REUTERS
TEŠKI TRENUCI

Zvijezde koje su progovorile o poslijeporođajnoj depresiji

Model i televizijska voditeljica Chrissy Teigen poznata je kao osoba bez dlake na jeziku. Na svojem Twitter profilu piše bez zadrške o svemu, svojim domišljatim odgovorima provokatorima zabavlja svojih 4,5 milijuna pratitelja s kojima dijeli i duhovite osvrte na događaje iz svojeg života. Ipak, o jednoj temi je šutjela sve dosad: Teigen se sada pridružila drugim zvijezdama koje su progovorile o borbi s poslijeporođajnom depresijom.

U eseju koji je napisala za magazin Glamour, američki model i voditeljica otkrila je da joj je u prosincu, uoči blagdana, dijagnosticirana poslijeporođajna depresija.

- Znali su svi osim mene. Meni se nitko nikada nije požalio da ima poslijeporođajnu depresiju i ja sam je povezivala s ljudima koji ne vole svoju djecu ili im žele nauditi, a to nisu bili osjećaji kakve sam ja imala - otkrila je Teigen koja je u braku sa slavnim glazbenikom Johnom Legendom od 2013. godine, a kćer Lunu su dobili prošle godine u travnju.

Headed to Beauty and the Beast! @laurapolko @allanface @monicarosestyle ❤

Objavu dijeli chrissy teigen (@chrissyteigen)

Teigen se mjesecima borila sa psihičkim i fizičkim problemima. Ustajanje iz kreveta bilo je bolno, nije imala apetit, plakala bi na snimanju showa "Lip Sync Battle", a sve je završilo tako da bi dane provodila na kauču, a iz kuće bi izlazila samo kada bi morala otići u studio.

- Nisam mogla shvatiti zašto sam toliko nesretna. Mislila sam da sam umorna i da se mijenjam. Da nisam više ona neozbiljna Chrissy i da možda jednostavno moram biti mama - napisala je u eseju i dodala kako nikada nije ni pomislila da se radi o postporođajnoj depresiji.

Moj život je prekrasan. Imala sam svu pomoć koju sam trebala: John, moja majka i dadilja su uvijek bili uz mene i Lunu. Ali poslijeporođajna depresija ne bira, to nije nešto što možeš kontrolirati.

Upravo zbog velike podrške koju je imala, a koju mnogi nemaju, joj je toliko trebalo da progovori. Bojala se da će mnogi smatrati da je sebična, razmažena i čudna ako prizna da se bori s depresijom. Teigen je nakon objavljenog eseja objavila fotografiju na svojem Instagram profilu i naglasila kako spremno očekuje zlobne komentare onih koji smatraju da je samo bogatašica koja cmizdri.

Ipak, ona nije prva zvijezda koja je progovorila o svojoj borbi s poslijeporođajnom depresijom: među slavnim mamama su britanska pjevačica Adele, američka glumica Hayden Panettiere te Brooke Shields koja je o svojem iskustvu napisala i knjigu.

Adele

Britanska pjevačica Adele priznala je prošle godine u intervjuu za magazin Vanity Fair da se borila s postporođajnom depresijom. Ona i njezin dečko Simon Konecki, za kojeg se nedavno udala, dobili su sina Angela 2012. godine, ali je Adele tek nedavno priznala da se i ona našla u situaciji o kojoj brojne majke ne žele govoriti.

Četiri moje prijateljice su se osjećale jednako kao i ja, ali smo sve bile previše posramljene da bi govorile o tome. I one su mislile da će svi ostali misliti kako su loše majke, osobito ako odluče odvojiti vrijeme samo za sebe.

Singer Adele arrives at the 59th Annual Grammy Awards in Los Angeles, California, U.S. , February 12, 2017. REUTERS/Mario Anzuoni - RTSYC5W
REUTERS
Adele

Gwyneth Paltrow

Američka glumica borila se s poslijeporođajnom depresijom 2006. godine nakon što je rodila sina Mosesa.

Očekivala sam još jedan euforičan period kakav sam imala nakon rođenja kćeri dvije godine prije. Umjesto toga, suočila sam se s najmračnijim i najbolnijim razdobljem u svojem životu.

HAPPY 40th BIRTHDAY to the best daddy in the world!!! We you so much!

Objavu dijeli Gwyneth Paltrow (@gwynethpaltrow)

Hayden Panettiere

Zvijezda serijala "Nashville" i zaručnica boksača Vladimira Klička prvi put je postala majka 2014. godine i od tada je dvaput tražila pomoć zbog poslijeporođajne depresije.

Sretna sam što drugim ženama koje pate od poslijeporođajne depresije mogu poručiti da je sve u redu, da nisu same i da to ne znači da su slabe niti da su loše majke. Trebaju potražiti pomoć ako im je potrebna i to je sasvim u redu.

Twitter

Brooke Shields

Američka glumica i model Brooke Shields vrlo je otvoreno govorila o borbi s poslijeporođajnom depresijom nakon što je 2003. rodila kćer Rowan te je čak napisala i knjigu o svojem iskustvu "Down Came The Rain: My Journey With Postpartum Depression".

Imala sam napadaje panike i osjećala sam se očajno. Nisam željela biti blizu nje. Nisam se bojala da je prekrhka, jednostavno nisam imala želju držati je u naručju i to me šokiralo. Samo sam htjela nestati...

Actress Brooke Shields (R) and her host, businessman Richard Lugner, pose during a news conference the day before attending the traditional Opera Ball in Vienna, Austria, February 3, 2016. REUTERS/Heinz-Peter Bader - RTX259A4
REUTERS
Brooke Shields

Amanda Peet

"Blagostanje o kojem svi govore" izostalo je za glumicu Amandu Peet kada je 2007. godine rodila kćer Frances Pen.

Željela sam biti iskrena jer je još uvijek sramotno kada ne osjećaš tu instantnu povezanost nakon poroda. Mnoge žene se susreću s time, ali je još uvijek teško naći one koje žele govoriti o tome.

89th Academy Awards - Oscars Vanity Fair Party - Beverly Hills, California, U.S. - 26/02/17  Actress Amanda Peet. REUTERS/Danny Moloshok - RTS10HBP
REUTERS
Amanda Peet

Courteney Cox

Bivša zvijezda hit serijala "Prijatelji" otkrila je kako se njoj poslijeporođajna depresija javila šest mjeseci nakon rođenja kćeri Coco.

To je bilo stvarno teško razdoblje. Nisam mogla spavati i srce mi je ubrzano kucalo. Potražila sam pomoć doktora jer sam bila depresivna...

EXCLUSIVE TO INF.
November 12, 2016: Courteney Cox spotted as she spends quality time with her daughter Coco Arquette as she takes her out for lunch in Los Angeles, California., Image: 305492114, License: Rights-managed, Restrictions: CODE000, Model Release: no, Credit line: Profimedia, INF
Profimedia, INF
Courteney Cox s kćeri Coco Arquette

Bryce Dallas Howard

Američka glumica Bryce Dallas Howard postala je majka 2007. godine kada je sa suprugom Sethom Gabelom dobila sina Theodorea. Njezina depresija trajala je 18 mjeseci, ali danas bez suzdržavanja govori o tom periodu života.

Čudno mi je prisjećati se tog razdoblja. Kao da sam patila od emocionalne amnezije. Nisam mogla plakati niti se smijati - ništa nisam osjećala. Za dobrobit svih oko mene, pa i sina Thea, pretvarala sam se da je sve u redu, a onda bih u privatnosti kupaonice nekontrolirano plakala.

, Image: 321100333, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Bryce Dallas Howard

Alanis Morissette

Pjevačica Alanis Morissette prvi je put postala majka 2010. godine kada su ona i suprug Mario "Souleye" Treadway dobili sina, a s poslijeporođajnom depresijom se borila više od godine dana.

Nisam očekivala takav intenzitet poslijeporođajne depresije, a najviše me iznenadila fizička bol. Nisam shvaćala koliko sve može boljeti - leđa, grudi, glava - i to je potrajalo 15 mjeseci.

Linker
20. travanj 2024 04:45