Profimedia, Zuma Press - Entertaiment

Nicole Kidman: Savršeni ulazak u pedesete

Holivudska zvijezda sretnija je no ikad: dobila je nagradu u Cannesu i karijera joj doživljava novi uzlet, uživa u braku i majčinstvu, a od muža je dobila i prekrasan dar - kupio joj je njenu rodnu kuću na Havajima.

Holivudska zvijezda sretnija je no ikad: dobila je nagradu u Cannesu i karijera joj doživljava novi uzlet, uživa u braku i majčinstvu, a od muža je dobila i prekrasan dar - kupio joj je njenu rodnu kuću na Havajima.

Teško je smisliti rođendanski dar za ženu koja ima sve, ali country-pjevač Keith Urban (50), suprug holivudske glumice Nicole Kidman, uspio je u tome - za 50. rođendan, koji će njegova draga proslaviti 20. lipnja, kupio joj je njezinu rodnu kuću na Havajima. Iako je, naime, Kidman odrasla u Australiji - pa je u domovini često nazivaju svojim "najpoznatijim izvoznim proizvodom" - ona je rođena u Honoluluu, gdje je njezin otac Anthony Kidman, nekoć klinički psiholog i profesor na sidnejskom sveučilištu, u to vrijeme radio doktorat. Premda to Urban nije otkrio, moguće je da će obiteljsku proslavu glumičinog okruglog rođendana organizirati upravo na Havajima, s njihovim kćerima, osmogodišnjom Sunday Rose i šestogodišnjom Faith Margaret. Ne zna se hoće li im se pridružiti Isabella (23) i Connor (21) Cruise, glumičina posvojena djeca iz braka s Tomom Cruiseom, jer s njima još od razvoda 2001. ima složen odnos pun uspona i padova.

© Getty Images/Perspectives
Kuća u Honoluluu, u kojoj je rođena i gdje je živjela s roditeljima

No sve su se druge kockice u životu Nicole Kidman posložile: sretna je u privatnom životu, a karijera joj doživljava renesansu, čime se može pohvaliti malo koja glumica u njezinoj dobi. Prošle je godine bila nominirana za Oscara za sporednu ulogu u filmu "Lav", a krajem svibnja osvojila je specijalnu nagradu žirija na Filmskom festivalu u Cannesu, na kojem je bila najveća zvijezda. Naime, Nicole je u Cannesu predstavljala čak četiri filma: SF komediju "How to Talk to Girls at Parties", drame "The Beguiled" (za koju je redateljica Sofia Coppola dobila Zlatnu palmu) i "The Killing of a Sacred Deer" te TV mini-serijal "Top of the Lake: China Girl". No, trenutačno je u vrhu popularnosti zbog TV serijala "Male laži", koji je i producirala s kolegicom Reese Witherspoon. U njemu glumi Celeste Wright, bivšu pravnicu u naizgled savršenom braku sa zgodnim Alexanderom Skarsgardom. No, savršena fasada krije mnoge tajne, a njihove svađe u pravilu završavaju agresivnim seksom.

No Merchandising. Editorial Use Only. No Book Cover Usage
Mandatory Credit: Photo by HBO/Kobal/REX/Shutterstock (8600459m)
Shailene Woodley, Reese Witherspoon, Nicole Kidman
HBO/Kobal/REX/Shutterstock
Sa Shailene Woodley i Reese Witherspoon u serijalu "Male laži", 2017. godine

Mnoge je šokiralo to što se glumica na pragu pedesetih skinula do kraja, ali se mora priznati da Nicole još uvijek odlično izgleda. Doduše, uz malu pomoć estetskih kirurga, koji su u njezinom slučaju često znali pretjerati s botoksom pa se govorilo da joj lice izgleda kao voštana figura. I glumica je shvatila da je pretjerala pa sada tvrdi da više ne koristi čarobne injekcije za peglanje bora, no slika govori više od riječi: lice joj baš ne izgleda kao u tipične pedesetogodišnjakinje.

No, to je samo jedna beznačajna sitnica u odnosu na sve što je postigla. U trideset godina karijere osvojila je Oscara za glavnu žensku ulogu (za "Sate" 2002.) i tri Zlatna globusa (za "Ženu za koju se umire", "Moulin Rouge" i "Sate"). Ironično je da je Nicole u djetinjstvu mislila da je ružna i zbog toga je bila iskompleksirana premda je njezina majka Janelle, predavačica u školi za medicinske sestre i vatrena feministica, pokušavala kćeri naučiti kako ne moraju slijediti nametnute norme ženske ljepote. Nije im, primjerice, htjela kupiti Barbie lutke jer je smatrala da na seksistički način prikazuju žensko tijelo. No kako su sve njezine prijateljice imale Barbike, Nicole je za sebe i tri godine mlađu sestru Antoniju, danas poznatu TV novinarku, jednu ukrala iz trgovine.

Mandatory Credit: Photo by REX/Shutterstock (176843b)
NICOLE KIDMAN WITH MOTHER JANELLE, FATHER TONY AND SISTER ANTONIA
NICOLE KIDMAN AND FAMILY - 1990
REX/Shutterstock
Sa sestrom antonijom, majkom Janelle i ocem Anthonyjem u Sydneyju

- Moj odnos s majkom bio je jako slojevit. Ona je osoba koja mi je pružila najviše, ali je istodobno i najviše zahtijevala zauzvrat. Bila je stroga, ali puna razumijevanja. Zapravo, kad bolje razmislim, sve što sam postigla, dugujem njoj. Naučila me misliti i postavljati pitanja. No kad mi je bilo najteže, sjetila bih se oca, koji je govorio da svaki put kad mi se čini da više nemam snage, moram duboko udahnuti i nastaviti dalje - rekla je jednom glumica, koja je bila potpuno shrvana kad je njezin otac 2014. iznenada preminuo od srčanog udara. S njim je bila iznimno bliska iako je i on imao spartanske metode odgoja: svakog je jutra tjerao kćeri da rade sklekove te inzistirao na napornim kondicijskim treninzima. Uz to je Nicole od četvrte godine pohađala školu baleta. U trenucima odmora osjetljiva tinejdžerica gutala je ljubavne romane i u njima tražila bijeg od stvarnosti u kojoj su je vršnjaci zadirkivali zbog izgleda.

- Bila sam toliko visoka da sam u osnovnoj školi dobila nadimak Roda. S puno crvene neukrotive kose i gotovo ravnim prsima morala sam se izboriti za svoje mjesto pod suncem na neki drugi način nego ostale djevojke. Kako sam oduvijek voljela glumu, rješenje se nametnulo samo od sebe - otkrila je u jednom intervjuu.

Nicole kao školarka kojoj su se vršnjaci izrugivali zbog izgleda

Prvu veću ulogu dobila je sa 16 godina u tinejdžerskom filmu "BMX banditi", a potom je snimila "Bush Christmas" - božićni film koji je postigao golem uspjeh u Australiji i još se prikazuje za blagdane. Uspješnu karijeru nakratko je prekinula majčina bolest - Janelle Kidman je oboljela od raka dojke, a to je toliko pogodilo Nicole da se ispisala iz škole kako bi je njegovala. Srećom, majka se oporavila, a ona je nastavila nizati uspjehe, ali i doživljavati prve ljubavi. S 18 se zaljubila u kanadskog glumca Toma Burlinsona, kojeg je upoznala 1986. na snimanju filma "Windrider", i s njim je ostala u vezi tri godine dok ih život nije rastavio - ponajviše zbog njihovih karijera.

BMX BANDITS, from left: Angelo D'Angelo, James Lugton, Nicole Kidman, 1983. ©Rank Film Organization/ courtesy/Everett Collection
Everett Collection / Everett Col
U tinejdžerskom australskom hitu "BMX banditi" iz 1983. s Angelom D'Angelom i Jamesom Lugtonom

Editorial Use Only. Consent Required for Commercial Use and Book Publications
Mandatory Credit: Photo by News Ltd/Newspix/REX/Shutterstock (835805k)
Manalpuy (as himself), Mark Spain (John) and  Nicole Kidman (Helen) rest a while on teh trail of horse theives in
Ltd/Newspix/REX/Shutterstock
U božićnom filmu "Bush Christmas" s Manalpuyem i Markom Spainom, 1983. godine

MELBOURNE, AUSTRALIA - 1988:  Nicole Kidman & Tom Burlinson at the premiere of
Getty Images
U domovini je, prije odlaska u Hollywood, tri godine bila u vezi s glumcem Tomom Burlinsonom

U to je doba Nicole već glumila u mini serijalu "Vijetnam", u kojem ju je zapazio redatelj Phillip Noyce i dao joj glavnu žensku ulogu u svom trileru "Opasno more". U njemu je glumila ženu koja nakon mučnog gubitka djeteta odlazi na krstarenje sa suprugom, a kritičari su bili toliko oduševljeni njezinom izvedbom da se glas o izvrsnoj mladoj glumici pronio i do Hollywooda. Film je krajem osamdesetih vidio i scenarist "Dana groma", filma s tada najvećom zvijezdom u usponu Tomom Cruiseom, za kojeg se baš tada tražila filmska partnerica. Scenarist mu je predložio da pogleda "Opasno more", a Cruise se oduševio i - pozvao Nicole da se upoznaju. Kako se u to doba raspadao njegov brak s osam godina starijom glumicom Mimi Rogers, nije bilo prepreka za novu romansu u Hollywoodu.

DEAD CALM, from left, Billy Zane, Nicole Kidman, 1989, ©Warner Brothers/courtesy Everett Collection
©Warner Bros/Courtesy Everett C
U Filmu "Opasno more" s Billyjem Zaneom, 1989. godine

- Kad sam je ugledao, ostao sam bez daha. Djelovala mi je čak pomalo nestvarno. Premda, moram priznati, prvi nagon koji sam osjetio prema njoj bila je gola požuda - opisao je Tom Cruise svoje osjećaje. No lijepoj, 182 cm visokoj Australki prvi susret nije bio toliko dojmljiv - među ostalim i zato što je od njega viša čak 15 cm. Shvatila sam da ga gledam s visine i bilo mi je strahovito neugodno - prisjetila se Nicole. No, prvi dojam očigledno nije dugo potrajao i mladu glumicu je brzo šarmirao poznatiji kolega.

Vjenčali su se na Badnjak 1990., nakon manje od godinu dana veze i samo nekoliko mjeseci nakon što je okončan Cruiseov razvod od Mimi Rogers. No iako se izvana sve činilo savršenim, uskoro su doživjeli težak udarac - nakon godinu dana braka Nicole je imala spontani pobačaj. O tome nisu željeli pričati u javnosti, ali su u siječnju 1993. posvojili tada jednogodišnju djevojčicu Isabellu, a dvije godine poslije i tamnoputog dječaka Connora. Činilo se da se sreća vratila u njihov dom, a i njihov drugi zajednički film, romantična drama "Daleki horizonti", postigao je velik uspjeh u kinima.

SYDNEY, AUSTRALIA - JANUARY 24: Actors Nicole Kidman and husband Tom Cruise arrive at Sydney Kingsford Smith airport and introduce their children Connor and Isabella to the media January 24, 1996 in Sydney, Australia. (Photo by Patrick Riviere/Getty images)
Getty Images
U braku s Tomom Cruiseom posvojila je Connora i Isabellu

No, ako su im ljubav i brak obilježila ta dva filma, čini se da je treći kumovao njihovom razlazu. Zbog snimanja erotske drame Stanleyja Kubricka "Oči širom zatvorene" - koje se umjesto planiranih devet mjeseci odužilo na godinu i pol - 1999. su se privremeno preselili u London. Razlog je bio Kubrickov perfekcionizam: inzistirao je da i u stvarnosti upoznaju svijet seksualnih perverzija i droge pa su počeli posjećivati seks-klubove, čitati časopise za ljubitelje sado-mazo seksa, družiti se s narkomanima... Redatelj je tražio i da zapišu svoje seksualne fantazije, ali ni Tomu ni Nicole nije htio otkriti što je onaj drugi napisao. Sve to očito nije dobro djelovalo na njihov brak, no nitko nije slutio da su stvari baš toliko loše.

PRACTICAL MAGIC, Sandra Bullock, Nicole Kidman, 1998
©Warner Bros/Courtesy Everett C
U "Magiji" sa Sandrom Bullock, 1998. godine

Boravak u Londonu dodatno se odužio zbog predstave "Plava soba"s kojom je Kidman debitirala u kazalištu. U njoj je glumila čak pet likova: maloljetnicu, prostitutku, glumicu, suprugu poznatog političara i kućnu pomoćnicu, a sve za samo - gledano holivudskim mjerilima - 250 funta po predstavi. Nicole je očito bilo bitno da je kritika i publika doživi kao ozbiljnu glumicu, a ne kao ljepoticu koja samo ukrašava filmsko platno. To joj je napokon i uspjelo. Iako se u jednoj od scena pojavljuje gotovo gola, što je sablaznilo konzervativce, kritičari su je hvalili. Jedan je njenu ulogu opisao kao "kazališnu viagru" i Kidman je postala zvijezda teatra.

- Mnogi su mi govorili da sam najviše postigla ulogom gospođe Cruise, a to me, priznajem, strahovito iritiralo. Ali, na neki način me i motiviralo da dokažem, ponajprije sebi, da mogu više nego što drugi misle. Sada napokon više nisam samo gospođa Cruise - rekla je tada.

Zaokupljena predstavom, nije primijetila da joj se pred nosom raspada brak. U stankama snimanja filma "Oči širom zatvorene" Tom Cruise je paralelno glumio u filmu "Nebo boje vanilije", gdje mu je partnerica bila zanosna Španjolka Penelope Cruz. Iskrice među njima planule su već na setu pa su nakon završetka snimanja Kubrickovog filma supružnici otišli svatko na svoju stranu: Nicole u Ameriku, gdje je i na Brodwayu postigla golem uspjeh s "Plavom sobom", a Cruise u naručje Penelope Cruz. Razvod, koji su nakon deset godina braka objavili u veljači 2001., bio je prilično mučan. Tome je pridonijela i činjenica da je Nicole samo mjesec dana nakon objave da se rastaju imala drugi spontani pobačaj. Par se ružno prepucavao putem medija: ona je cinično govorila da sad napokon može nositi štikle, a on da ga je varala s Ewanom McGregorom, škotskim glumcem s kojim je u to vrijeme snimala "Moulin Rouge". Na kraju su ipak spustili tenzije i civilizirano se rastali dogovorivši se da će djeca naizmjence živjeti kod jednog i drugog roditelja.

Mandatory Credit: Photo by Cindy Barrymore/REX/Shutterstock (4189559a)
Connor Cruise
Connor Cruise DJs at Studio Paris Nightclub, Chicago, Illinois, America - 08 Oct 2014
Cindy Barrymore/REX/Shutterstock
Posvojeni sin Connor gradi karijeru kao DJ

Iako je to u početku zvučalo dobro, Nicole je vrlo brzo primijetila da se Isabella i Connor nakon svakog posjeta ocu sve više udaljavaju od nje, a kad su postali stariji, izjavili su da žele stalno živjeti s njim. Glumica je odgojena u katoličkoj obitelji i smatra da je uzrok tome scijentologija, čiji je Tom Cruise sljedbenik, a njene je ideje uspio nametnuti i djeci. Najviše ju je, priznala je, zaboljelo što su je, umjesto "mama", počeli zvati imenom. Isabella je danas profesionalna šminkerica i živi u Londonu. Prošle se godine udala za informatičkog konzultanta Maxa Parkera, a na vjenčanje nije pozvala roditelje, uz objašnjenje da bi se sve "pretvorilo u cirkus". Njezin brat Connor živi na Floridi i veliki je zagovornik scijentologije, a radi kao DJ po klubovima diljem Amerike. Razvod od Toma Cruisea Nicole je doživjela kao veliki osobni poraz, a udaljavanje djece tijekom godina je ostavilo dodatne ožiljke. No u trenutku kad se sve to događalo smatrala je da je najbolji način nošenja s problemima - rad. Potpuno se posvetila poslu i to joj se isplatilo: za mjuzikl "Moulin Rouge" 2001. je osvojila Zlatni globus, a 2002., za ulogu književnice Wirginije Woolf u drami "Sati", i Oscara. Iduće godine u kinima su igrala čak tri njezina filma: "Dogville", "Tragovi na duši" i "Studengora", a kritičari su ponovno hvalili njenu glumu.

U prvu vezu nakon razvoda upustila se s talijanskim producentom Fabrizijem Moscom, no brzo su prekinuli. Sljedeće godine, 2003., počela je hodati s glazbenikom Lennyjem Kravitzom. Pričalo se da su se i zaručili, ali je i s njim prekinula za manje od godinu dana. Slijedile su kratke afere s pjevačem Robbiejem Williamsom, s kojim je otpjevala duet "Something Stupid", te s kolegom Judeom Lawom, s kojim je snimala "Studengoru". No, tek 2005. naišla je na onog pravog, i to na tradicionalnom losanđeleskom godišnjem okupljanju Australaca u show businessu, gdje je upoznala country-pjevača Keitha Urbana. Par je objavio zaruke u svibnju 2006., a samo mjesec dana nakon toga vjenčali su se u kapeli raskošnog dvorca na imanju St. Patrick’s u predgrađu Sydneyja.

Mandatory Credit: Photo by BEI/BEI/Shutterstock (4373932ff)
Jude Law and Nicole Kidman
LA Premiere of Cold Mountain
BEI/BEI/Shutterstock
Nakon razvoda od Cruisea imala je aferu s Judeom Lawom

WEST HOLLYWOOD, CA - NOVEMBER 06:  Recording artist Lenny Kravitz (L) and actress Nicole Kidman  pose in the green room during the Hollywood Film Awards on November 6, 2016 in West Hollywood, California.  (Photo by Charley Gallay/Getty Images for dcp)
Getty Images for dcp
Za Lennyja Kravitza se i zaručila

Mandatory Credit: Photo by Picture Perfect/REX/Shutterstock (1328614at)
Nicole Kidman and Keith Urban
2011 Billboard Music Awards, Las Vegas, America - 22 May 2011
Picture Perfect/REX/Shutterstock
Drugi se put udala za australskog country-pjevača Keitha Urbana, s kojim je i sada u braku

No, nedugo nakon vjenčanja glumica se suočila s neugodnom spoznajom da je njezin dragi ovisan o drogi i alkoholu. Postavila mu je ultimatum - "ili poroci ili ja" pa je Urban otišao na odvikavanje. Rehabilitacija je bila uspješna, a 2008. glumica je doživjela najveću sreću - u 41. godini rodila je kćerkicu Sunday Rose.

- Osjećaj da ste nekome dali život i naučili ga misliti i postavljati pitanja nema cijene - kazala je tada. Dvije godine poslije zamjenska im je majka rodila kćer Faith, a obitelj se skućila u američkoj country-prijestolnici Nashvilleu. Kidman je nastavila raditi, ali ističe da uloge bira po tome kako joj se uklapaju u obiteljski raspored i na snimanja uvijek sa sobom vodi djecu.

Editorial Use Only. Consent Required for Commercial Use and Book Publications
Mandatory Credit: Photo by John Grainger/Newspix/REX/Shutterstock (5619722d)
Nicole Kidman arrives with her daughters Faith Urban and Sunday Rose Urban
Nicole Kidman at Sydney Airport, Australia - 24 Mar 2016
Newspix/REX/Shutterstock
U drugom braku dobila je kćeri Faith i Sunday Rose

Veliki uspjeh postigao je 2008. film "Australia", a slijedili su mjuzikl "Devet" 2009. (najviše upamćen po tome što je u njemu glumila zajedno s tada već bivšom djevojkom Toma Cruisea Penelope Cruz) i drama "Zečja rupa" 2010.

AUSTRALIA, from left: Hugh Jackman, Nicole Kidman, 2008. TM & ©Copyright 20th Century Fox. All rights reserved/courtesy Everett Collection
©20thCentFox/Courtesy Everett C
S Hughom Jackmanom u "Australiji", 2008. godine

Dvije godine poslije vratila se i na male ekrane, i to u hvaljenom televizijskom filmu snimljenom za HBO "Hemingway&Gellhorn" u kojem je glumila Marthu Gellhorn, američku ratnu reporterku i suprugu pisca Ernesta Hemingwaya, za koju je prvi put bila nominirana za televizijsku nagradu Emmy. Uslijedilo je nekoliko slabijih uradaka, među kojima je najoštrije kritike dobila za ulogu princeze Grace u filmu "Grace od Monaka" 2014. No "Lav" i "Male laži", u kojima je ponovno briljirala, vratile su stari sjaj njezinoj karijeri pa glumica danas ima samo još jednu želju.

GRACE OF MONACO, Nicole Kidman as Grace Kelly, 2014. ph: David Koskas/©Weinstein Company/courtesy Everett Collection
©Weinstein Company/Courtesy Eve
Kao princeza grace u filmu "Grace od Monaca", 2014. godine

Cast member Nicole Kidman poses during a photocall for the film
REUTERS
Na 65. Filmskom festivalu u Cannesu 2012. godine

- Keith i ja bismo voljeli imati još djece. Moja baka je rodila moju mamu s 49 godina. Još se nadam i maštam kako bi nam se tako što moglo dogoditi još ove godine - izjavila je prošle godine. Želja joj se još nije ostvarila, ali njezini prijatelji kažu da se par već raspituje oko zamjenske majke te da su kontaktirali agenciju koja im je u tome pomogla kada su dobili Faith. Očito su im namjere ozbiljne, a glumica ne krije da je ništa na svijetu ne bi usrećilo kao mogućnost da ponovno postane majka. Pa makar i u pedesetima.

Linker
26. travanj 2024 20:08