Vedran Peteh
preporod valcera

Uoči zagrebačkog koncerta: 11 zanimljivosti o najvećem violinistu koji je prodao više od 40 milijuna albuma

Hrvatska publika uživo će se uvjeriti zašto nizozemskog violinista i dirigenta Andrea Rieua (67) prati glas 'kralja valcera'. S Orkestrom Johanna Straussa mlađeg, najdugovječnijim i najvećim privatnim klasičnim sastavom na svijetu, Rieu 15. lipnja prvi put gostuje u našoj zemlji, a gledateljima u zagrebačkoj Areni obećava spektakularni dvoipolsatni show u tročetvrtinskom taktu.

Život u dvorcu

Andre Rieu sa suprugom Marjorie živi u kamenom dvorcu iz 15. stoljeća s 27 soba na obali rijeke Maas u nizozemskom gradu Maastrichtu. U njegovo potkrovlje je kao 5-godišnjak dolazio na satove klavira - tada je dvorac bio mračan, ruševan i zapušten, a odlučio ga je kupiti prije dvadeset godina. Legenda kaže da je u njegovoj kuhinji francuski mušketir Charles de Batz de Castelmore d’Artagnan posljednji put objedovao prije nego što je odjahao u smrt služeći svome kralju Luju XIV. za vrijeme opsade Maastrichta u nizozemsko-francuskom ratu 1673.

Najveći privatni orkestar na svijetu

Slavni glazbenik od 1987. vodi svoj orkestar Johanna Straussa mlađeg, čija je prva violina, a svira isključivo na instrumentu slavnog talijanskog graditelja Antonia Stradivarija iz 1667. Dosad je prodao više od 40 milijuna albuma, a ime mu je posljednjih deset godina redovito među top 25 glazbenika po zaradi na turnejama.

maastricht 24.04.2017
Andre Marie Leon Nicolas Rieu (Maastricht, 1. listopada 1949.) je violinist, dirigent i skladatelj koji je sa svojom glazbom i orkestrom
Vedran Peteh
Nizozemski violinist zaslužan je za međunarodni preporod valcera u novije vrijeme

Privatni studio

U Maastrichtu je 2001. sagradio i svoj studio, dvoranu za vježbanje i snimanje, te scenografsku i kostimografsku radionicu, ali i privatni vrtić za djecu članova svog orkestra.

Obiteljski posao

Andre i Marjorie Rieu, diplomirana germanistica i talijanistica, u braku su od 1975., a ljubav njegova života otada mu je i najvažnija poslovna. Dok se Andre Rieu bavi osmišljavanjem repertoara, probama, snimanjem albuma i nastupima - osobno nadgleda svaki detalj: od izgleda i izrade kostima te pozornice i scenskih efekata, Marjorie Rieu prvenstveno brine o financijama. Njihov mlađi sin Pierre (36) je izvršni direktor obiteljske kompanije, a stariji Marc Rieu (39) je slikar. Imaju petero unučadi.

Valcer Anthonyja Hopkinsa

Valcer "And The Waltz Goes On" britanskog oskarovca Anthonyja Hopkins od 2011. je na Rieuovu repertoaru. Hopkins je, naime, i školovani glazbenik, koji posljednjih godina i koncertira.

Najveća nagrada

Najvažnije mi je da gledatelje dignem sa sjedala i potaknem na ples - govori Rieu, čiji nastupi nude i mnoštvo atrakcija, te spektakularnih scenskih efekata poput raskošnog vatrometa, stotina balona, umjetnog snijega, tona šljaštećih konfeta, desetaka plesnih parova u krinolinama i smokinzima...

Na rubu bankrota

U želji da gledateljima pruži nezaboravan doživljaj ponekad i pretjera. Svjetsku stadionsku turneju 2007. završio je s minusom od 34 milijuna eura jer je za scenografiju želio vjernu repliku bečkog dvorca Schönbrunna - široku 125, visoku 35 i duboku 35 metara. Ispred nje je smjestio pjevače, zbor i članove orkestra, te plesače na ledu - sa svake strane nalazilo se i klizalište, dok su između numera scenom jezdile šesteroprežne kočije. Pet stotina ljudi trebalo je raditi punih pet dana da sastave pozornicu.

– Bankrot mi je bio najbolja reklama – izjavio je Rieu pošto je priča dospjela u javnost.

maastricht 24.04.2017
Andre Marie Leon Nicolas Rieu (Maastricht, 1. listopada 1949.) je violinist, dirigent i skladatelj koji je sa svojom glazbom i orkestrom
Vedran Peteh
Na probi s orkestrom

Sin dirigenta

Andre Rieu rođen je 1. listopada 1949.: otac mu je bio dirigent, a majka domaćica, koja se posvetila odgoju šestero djece. Obitelj je živjela skromno od očeve plaće, ali je svako dijete moralo naučiti svirati barem jedan instrument. Kod kuće se slušala samo klasika, pa je Andre Rieu odrastao uz operne arije, valcere i polke dok su njegovi vršnjaci otkrivali Beatlese i Rolling Stonese.

Student generacije

Diplomirao je na Kraljevskom konzervatoriju u Bruxellesu kao student generacije i zaposlio se u Limburškom simfonijskom orkestu u Maastrichtu. Paralelno je izvodio i "zabavni program" sa svojim salonskim orkestrom, a 1987. osnovao je vlastitu produkciju i orkestar.

Bolje od seksa

Osjećaj izlaska pred publiku ne može se, kaže, ni s čim usporediti.

- To je bolje od seksa - tvrdi. Kad ne radi sa suprugom se najradije opušta u Italiji, posebno u Rimu, koji im je omiljeno odredište.

Obožavatelji s Fidžija

Rieuovi tradicionalni srpanjski koncerti na glavnom mastriškom trgu Vrijthofu mamac su za obožavatelje iz cijelog svijeta. Povodom svog jubileja ove će ih godine održati čak deset, a svih stotinu tisuća ulaznica već je rasprodano. U Maastrichtu će se okupiti obožavatelji iz 70-ak zemalja, a najudaljenija zemlja u kojoj su kupljene karte je otočje Fidži.

Linker
09. travanj 2024 23:34