAD-a završio je s "Yes We Did". Da je stvarno uspio dokazuje i angažman njegovih pristaša - među kojima je i veliki broj zvijezda - na društvenim mrežama putem kojih su se oprostili od njega.

U govoru koji je trajao nešto manje od sat vremena, Obama je pred 18 tisuća ljudi poručio Amerikancima da se zauzimaju za američke vrijednosti i odbace diskriminaciju, referirajući se na kampanju koju je vodio njegov nasljednik republikanac Donald Trump. U emotivnom govoru nije zaboravio ni na svoju obitelj koja mu je bila najveća podrška u dva mandata u kojima je vodio SAD.

U.S. first lady Michelle Obama and her daughter Malia embrace as President Barack Obama praises them during his farewell address in Chicago, Illinois, U.S. January 10, 2017. REUTERS/Jonathan Ernst
REUTERS
 

- Posljednjih 25 godina nisi bila samo moja supruga i majka moje djece, već i moja najbolja prijateljica. Prihvatila si ulogu koju nisi tražila i nosila je sa stilom. Bijelu kuću si učinila mjestom koje pripada svima – poručio je bivši predsjednik svojoj supruzi i bivšoj prvoj dami Michelle Obami, a svojim kćerima, Maliji i Sashi koje su odrastale pred očima javnosti, rekao je da je od svega što je u životu postigao, najponosniji na to što je njihov otac.

 

Njegov oproštajni govor pratili su brojni poznati Amerikanci koji svoje nezadovoljstvo novoizabranim predsjednikom ne skrivaju. Njihove poruke da ga SAD ne zaslužuje, emotivne oproštaje i prisjećanje na neke od Obaminih najinspirativnijih izjava preplavile su društvene mreže. Dokaz da ga svi obožavaju bio je i nedavno održan party u Bijeloj kući kojem su prisustvovali brojni poznati poput Stevena Spielberga, Solange, Pharella, Toma Hanksa, Kelly Rowland i Meryl Streep koja se na nedavnoj dodjeli Zlatnog globusa, gdje je dobila nagradu za životno djelo, osvrnula na novog predsjednika.

Trumpova inauguracija bit će održana 20. siječnja, ali administracija muku muči s programom jer niti jedna zvijezda ne želi nastupiti za njega - dok istovremeno tuguju za Obamom.

What an incredible legacy.. #FarewellAddress #Obamas

Fotografiju objavljuje Priyanka Chopra (@priyankachopra)