OBLIKOVANJE OBRVA

Svakom licu - njegov luk

Američka javnost bila je šokirana nedavnom informacijom da je američka TV zvijezda Kate Gosselin uoči nastupa u showu Ples sa zvijezdama napravila makeover vrijedan 35.000 dolara. A još više kad su čuli da je – osim na popravak zubi, tretman botoksom i filerima, ugradnju ekstenzija za kosu i nanošenje golemih količina sprejeva za samotamnjenje – nekoliko tisuća “spiskala” na uređenje obrva.

Točnije, na tretmane kod Anastasije Soare, najveće svjetske stručnjakinje za njihovo oblikovanje. Poanta priče je da svaka žena – bez obzira na društveni status – želi pravilno oblikovane i dovoljno guste obrve, i da, katkad, ne pitaju za cijenu kako bi to ostvarile.

Danas, srećom, postoje i jednostavne metode za njihovu korekciju. Ako su obrve dovoljno guste, treba ih samo zagladiti i “počešljati” posebnim četkicama, a ako nisu, može ih se “nadoknaditi” šminkom. Vodootporne olovke i sjenila čine čuda: s njima mijenjamo boju i oblik obrva, produžujemo ih i nadopunjujemo… Problem je jedino što se postupak mora ponavljati kod svakog šminkanja, a ako ste zainteresirani za nešto trajnije, i tu postoji rješenje.

Sve više žena odlučuje se za takozvanu fame tehniku – riječ je o postupku nalik tetoviranju jer se iglom, čija se debljina mjeri u mikronima, permanentnom bojom “crtaju” dlačice. Tetovira se jedna po jedna dlačica, u smjeru njihova rasta, kako bi se što bolje uklopile u prirodan izgled obrva.

Prije samog postupka, klijentica odabire željenu boju i oblik, koji se potom iscrta olovkom, a onda se nanosi anestetik i drži 45 minuta. Postupak je umjereno bolan – ovisno kakav tko ima prag tolerancije na bol – a traje četrdesetak minuta. Cijena mu je 3500 kuna.

Rok trajanja “tetovirane” obrve je oko dvije godine, ovisno o boji pigmenta. Odnosno, što je on svjetliji, to će se prije isprati. Kako bi se produljio vijek boje, trebalo bi nanositi kremu s UV zaštitom i općenito izbjegavati sunce. Reakcije na koži su uistinu rijetke, to više što se najmanje šest sati prije izvođenja postupka napravi alergotest, to jest, na kožu se kapne malo boje. Isto tako, nakon tretmana obrve treba mazati glicerinom – dovoljno je tri dana – jer on služi kao zaštita od vlage i prljavštine. Osoba se može odmah vratiti u svakodnevni ritam jer nema podljeva i opeklina.

Najvažnije je da postupak izvodi stručna osoba jer se svaki pogrešan pokret skupo plaća. Boja se, naime, ne može ukloniti ničim osim laserom.

Damir Leljak

Linker
29. travanj 2024 01:08