NIVEA CRO A PORTER

Povratak Ive Balaban i Anice Kovač

Anica Kovač i Nikolina Pišek u crnim kožnatim minihaljinama otvorile su reviju Linee Exclusive i najbolje najavile kakva je njihova nova kolekcija – seksi, glamurozna i u stopu prati svjetske trendove, baš kao što se od Linee i očekuje. Haljine su ili ultrakratke ili dugačke do poda, najčešće u crnoj boji, uz pokoju ljubičastu i petrolejzelenu, asimetrične, nabrane ili “pojačanih” ramena, a urešene su perjem, resicama, šljokicama ili, pak, imaju naglašen ovratnik. Dizajnerice Daniela i Irina Car pokazale su ono po čemu je Linea prepoznatljiva – haljine za crveni tepih, koje će domaće zvijezde sigurno i šetati tim tepihom.

Nakon Linee, svoje je kreacije predstavio mladi dizjaner Ivan Alduk za FARE. Aldukov lajtmotiv također je igra nabiranjem, a osim haljina pokazao je kombinezone, suknja-hlače te jaknice, od kojih mnoge s kapuljačom. Boje su i kod njega tamne, prevladava crna uz nešto sive i tamnoljubičaste. Neke je njegove model modni znalac Nenad Korkut usporedio s onima velikog Thierryja Muglera, dodavši da “kad se već uzima, neka se uzima od velikih majstora”.

Marina Obradović, osnosno Marina Design, pokazala je kolekciju naizgled jednostavnih crnih i ledenosivih haljina, koje posebnima čine detalji poput nabiranja, opšivenih džepova, ubacivanja materijala drugačije teksture, preklopa ili trakica na ramenima na kojima se haljina “drži”.

“Kolekcija Marina Designa zrela je, idejno zaokružena, presavršena i ne bi je se posramio nijedan svjetski dizajner”, pohvalio je kolekciju Korkut.

Paradu crnih haljina na pistu je poslala i Ognjenka Antunac. Jednostavne haljine razigrane su poigravanjem s patentnim zatvaračima, asimetrijom, naborima i slojevima.

Kolekcija Tea Perića za MAK nazvana ‘Goodbye my Love’ odskakala je u tom nizanju haljina jer je to kolekcija (svako)dnevnih, nosivih kostima, kaputa i dnevnih haljina. Perićeva retroelegancije inspirirana damskim četrdesetim u kombinacijama vunenih mješavina,krzna i taft materijala zagasitih boja i dezena vrhunska jekonfekcija za domaće modno osviještene poslovne žene.

Matija Vujica na pistu je, nakon rođenja dvoje djece, vratila Ivu Balaban, a i ona je pokazala kolekciju haljina. Njezine su haljine već nekoliko sezona zaredom varijacija na temu ‘bandage’, odnosno kako ju ona zove ‘traka-haljine’, kojima je Matija ovaj put dodala drapirane ružice i ponešto asimetrije. Haljine su nježne i ženstvene, puderastih tonova, ponekad u kombinaciji s bojom dima, izvedene u finoj svili i luksuznoj čipki.

Antonija Bilić Arar

Linker
02. svibanj 2024 14:52