Getty Images
KRALJICA SLUČAJNE VIRALNOSTI

Može li pogreška s playbackom uništiti karijeru Mariah Carey?

Tehnička pogreška s playbackom, koja je od Mariah Carey još jednom učinila (nenamjernu) internetsku senzaciju na nekoliko dana, može se shvatiti kao sramotna, gotovo simpatična ili posve nevažna – ovisno o tome za koji se kut gledanja odlučite.

Ako ste slučajno propustili, kraljica božićnih pjesama je na Staru godinu pjevala ili, hajde, "pjevala" na njujorškom Times Squareu. U jednom trenutku je na matrici krenula pjesma koju nije očekivala, a ona se nije snašla pa je otvarala usta na pogrešnim mjestima i, sasvim očito, izgovarala pogrešne riječi, one koje nisu uklapale u glazbu. I to je otprilike sve.

Jedini je problem bio što je blamaži uživo svjedočilo nekoliko tisuća ljudi, koncert je prenosio televizijski kanal ABC, a i vrijeme u kojem živimo dopušta brzo kolanje informacija pa su video-zapisi problematičnog trenutka obišli svijet jednakom brzinom kao i standardne novogodišnje čestitke.

Protagonistica Mariah na sve je reagirala lakonskim "shit happens" zadržavajući stav prave dive koju zemaljski problemi ne dotiču previše (ako ih uopće i primijeti), ali kasnije je dala intervju magazinu Entertainment Weekly u kojem je izjavila da ne samo da joj je stalo već da je čitavom situacijom bila iskreno zaprepaštena. Za pogrešku je optužila tvrtku Dick Clark Productions koja je produkcijski stajala iza nastupa, a oni su uzvratili protuoptužbama i ono što je trebalo biti tek još jedan u nizu duhovitih internetskih trenutaka pretvorio se u prilično dosadnu medijsku trakavicu u kojoj se iz dana u dan izmjenjuju žrtva i agresor.

Mariah je priču zaključila profesionalnom izjavom da je ovaj incident neće pokolebati i da zbog njega neće odustati od nastupa uživo, ali i da "više neće vjerovati nikome izvan svoga tima".

Ovo nije prvi put da se Mariah Carey slučajno zatekla u centru internetskih zbivanja: zapamtili smo njezinu intervenciju usred pjesme kada se jednoj od back vokalistica obratila sa specifičnom molbom koja je glasila otprilike "prestani pjevati moje dionice, srce", ali i nastup s nezakopčanom Versaceovom haljinom koji je također jedno vrijeme harao medijskim prostorom. Može se čak reći da je Mariah kraljica "slučajne viralnosti", a njezin menadžment vjerojatno jedini zna koliko je ona stvarno slučajna i donosi li joj više štete ili koristi.

Ovakve stvari se događaju. Njih je bilo i uvijek će ih biti, podjednako na domaćim i svjetskim pozornicama, i s jedne strane pokazuju da velik novac uložen u produkciju ne znači nužno da će sve besprijekorno funkcionirati, ali su isto tako dokaz da zaista velikim zvijezdama ovakvi minorni incidenti ne mogu ozbiljnije naštetiti već im, naizgled paradoksalno, mogu povećati popularnost.

Uzmemo li u obzir da pjevači ipak postoje zbog publike i da se koncerti održavaju zbog te iste publike prema kojoj bi bilo lijepo pokazati određenu razinu poštovanja, onda je ova pogreška posve sramotna, pogotovo ako se sjetimo da je riječ o velikoj svjetskoj zvijezdi čiji je svaki korak pomno osmišljen i dirigiran. Ako već ne održava pravi koncert, zvijezda te veličine barem bi trebala biti u stanju održavati iluziju o koncertu. Želimo li biti blagonakloni, možemo to promatrati kao gotovo simpatično spoticanje koje je samo još jednom pokazalo da su i celebrityji osobe od krvi i mesa kojima se nezgode dešavaju jednako često kao i običnim smrtnicima. Na koncu, možete odlučiti da je taj "promašeni playback" sasvim nevažan jer će i nakon njega Mariah Carey ostati ona ista Mariah Carey. Bez obzira na to što mislili o njoj.

Linker
16. travanj 2024 01:51