Getty
Od teen zvijezde do sex simbola

Justin Bieber: Projekt vrijedan milijune dolara

Njegovi albumi prodani su u više od 15 milijuna primjeraka dok ga je ovogodišnja zarada od 56 milijuna dolara, prema američkom časopisu Forbes, pozicionirala među 30 najbogatijih zvijezda današnjice – a tek su mu 22. Kanadski pjevač Justin Bieber, za čiji su nastup 9. studenog u zagrebačkoj Areni karte bile rasprodane četiri mjeseca prije koncerta, svjedoči o nevjerojatnoj moći generacije "Y" koja vlada svjetskom scenom.

Uz Biebera, milenijalskoj "alfa" grupi pop kulture još pripadaju i Britanci iz benda One Direction (u dobi od 22 do 24 godine) i američka kantautorica Taylor Swift (26). Svi oni dugogodišnji su, dobro promišljeni projekti svojih menadžera, diskografskih i produkcijskih kuća koje su ih, uočivši njihov talent, najprije učinile dopadljivim dječjim zvijezdama, a s godinama transformirale u ultimativne seks – simbole za kojima slini odrasla publika.

STRATFORD, CANADA - AUGUST 20:  (EXCLUSIVE ACCESS; EDITORS NOTE: Best available quality) Justin Bieber performs on the street August 20, 2007 in Stratford, Canada.  (Photo by Irving Shuter/Getty Images)
Getty Images
Još kao 13-godišnjak nastupao je kao ulični svirač u Stratfordu u Kanadi, gradu u kojem je odrastao...

Getty Images
...a danas su njegovi nastupi rasprodani mjesecima unaprijed

A kako klincu produžiti vijek trajanja (i vladanja) na svjetskoj "mainstream" sceni možda je najbolje promatrati na primjeru Justina Biebera. Kada je američki menadžer i biznismen Scooter Braun naišao na Youtube video tada 13 – godišnjeg Biebera, kojeg je majka, redateljica Patricia Mallette snimila za vrijeme školskog nastupa, istog trena poželio ga je uzeti pod svoje. U dječaku anđeoski visokog glasa prepoznao je magnet za djevojčice – koji će trajati godinama - a koji će se odmah svidjeti i njihovim mamama, zbog umiljatosti i skromnosti usađene odgojem u tradicionalnoj katoličkoj obitelji. Da se nesumnjivo radilo o talentiranom tinejdžeru govori i to što su se za njega nadmetali „veterani“ komercijalne glazbe – pjevači Usher i Justin Timberlake. Na koncu je svoj prvi singl "One Time" snimio sa združenim producentskim palicama Usherove i kuće Scootera Brauna, koji do današnjeg dana vodi njegovu karijeru.

U pubertetu, nezgodnom periodu odrastanja za svakog dječaka (osobito onog koji se bavi pjevanjem), Braun je počeo kreirati novi imidž za svojeg unosnog klijenta. Trebalo je, naime, prikriti Bieberov mutirajući glas, a u prvi plan staviti njegov izgled i ponašanje izvan pozornice. Tu je iskoristio utjecaj društvenih mreža – na kojima odrastaju milenijalci. Drugačije stiliziranje njegove do tada prepoznatljive frizure s predugačkim šiškama (toliko popularne da je dobila naziv „bieberica“), prve tetovaže, obnaženi nabildani torzo, privođenje u policiju zbog prebrze vožnje... Sve je to bilo vidljivo na njegovim otvorenim Facebook, Instagram i Twitter profilima.

LONDON, ENGLAND - OCTOBER 09:  New 'wet look' Justin Bieber figure is unveiled at Madame Tussauds on October 9, 2016 in London, England.  (Photo by Ben A. Pruchnie/Getty Images)
Getty Images
U listopadu ove godine Justin Bieber je dobio svoju drugu voštanu figuru u muzeju Madame Tussauds u Londonu

Osim toga, Bieber je ondje krenuo dijeliti i banalnosti iz svoje svakodnevice – što je pojeo i odjenuo, kamo je otputovao i s kime je tulumario – ostvarujući prividnu bliskost sa svojim obožavateljima. U tome je bio prilično uspješan: više od 70 milijuna fanova, koliko se procijenjuje da je velika takozvana "Belieber" zajednica, danas puni njegove koncertne nastupe i kupuje njegove albume. Sličan model transformacije – vidljive na virtualnim platformama - imali su i njegovi milenijalski konkurenti. Taylor Swift je od južnjačke country slatkice postala pop senzacija za kojom su slinile zvijezde kao što DJ Calvina Harrisa, glumac Jake Gyllenhaal i Harry Styles iz One Directiona, čiji su sladunjavi pjesmuljci najednom postali atraktivni i zrelijoj publici...

Getty
Grupa One direction na dodjeli The BRIT Awards 2014.

A photo posted by Taylor Swift (@taylorswift) on

Svi oni znaju da je za popularnost važno i držati obožavatelje u napetosti pa društvene mreže koriste i za međusobne obračune: Justin Bieber je tako nerijetko na Instagramu (koji je obrisao u kolovozu) blatio svoju bivšu djevojku, pjevačicu Selenu Gomez optužujući je da ga je varala, na što bi ona mu je redovito uzvratila ljutitim komentarom i statusom, Harry Styles se prije nekoliko mjeseci narugao svojoj bivšoj, Taylor Swift citirajući riječi njezine pjesme "22" na svoj 22. rođendan zbog čega su ga napali njezini fanovi...

Sve to djeluje poput dobro režiranog reality showa, kojeg prati cijeli svijet. Da vojska poklonika današnjih zvijezdi, unatoč njihovim nepristojnim ispadima, nezaustavljivo raste prilično uvjerljivo dokazuje do sada svaki raspordani koncert Justina Biebera u sklopu njegove „Purpose“ turneje. No publika mu više nisu samo djevojčice već i žene kojima je do prije koju godinu bio tek klinac, a koje ga, svjesno ili nesvjesno izmanipulirane, danas doživljavaju kao ozbiljnog frajera. Dobrim dijelom je tako jer je iza sebe imao logistiku koja ga je znala pretvoriti u dugotrajni proizvod.

Linker
19. travanj 2024 18:17