FILMSKO SLAVLJE

Michael Haneke dobio Zlatnu palmu za 'Ljubav'

Zlatnu palmu na 65. filmskom festivalu u Cannesu, koji je svečano zatvoren 27. svibnja, osvojio je film “Amour” (Ljubav) austrijskog redatelja Michaela Hanekea. Dirljiva priča o ostarjelom pariškom bračnom paru, čija svakodnevnica biva promijenjena nakon što supruga doživi moždani udar, bila je favorit kritike tijekom cijeloga festivala, a potvrdio je to i festivalski žiri na čelu s talijanskim redateljem Nannijem Morettijem.

Kako je prije tri godine i s filmom “Bijela vrpca” osvojio glavnu nagradu u Cannesu, 70-godišnji Haneke ušao je u prestižnu skupinu redatelja s dvije Zlatne palme, u kojoj su Alf Sjöberg, Francis Ford Coppola, Bille August, Emir Kusturica, Shohei Imamura te braća, Luc i Jean-Pierre Dardenne. No, za razliku od njih, austrijski redatelje jedini je koji je nagradu osvojio sa svoja dva uzastopna filma.

Kao što to i inače biva na festivalima, ostale nagrade uglavnom su podijeljene po ključu “svakome po malo”. Tako je Veliku nagradu iznenađujuće osvojio Talijan Matteo Garrone za film “Reality”, dok je titulom najboljeg redatelja ovjenčan Meksikanac Carlos Reygadas, čiji film “Post tenebras lux” i nije dobio najbolje kritike.

Najboljim glumcem proglašen je Mads Mikelsen za film “Jegen”, dok su nagradu za najbolju glumicu podijelile Cristina Flutur i Cosmina Stratan, kolegice iz rumunjskog filma “Dupa delauri”. Isti film nagrađen je i za najbolji scenarij, koji je napisao Cristian Mungiu. Nagradu žirija pripala je, pak, Kenu Loachu za film “Angels’ Share”.

Filmove s holivudskim zvijezdama, kojih je ove godine bilo podosta u programu, žiri je potpuno ignorirao.

Glavnu nagradu u popratnom programu Un Cerain Regard osvojio je film “Despuses de Lucia” Michaela Franca, dok je u istom programu posebno priznanje žirija pripalo bosanskohercegovačkom filmu “Djeca” Aide Begić.

Nagradu svjetskog udruženja filmskih kritičara FIPRESCI kući su odnijeli ruski film “V tumane” (glavni program), američki “Beasts of Southern Wild” (Un Certain Regard) i francuski “Rengaine” (popratni programi).

Linker
11. svibanj 2024 21:21