ĐORĐE BALAŠEVIĆ

Rani mraz iz duše vječnog romantičara

Želio sam da „Kao rani mraz“ bude jedan staromodan ljubavni film, prepun emocija, strasti i karakternih uloga. I čini mi se da smo u tome uspjeli. A posebno mi je drago što je riječ o projektu na kojem se okupila cijela moja obitelj: supruga Olivera je glavna producentica i glumica, najstarija kći Jovana igra glavnu žensku ulogu – lijepu al’ sirotu Olinku, mlađa Jelena je moja asistentica, dok je najmlađem Aleksi , pripala uloga sina Vase Ladačkog – kaže 55-godišnji vojvođanski glazbenik i redatelj Đorđe Balašević, presretan što je nakon devet tjedana snimanja u Vojvođanskim mjestima Ada i kovilj, te na obroncima Fruške gore, ovih dana na setu pala zadnja klapa.

Baruničin salto

U svom debitantskom filmu Đorđe Balašević je okupio impresivnu glumačku ekipu: starog Vasu igra Rade Šerbedžija, mladog Danijela Kovačević, a u ostalim ulogama pojavljuju se legendarni glumci Mustafa Nad­arević, Zijah Sikolović, Predrag Bijelac, Mira Banjac i mnogi drugi. Svi su oni odmah pristali na nastup, a redatelju je jedini problem bio pred kamere dovesti svoju suprugu Oliveru, nekadašnju gimnastičarku i nastavnicu tjelesnog odgoja, s kojom je u braku trideset godina.

– Đole mi je dodijelio ulogu barunice Beslin, akrobatkinje koja sa svojim cirkusom dolazi u Vojvodinu. U cijelom filmu ne izgovorim ni riječ, a moja uloga se sastoji od penjanja na stablo, gdje moram skinuti zapletenog zmaja, a pred gomilom zapanjenih mladića, koji su me predhodno željeli impresionirati skakačkim umijećem, na kupalištu izvodim salto u rijeku Tisu – smije se Olivera Balašević, koja je inače u svojim rukama držala sve konce: pronašla je sponzore, osigurala cijelu filmsku ekipu, te organizirala snimanje, tako da se Đole mogao nesmetano posvetiti kreativnom dijelu.

– Prvo je Đole dug pisao scenarij, potom sam ja mjesecima odgađala početak snimanja, dok sve nije bilo potpuno spremno, jer sam perfekcionistica. U sportu sam naučila da su za dobar rezultat najvažnije pripreme, pa sam tako pristupila i ovom poslu – priča Olivera Balašević.

Svoje impresije sa seta u školskom satavu o temi „Kako sam proveo ljetne praznike“ opisao je 13- godišnji Aleksa Balašević, koji u debitantskom filmu svog oca igra sina Vase Ladačkog: „Imao sam malu tremu uoči prvog susreta s Radom Šerbedžijom, svojim filmskim ocem. No, sve je dobro ispalo i ubrzo smo postali kolege. A na setu u Adi bilo je mnogo lijepih djevojaka.“

– I otac i sin Balašević na snimanju su bili toliko samouvjereni kao da im je „Rani mraz“ deseti, a ne debitantski film – kaže Rade Šerbedžija, koji se u stankama s snimanja s redateljem i ostalim članovima ekipe častio vojvođanskim specijalitetima, savijačom od maka, te urmašicama.

A završetak snimanja obično bi obilježila pjesma Šerbedžije i Balaševića. Drugi legendarni hrvatski glumacMustafa Nadarević za svoju se ulogu – Mađara Verbeša, morao, pak dobro namučiti, jer je sve dijaloge izgovarao na mađarskom. Ipak, snimanje je teklo glatko sve do scene u kojoj Jovana Balašević, inače profesionalna glumica rezignirano baca- lizalicu.

– Ni sam ne znam koliko smo puta je ponavljali, pa sam iznerviran na kraju Jovani zaprijetio da ću angažirati dublericu za tu scenu: tek tada ju je izvela kako treba – smije se Đorđe Balašević, koji je godinama planirao na filmsko platno prenijeti život Vase Ladačkog, junaka svoje popularne balade.

No u tome je uspio tek nakon nekoliko godina priprema i propale suradnje s Ljubišom Samardžićem. Njih dvojica su se, naime, još prije pet godina dogovorili da će Ljubiša režirati film o Vasi Ladačkom, ali su se u međuvremenu posvađali, zbog čega je Samardžić u svojim filmovima „Jesen stiže, dunjo moja“, „Konji vrani“ i „Blijedi mjesec“ ime glavnog junaka morao promijeniti u – Sava Lađarski.

Tako da se Đorđe Balašević na kraju sam morao prihvatiti režiranja filma koji govori o ljubavi Vase Ladačkog i njegove Olinke. Njegova filmska priča završava se tužno, baš kao i pjesma: ratovi su prošli, godine prohujale, a Vasa i njegova Mala Vidra više se nikad nisu sreli.

Aleksandar Dačić i Kruno Petrinovć

Linker
29. travanj 2024 04:01