Instagram
A ŠTO KAŽU PSIHOLOZI?

Ljubiti svoju djecu u usta ili ne? Ove zvijezde na meti su kritika!

Slavni roditelji uvijek su na meti: kritike na račun načina odgoja djece njihova su svakodnevica, osobito ako svoj privatan život dijele na društvenim mrežama. Iako se na internetu polemizira o svemu i svačemu, čini se da se oko jedne teme nikada neće naći kompromis: ljubiti svoju djecu u usta ili ne. Upravo su se s kritikama na tu temu suočili bivši nogometaš David Beckham, američka glumica Olivia Wilde te splitska glumica Ana Gruica. 

Na crnoj listi prvi su se našli supružnici Beckham! Bivšeg nogometaša Davida Beckhama (42) prozvali su zbog fotografije na kojoj je svoju 7-godišnju kćer Harper poljubio u usta, a iz istog se razloga prošle godine na tapeti našla i njegova supruga Victoria (43). Ona je tada objavila fotografiju kao čestitku malenoj Harper za rođendan i potaknula brojne negativne komentare onih koji to smatraju neprimjerenim.

Jedna njezina uspomena na Instagramu je potaknula žustru raspravu pa se ispod fotografije skupilo gotovo deset tisuća komentara, među kojima su se našli i oni koji su je podržali.

- Kako ljudi mogu seksualizirati poljubac žene djetetu koje je rodila – bio je jedan od komentara, a uskoro su onima koji su odrastali u obiteljima u kojima je takvo iskazivanje ljubavi bila svakodnevica pokrenuli kampanju kako bi pokazali da Victoria nije jedina. Tada je doktorica Gail Saltz, psihijatrica na Weill-Cornell School of Medicine, izjavila da ona taj postupak ne smatra problematičnim, ali kako je iznimno važno da se u svemu u obzir uzima ono što djeca žele.

U mlađoj dobi će djeci takvi poljupci odgovarati, ali se njihov stav može promijeniti kada postanu tinejdžeri.

Godinu dana nakon Victorije prozvan je njezin suprug David Beckham jer mnogi smatraju da je apsolutno pogrešno to što otac ljubi 7-godišnju kćer u usta. On je u svoju obranu izjavio kako svu svoju djecu, osim Brooklyna koji ima 19 godina, ljubi na isti način te da će prestati kada oni također uđu u tinejdžerske godine.

David je dodao kako su na takav način odgojeni Victoria i on te da u tome ne vidi ništa loše. S njime se slaže Roma Khetarpal, osnivačica "Tools of Growth", udruge kojom pomaže roditeljima u odgoju djece. Ona smatra da će nam takvo izražavanje ljubavi biti normalno ako smo odrastali u takvoj obitelji i sredini, ali za nekoga tko nije, to može biti neobično i, naposljetku, neprihvatljivo. Ipak, naglašava ona, roditelji trebaju pripaziti je li takav poljubac primjeren s obzirom na dob djece i žele li djeca takav način iskazivanja privrženosti.

Postoji trenutak kada roditelji prestanu brisati dječju guzu i pomagati im kod tuširanja. Slično tome, postoji vrijeme i dob kada djeca više ne žele puse u usta i roditelji to trebaju poštivati.

I taman kada se rasprava oko njegovog načina odgajanja djece malo stišala, ponovno se sve "zakuhalo" zahvaljujući američkoj glumici Oliviji Wilde (33), ali i splitskoj glumici Ani Gruici (34) koje su se na Instagramu pohvalile "cmokom" u usta svojim sinovima: Olivijin Otis ima tri, a Anin Marat Ivan, sin kojeg je dobila u vezi sa spisateljem Hrvojem Šalkovićem (44), ima dvije godine, dok se na meti kritika našla i bogata nasljednica Tamara Ecclestone (33).

Objavu dijeli Tamara Ecclestone Rutland (@tamaraecclestoneofficial)

Oko tog pitanja ne slažu se niti unutar psihološke struke: neki smatraju da "nevina pusa" ne može naštetiti djetetu, dok dio psihologa preporučuje izbjegavanje takvog iskazivanja nježnosti.

- Iako roditelji u najvećem broju slučajeva u tom poljupcu ne vide ništa seksualno, ljubljenje djeteta u usta može narušiti njegov osjećaj granica osobne intime. Dijete može pokušati ljubiti u usta drugu djecu ili odrasle osobe prema kojima osjeti ljubav i naklonost, kao što su učitelji i odgajatelji - kazala nam je magistra psihologije Mia Roje s Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.

Teško je malom djetetu objasniti da je s nekim to primjereno, a s nekim ne - osobito da je primjereno do određene dobi, a kasnije ne.

Ona naglašava da su takvi poljupci s drugim osobama posebno neprimjereni te da netko može zloupotrijebiti djetetovu otvorenost po pitanju vlastitog tijela i intimnosti.

- Postoje brojni načini kako djecu pomaziti, iskazati im ljubav, pažnju i naklonost, osim ljubljenja u usta, stoga ne vidim razlog da bi roditelji to činili. Važno je dijete naučiti granicama bez zbunjenosti, što ćemo izbjegavanjem ljubljenja u usta svakako uspješnije postići - govori psihologinja Mia Roje koja smatra da je takav način iskazivanja privrženosti u posljednje vrijeme postao trend među mladim slavnim majkama.

Ipak, psihologinja Kristina Bačkonja je za Jutarnji list nedavno izjavila da će djeca biti zbunjena isključivo ako takav obrazac ponašanja ne postoji u njihovoj kulturi.

- U Americi je, primjerice, ljubljenje djece u usta sasvim uobičajena pojava, dok je naše podneblje nešto konzervativnije - izjavila je psihologinja Kristina Bačkonja te kaže da upravo iz tog razloga svoje dijete ne bi ljubila u usta.

Da je u Americi takvo iskazivanje ljubavi uobičajeno pokazuje i poduži popis zvijezda koje svoju djecu ljube u usta, a među njima su Hillary Duff, Jessica Alba, Jennifer Lopez, Miranda Kerr te Sarah Jessica Parker.

Objavu dijeli Jennifer Lopez (@jlo)

Linker
16. travanj 2024 18:24