EVE ENSLER

Na rubu Sahare

Sudjelovanje na konferenciji o ženskim pitanjima u Rabatu Eve Ensler, autorica “Vagininih monologa”, iskoristila je i za detaljnije traženje lokacija za prvi film koji bi se trebao snimati prema njezinoj drami “Nužne mete”. Prema toj drami napravljen je istoimeni kazališni komad, a National Geographic otkupio je prava za snimanje igranog filma. Još nije odlučeno hoće li snimati na autentičnim lokacijama ili će se producenti i redatelj odlučiti za neku imaginarnu lokaciju. Ako “pobijedi” druga opcija, Eve Ensler, kao autorica scenarija, založit će se da se filmska ekipa okupi u Maroku.

Točnije u blizini mjesta Zagoura, u saharskom dijelu Maroka. Za dramu “Nužne mete” 56-godišnju književnicu i feministicu inspirirale su žene koje su pred ratom izbjegle iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Kazališna predstava napravljena prema njoj izvođena je na pozornicama u New Yorku, Washingtonu, Sydneyu i Sarajevu, a u njoj su u glavnim ulogama, među ostalima, nastupale i poznate američke glumice Meryl Streep, Anjelica Huston, Glenn Close i Calista Flockhart. Predstava se često izvodila u korist žena izbjeglica, pa je tako 1997. u New Yorku izvedena kako bi pomogla Centru za žene žrtve rata iz Zagreba. Za film je, pak, Eve napisala scenarij koji priču o ženama izbjeglicama pretvara u univerzalnu priču o ratnim stradanjima žena. U filmu će izbjeglički kamp biti smješten na rub pustinje, na “ničijoj zemlji”, a dramska će se radnja vezati uz likove dviju Amerikanki koje u kamp dolaze po zadatku i susreću se s potresnim sudbinama izbjeglih žena.

Američku terapeutkinju J.S., koja je napustila svoj njujorški ured, i koju će susret sa ženama i uvjetima u izbjegličkom kampu potpuno preobraziti, glumit će Jane Fonda, a partnerica će joj biti afroamerička glumica Kerry Washington (glavne uloge u filmovima “Ray” i “Posljednji škotski kralj”). Ona je u filmu ambiciozna novinarka koja piše knjigu o ratnim traumama žena, ne birajući sredstva kako da dođe do sugovornica. Maroko bi bio idealna lokacija ne samo zbog krajolika već i zbog profesionalnih usluga što ih nude tamošnji filmski studiji. Atlas Film Studio u Ouarzazateu naziva se marokanskim Hollywoodom jer su u njemu snimljeni mnogi poznati filmovi kao što su “Kleopatra”, “Dragulj s Nila” ili “Gladijator”. Autorica “Vagininih monologa” i “Nužnih meta” u Rabatu je unajmila džip i vozača te je sa suradnicama proputovala 3000 kilometara u potrazi za mjestom na kojemu bi se izgradio filmski izbjeglički kamp. A mala ekipa čak je i novogodišnju noć dočekala pod beduinskim šatorom blizu mjesta Zagoura.

V-day

Eve Ensler, koja rado provodi ljetni odmor u Hrvatskoj, doći će u Zagreb početkom travnja, kad Centar za ženske studije, Centar za žene žrtve rata i Ženska soba pripremaju jubilarni V-day: u okviru dana protiv nasilja nad ženama obilježit će se i deseta obljetnica izvođenja “Vagininih monologa”. Duško Ljuština, direktor Satiričkog kazališta “Kerempuh”, koje je s uspjehom izvodilo “Vaginine monologe”, tu će večer kazalište darovati ženama. Do tada se i producentica i glumica Sanja Vejnović nada da će Etra, neovisna umjetnička produkcija, imati praizvedbu “Dobroga tijela”, nove uspješnice Eve Ensler. Sanja Vejnović, Suzana Nikolić i Mila Elegović, pod redateljskom rukom Dubravke Crnojević Carić, uvježbavaju komad koji govori o odnosu žena prema vlastitom tijelu.

Rada Borić

Linker
02. svibanj 2024 19:20