FESTIVALSKA NAGRADA

Prirodna ljepota Ane Rucner na plaži u Dubaiju

Dok su se u Berlinu dodjeljivale nagrade na Međunarodnom festivalu turističkog filma i multimedijskih uradaka, na kojem je prikazan i film “Oda radosti” – nastao prema ideji Ane Rucner – zagrebačku violončelisticu koncertni je nastup odveo na sasvim drugi kraj svijeta. U Dubai je stigla kasno na večer, a ujutro, 9. ožujka, dočekala ju je divna vijest: promidžbeni film osvojio je turističkog Oscara u kategoriji glazbenih spotova i u konkurenciji 28 zemalja. U filmu, koji je za Hrvatsku turističku zajednicu režirao Hrvoje Hribar, Ana nastupa sa Zagrebačkom filharmonijom i Akademskim zborom “Ivan Goran Kovačić”, a moći će ga vidjeti gledatelji diljem svijeta. No, vrlo važnu “premijeru” imao je već u Europskom parlamentu u Bruxellesu, gdje se prikazivao na dan kad je Hrvatska potpisivala pretpristupni ugovor s EU.

– Znala sam da je spot prijavljen za festival u Berlinu, ali nisam očekivala ovakav uspjeh, koji je potvrdio činjenicu da smo napravili odličnu stvar za promociju našeg turizma. Oduvijek sam voljela stvarati i biti inovativna, što na kraju i jest posao umjetnika. Dosad mi je većina mojih projekata donijela lijepe uspjehe, i na to sam ponosna. Važno je imati dobru ideju, ali najvažnije je dobiti mogućnost za njezinu realizaciju. Stoga sam zahvalna Hrvatskoj turističkoj zajednici i njezinom direktoru, gospodinu Niki Buliću, što je prepoznao ovaj projekt – rekla je Ana Rucner (28) dok se pripremala za koncert na svečanom otvorenju hotela Rixos Libertas u Dubaiju. Pred biranim gostima, među kojima su bili šeici i vlasnici hotelskih lanaca, s posebnim je nadahnućem izvela Beethovenovu “Odu radosti” dok se iza nje prikazivao video o Lijepoj našoj.

Nagrađeni spot, koji traje četiri i pol minute, sniman je prošlo ljeto na brodu te na lokacijama u Dubrovniku, Zagrebu i Slavoniji, a glazbena naratorica Ana Rucner kao najzahtjevniju je scenu zapamtila onu u zdencu u dubrovačkom Arboretumu. U koji su je redatelj Hribar i njegov pomoćnik najprije trebali unijeti – da ne smoči električno čelo i haljinu – a potom iznijeti na suho.

Napisala Jagoda Zamoda

Linker
03. svibanj 2024 06:13