Press/Petar Jurica
Kuda da krenem

Rat na hrvatskoj estradi: Tko je u pravu?

Tek što je objavljen, album provokativnog naziva "Tabu" zagrebačke pjevačice Lane Jurčević (32) izazvao je mali rat na estradi.

Isprovocirana time što Lana pjesmu "Kuda da krenem" predstavlja kao novu, zadarska glazbenica Ivana Radovniković Marković (31), koja je istu baladu 2005. otpjevala na Splitskom festivalu - a iste ju je godine objavila i na svom debitantskom albumu "Moj si anđeo" - na Facebooku je prozvala i kolegicu Jurčević i autoricu skladbe.

- Milani Vlaović ne bi kruna s glave pala da me obavijestila o svojoj namjeri s pjesmom, a Lana Jurčević bi trebala znati da je pjesma koju predstavlja kao novu stara 12 godina - napisala je Ivana, koja je i za Gloriju potvrdila da joj je najviše zasmetalo to što je nitko nije nazvao.

Ivana Radovnikovic
Petar Jurica
Ivana Radovniković

- Autor može pjesmu dati kome god želi jer on polaže prava na nju. I sama sam autor, nemam ništa protiv te prakse, ali kad bih nekome "na novo" dala pjesmu, u najmanju ruku bih poslala e-mail. Ne bih čekala da se netko s druge strane čudi - kaže nam Ivana koja se za mjesec dana vraća na estradu. Otkako je, naime, lani u svibnju rodila sinčića Filipa ne nastupa, a u budućnosti će, kaže, pjevati vlastite pjesme.

Lana Jurčević

Lana Jurčević, čiji je prepjev u nekoliko dana na YouTubeu pregledalo više od 100 tisuća ljudi, cijeli slučaj nije željela komentirati, ali Milana Vlaović - prozvana autorica koja već godinama surađuje s Lanom - kaže: - Kad sam 2005. dala dopuštenje da Ivana Radovniković snimi moju pjesmu, učinila sam to jer me zamolio Tomo Mrduljaš, direktor Splitskog festivala. Poslala sam mu pjesmu da je posluša, poželio ju je uvrstiti u program Splitskog festivala i predložio da je otpjeva Ivana Radovniković, koju osobno nisam poznavala. Nakon što je dobila moju pjesmu, zanimljivo je da me Ivana Radovniković nikad u proteklih 12 godina nije kontaktirala, rekla mi "hvala" niti pokazala da je svjesna kako je od mene nešto dobila. Kao autorica glazbe i teksta imam pravo svoju pjesmu dati kome hoću na obradu i za to ne trebam ničije dopuštenje. Lani Jurčević sam je dala jer joj se pjesma godinama sviđala i lijepo me zamolila da je snimi. Ne razumijem odakle Ivani Radovniković poriv da mi to zamjera i proziva me što je nisam upitala mogu li nekome ustupiti svoje djelo. O kolegijalnosti, profesionalizmu i bontonu priča osoba koja 12 godina nije znala reći jedno - hvala - kaže Milana Vlaović.

Nadji uru za literaturu - druzenje s Milanom Vlaovic / Profil Megastore / Zagreb 010312 / foto: Davor Matota / Milana Vlaovic
Davor Matota
Milana Vlaović

Linker
19. travanj 2024 17:34