Getty Images
POVRATAK U VRH

Mirjana Lučić Baroni: Veliki povratak zaboravljene majstorice

Veliki, nevjerojatni povratak Mirjane Lučić Baroni priča je koja ne silazi sa stranica svjetskih časopisa. Iako je u polufinalu izgubila od Serene Williams, najbolje tenisačice u povijesti, njezin uspjeh je svejedno ogroman. Kada u ponedjeljak izađe nova WTA lista, na njoj će sigurno biti u top 40, a ovaj turnir joj je donio zaradu od čak 700 000 dolara.

Prije ovog polufinala u Melbourneu, posljednji njezin veliki rezultat na važnom turniru zbio se prije punih 17 godina, kada je u trećem kolu Wimbledona pobijedila Moniku Seles, tada četvrtu igračicu svijeta. Tada je, kao 17-godišnja djevojka, u polufinalu izgubila od velike Steffi Graf i sve je izgledalo kao početak jedne velike i lijepe teniske priče, ali stvarnost je stala na put snovima. Brojni obiteljski i financijski problemi, bijeg iz Hrvatske u Sjedinjene Američke Države, pravne bitke s ocem Marinkom i menadžerskom tvrtkom IMG udaljili su je od onoga što je jedino htjela raditi – od tenisa.

Reuters
Sa Steffi Graf, Wimbledon 1999.

Unatoč sjajnim rezultatima u mladosti, osvajanju juniorskih izdanja U.S. Opena i Australian Opena, Mirjana Lučić je već u dvadesetoj prestala biti netko na koga se u tenisu ozbiljno računa. Nestala je s mape vrhunskog tenisa nakon što je optužila oca Marinka za fizičko i psihičko zlostavljanje.

Saša Burić
Mirjana Lučić sa sestrama i bratom, Miami, 2008.

Bila je na 50. mjestu WTA ljestvice kada je otišla iz Hrvatske kako bi pobjegla od vlastitog oca, a dolazak u Sjedinjene Američke Države donio je nove probleme. Između 2004. i 2007. odigrala je samo dva, zanemariva, turnira, a 2010. se pokušala vratiti ozbiljnijem tenisu, ali tada su na put njezinog povratka stale brojne ozljede. 2014. je ponovno ostvarila nekoliko značajnih pobjeda na U.S. Openu i godinu dana kasnije na French Openu, ali ništa ovoliko važno i veliko kao ovoga australskog tjedna.

Getty Images
Zagrljaj Mirjane Lučić Baroni i Serene Williams, Australian Open, 2017.

Zato joj je ovaj uspjeh u Melbourneu bio još slađi.

Kada je pobijedila Karolinu Pliškovu i tako drugi put u karijeri ušla u polufinale nekog Grand Slama, pala je na pod u nevjerici i suzama, a intervju koji je dala odmah nakon meča toliko je emotivan i dirljiv da će se sigurno dugo pamtiti.

Mirjana Lučić se za Danielea Baronija udala 2011., a manje je poznato da je njezin suprug vlasnik dvaju talijanskih restorana u Sarasoti na Floridi.

"Često jedem ondje i hrana je stvarno dobra, a Daniele i ja volimo zajedno kuhati, ali ne u restoranu nego kod kuće" – izjavila je jednom prilikom popularna Mikica za koju su, čini se, stvari konačno krenule pravim smjerom.

Getty Images
Australian Open, 2017.

Životni put Mirjane Lučić bio je nevjerojatno uzbudljiv i nepredvidljiv: od tinejdžerske teniske senzacije preko očajne mlade djevojke koja je izgubila svaku nadu pa do uspješne veteranke koja se vratila kada to više nitko nije očekivao. Na ovogodišnjem Australian Openu pokazala je da i s 34 godine može igrati itekako dobar tenis i da na nju treba ozbiljno računati, a to je ono što je oduvijek željela. Zanimljivo je da se povratak dogodio baš na Australian Openu na kojemu je Serenina sestra Venus Williams s 36 godina postala najstarija igračica koja je ušla u polufinale. To samo pokazuje da zaista nikada nije kasno.

Reuters
Wimbledon, 1999.

Unatoč tome što je već u ozbiljnim godinama kada je profesionalni sport u pitanju, ponovno se čini da su pred Mirjanom Lučić Baroni velike stvari. Nema ništa ljepše od toga.

Getty Images
Australian Open, 2017.

Linker
16. travanj 2024 10:12