REUTERS
PIONIR ROCKA

Preminuo Chuck Berry: Odlazak oca rock'n'rolla

Jedan od pionira rock'n'rolla preminuo je u svojem domu u St.Louisu u 91. godini života.

Jedan od pionira rock'n'rolla preminuo je u svojem domu u St.Louisu u 91. godini života.

Lokalna policija potvrdila je da je jučer, 18. ožujka, preminuo Charles Edward Anderson Berry, poznatiji kao legendarni glazbenik Chuck Berry. Najpoznatiji je po hitovima Johnny B. Goode, Roll Over Beethoven i Sweet Little Sixteen - pjesmama koje je svaki roker trebao savladati ako je želio ući u svijet rock'n'rolla. Upravo su se neki od njegovih najpoznatijih i najvećih pratitelja oprostili od njega na društvenim mrežama.

Bruce Springstein and Chuck Berry  perform
Reuters
Bruce Springsteen i Chuck Berry izvode pjesmu "Johnny B. Good"

Bruce Springsteen je poručio kako je Berry bio najveći roker, gitarist i najbolji pisac rock'n'rolla koji je ikada živio, dok su Rolling Stonesi napisali da se radilo o pioniru rock'n'rolla koji je imao veliki utjecaj i na njih.

- On nije bio samo briljantan gitarist, pjevač i izvođač, već je bio i pravi majstor u pisanju pjesama koje će živjeti zauvijek - stoji na službenoj stranici popularnog benda.

Ipak, na najljepši način počast mu je odao John Lennon, koji je preminuo 1980. godine, kada je rekao: "Ako bismo rocku davali drugo ime, trebali bismo ga nazvati Chuck Berry."

Iako su Elvisa Presleyja zvali kraljem rocka, ta titula jednako bi odgovarala i Chucku Berryju koji je osvojio Grammy za životno djelo 1984., a bio je i jedan od prvih koji su ušli u Rock and Roll Hall of Fame 1986. godine.

Linker
26. travanj 2024 12:00