Mislav Marohnić / Flickr
PREHRANA I ZDRAVLJE

5 namirnica koje ublažavaju i sprečavaju glavobolje i migrene

Migrene i glavobolje izazvane pojačanim stresom, prevelikom izloženosti klima uređajima i brojnim vanjskim podražajima – mogu biti veliki problem u funkcioniranju pojedinaca.

Uz boravak na svježem zraku, šetnju, laganu tjelovježbu i opuštanje – od velike pomoći u slučaju ublažavanja pa čak i prevencije glavobolje ili migrene, bit će prehrana koja obiluje magnezijem i klacijem koji su ključni u njenom smanjenju.

Donosimo vam pet namirnica kao spas u zadnji čas.

1. Bademi

Istraživanja su pokazala kako hrana bogata magnezijem može spriječiti ili ublažiti bolne migrene i glavobolje. Bademi, koji njime obiluju, odlična su i zdrava namirnica koju biste u svakom trenutku trebali imati uz sebe, a magnezijem obiluju još i banane, suhe marelice, avokado, indijski oraščići te smeđa riža.

2. Jogurt

Kako bi normalno i učinkovito funkcionirao, mozak treba kalcij stoga ukoliko vas boli glava posegnite za namirnicama bogatima kalcijem. Jogurt je odličan odabir, posebice grčki tip jogurta koji je njime najbogatiji.

–> Napravite svoj grčki jogurt

3. Sjemenke sezama

Sezam je bogat vitaminom E koji vam može pomoći pri stabiliziranju razine estrogena tijekom mjesečnice i na taj način ublažiti glavobolju. Sjemenke pospite po salati i osjetite brojne blagodati, poput poboljšanja cirkulacije i olakšanja glavobolje.

–> Napravite svoj namaz od sezama

4. Mladi špinat

Ako funkcionira za Popaja, funkcionirat će i za vas. Špinat blagotvorno utječe na smanjene tlaka, ublažavanje mamurluka i olakšanje od glavobolje. Muči li vas migrena – salatama i umacima dodajte lišće špinata, a omletu pirjani špinat.

–> RECEPT Salata od mladog špinata s orahom

5. Jabuka

Neki narodni recepti tvrde kako jedna jabuka, ako se jede cijela i bez guljenja, pomaže kod glavobolje. Pritom jabuku treba gristi i duže žvakati, a nikako ne rezati nožem.

–> Jabuka – simbol besmrtnosti, podizač raspoloženja, čistač organizma

Linker
25. travanj 2024 09:17