I kućna varijanta čajanke u pet može biti privlačna kao u najotmjenijim londonskim hotelima: uz slatke kuglice i sirovu tortu od mrkve te sendviče s namazom od sira ili povrtne štapiće koji se grickaju uz hummus.
Ritual ispijanja poslijepodnevnog čaja – uz lagane sendviče i kolače – krajem 19. stoljeća popularizirale su pratilje engleske kraljice Viktorije – najpoznatija je vojvotkinja od Bedforda – kao finu zakusku između oskudnog ručka i raskošne dvorske večere. Danas se njeguje u posebnim prigodama, ali je i dobar izgovor za druženje s prijateljima.
Donosimo vam recepte za zdrave zalogaje uz šalicu toplog čaja.
Truffles s matchom i limunom
Sastojci (za 30 kuglica): 12,5 dag macadamia oraščića ili drugih orašastih plodova (badema), 10 dag kokosovog brašna, 1 žlicica matcha praha (japanski zeleni čaj), 1 žlica limunovog soka, 1/2 žličice limunove korice, 1 žličica meda, 1 žličica kokosovog ulja
Ukrasi: kokos, matcha, kandirana limunova i narančina korica ili brusnice
Priprava: Sve sastojke stavite u zdjelu i umijesite kompaktnu smjesu. Oblikujte kuglice, uvaljajte ih u željeni posip te ukrasite komadićima suhog ili kandiranog voća.
Sirova torta od mrkve
Sastojci (za kalup Ø 15 cm):
Biskvit: 2 velike mrkve, 12 dag zobenih pahuljica, 20 dag očišćenih datulja, 20 dag kandiranog ananasa, 10 dag mljevenih oraha, 1/2 žličice cimeta, 1 naranča, suhe jabuke, orasi, pistacije
Cashew krema: 40 dag cashew oraha, 2 žlice limunova soka, 2 žlice kokosova ulja, 5 dag meda ili tekućeg zaslađivača
Priprava: Za kremu namačite cashew orahe u vodi nekoliko sati. Ocijedite i izmiksajte u blenderu s ostalim sastojcima u glatku smjesu. Za biskvit sve sastojke izmiksajte u blenderu u kašastu smjesu. Stavite polovicu smjese u papirom obložen kalup za tortu i utisnite. Na to izlijte polovicu kreme i stavite u zamrzivač da se stisne. Dodajte ostatak smjese, zagladite i vratite nakratko u zamrzivač. Tortu izvadite iz kalupa i premažite preostalom kremom. Ukrasite sušenim jabukama, orasima i pistacijama.
Sendviči uz čaj
Sastojci: kruh od cjelovitog brašna, krastavac, kruške, cherry rajčice, orasi, grčki jogurt, posni sir, sol, papar, curry prah, vlasac, kopar, peršin
Priprava: Od sira uz dodatak jogurta prema želji napravite kremastu smjesu, posolite i popaprite. U trećinu sira dodajte sitno nasjeckani kopar. Premažite krišku kruha sirom pa poslažite tanko narezani krastavac. Preklopite premazanom kriškom da se sir zalijepi za krastavac. Prerežite na četiri dijela te poslažite jedan na drugi dodajući još sira. Ukrasite kriškicama krastavca.
U drugu trećinu sira umiješajte sitno nasjeckane orahe pa ponovite postupak kao za prethodni sendvič, ovaj put s tanko narezanim ploškama kruške. Ostatak sira pomiješajte s malo curry praha, sitno nasjeckanim vlascem i peršinom. Iz kruha okruglim izrezivačem izrezujte krugove pa premazujte kremom od sira. Poslažite slojeve naizmjence s tanko narezanim cherry rajčicama.
Hummus od paprike i oraha
Sastojci: 40 dag slanutka iz konzerve, 1 režanj češnjaka, 10 dag paprike, 1 žličica tahini paste, sok 1/2 limuna, 4 velika oraha, tikvica, krastavac, mrkva, engleski celer
Priprava: Povrće narežite na štapiće. Papriku ispecite u pećnici pa ogulite kožu. Slanutak sa svim sastojcima osim oraha izmiksajte štapnim mikserom u glatku pastu. Umiješajte nasjeckane orahe. Poslužite u zdjelicama uz štapiće svježeg povrća.
Hot Toddy
Tradicionalni škotski napitak u hladnim mjesecima ublažava simptome prehlade i gripe.
Priprava: Zakuhajte 2,5 dl vode sa štapićem cimeta, skinite s vatre i dodajte žličicu crnog čaja (Darjeeling, Earl Grey). Nakon četiri minute procijedite u šalicu, dodajte 0,03 dl viskija, žlicu meda i žlicu limunova soka te nekoliko tankih kriški limuna.
Triffle od grilanih jagoda
Sastojci (za 4 čašice): 25 dag jagoda, 1 žlica šećera, 40 dag grčkog jogurta, 2 žlice meda, 12 dag digestive keksa
Priprava: Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva, na program grill. Jagode stavite na papirom obložen lim, pospite šećerom i pecite desetak minuta, dok ne puste sok. Zajedno sa sokom stavite u posudu i ohladite. U čaše slažite sloj jogurta koji ste začinili medom, jagode, pa namrvljene ili mljevene kekse te ponavljajte dok ne napunite čašu. Ukrasite prema želji.
Pripremila Vesna Gregl; Fotografije Željko Grgić