Getty Images/Reuters
rat tehnoloških magova

Nemilosrdni Mark Zuckerberg Snapchat doveo do ruba propasti

Kada je Instagram prošlog ljeta lansirao novi feature nazvan "Stories" bilo je i više nego jasno da osnivač Facebooka, a danas i vlasnik Instagrama Mark Zuckerberg besramno kopira Snapchat i njegovog osnivača, australskog poduzetnika Evana Spiegela.

Filteri, "stickeri", a fotografija po kojoj možete i crtati nestaje nakon 24 sata - zvuči poznato? Ne samo to, Instagram je kopirao i ikonu koja ukazuje na to koliko ste "priče" pogledali - baš kao na Snapchatu.

Nije prvi, a vjerojatno niti zadnji put da se Zuckerberg poslužio idejama svog australskog kolege, a sada, nakon što je Snapchatovu najveću prednost ugradio u sve aplikacije iz svojeg portfolija (Instagram, Whatsapp i Messenger) sada to planira učiniti i s posljednjom - mobilnom Facebook aplikacijom.

Vijest koja će sigurno razveseliti sve korisnike Facebooka - njih više od milijarde - nije baš najbolje 'sjela' australskom poduzetniku jer su cijene dionica Snapchata, koje su na tržištu od ožujka, drastično pale. Uz to, broj korisnika Instagramove inačice Snapchatovih priča iz dana u dan rastu: čak 200 milijuna ljudi dnevno koristi Instagram Stories, što je gotovo 40 milijuna više nego što to trenutačno ima Snapchat.

garyvaynerchuk.com

Ovakva agresivna strategija navodno je posljedica Zuckerbergove osvetoljubive prirode. Naime, kontroverzni tehnološki mogul je Evanu Spiegelu 2013. za Snapchat nudio 3 milijarde dolara, a Australac (i budući suprug Viktorijine anđelice Mirande Kerr) je tu ponudu odbio. Da bi stvari bile još bolje, Facebook je najavio svu silu poboljšanja koje su zapravo preslika mogućnosti dostupnih na Snapchatu, kao što su "3D naljepnice" i "Geostickers" (mogućnost integracije prizora iz svjetskih metropola na sliku).

Ako se Zuckerbergovo besramno kopiranje tuđeg rada nastavi, propast Snapchata je neminovna. Pitanje je samo kakva će biti sudbina i ostalih tehnoloških kompanija ako se ovakav način iskorištavanja tuđeg intelektualnog vlasništva nastavi.

Linker
18. travanj 2024 10:59