KEMAL CURIĆ

Svijet savršenih oblika

Nije lako biti žena u društvu Kemala Curića, 29-godišnjeg Sarajlije koji je odrastao i školovao se u Njema­čkoj, a danas je jedan od vodećih dizaj­nera automobilske kompanije Ford. Budući da svijet oko sebe promatra kroz prizmu idealnih oblika i proporcija, nema te stvari ili osobe na kojoj Kemal ne bi uočio kakav nesrazmjer i predložio kako da se to poboljša. No, kad je u srpnju prošle godine u sarajevskom restoranu Rimski most ugledao jednu vitku, visoku i zanosnu crnku, ostao je bez riječi.

– Nikad prije nisam vidio tako savršen “dizajn” – napola u šali komentira Kemal Curić prvi susret s Jas­nom Daut (27), kanadskom manekenkom hrvatskog podrijetla, koja je to ljeto s roditeljima obilazila rodbinu u Sarajevu i Mostaru. Nepunih mjesec dana nakon tog fatalnog susreta Jasna je spakirala kovčege i iz rodnog Vancouvera preselila se u Köln, u Kema­lov stan od 90 četvornih metara koji je odmah preuredila po svom ukusu. A njezin dečko nije imao primjedbi.

– Jasna ima istančan osjećaj za boje i materijale pa sam uz nju i ja ponešto naučio. Otkad sam zaljubljen, čini mi se kao da sam postao bolji dizajner – priznaje Kemal Curić koji je dizajnirao novi Fordov model ka, premijerno predstavljen 1. listopada na glamuroznom autoshowu u Parizu. Skupocjeni darovi za zaručnicu

Osim što planiraju zajedničku budućnost, Jasna i Kemal imaju i ozbiljne poslovne planove koji bi u doglednoj budućnosti mogli oplemeniti zagrebačku modnu i shopping-scenu. Mladi par u Zagreb, koji im se veoma sviđa i gdje Jasna ima rodbinu, želi dovesti neke američke modne brandove kakve rado kupuju i odijevaju Victoria Beckham, Madonna, Britney Spears, Kanye West i mnoge druge svjetske zvijezde. Ostvare li im se planovi, i u Zagrebu će se moći kupiti najnovije kolekcije Christian Audigier, Ed Hardy i American Apparel.

– Kao manekenka često sam radila za te modne kuće i poznajem njihove šefove koji bi mi rado pomogli da otvorim neku franšizu u Hrvatskoj – kaže Jasna Daut. – Bila mi je sudbina da iz Kanade dođem u Njemačku, a sada osjećam kako mi je suđeno da iz Njemačke dođem u Zagreb.

Jasna je već izvadila hrvatsku putovnicu i osobnu kartu, a trenutačno je u potrazi za partnerima koji bi joj pomogli da se bolje snađe u domaćim poslovnim vodama. U Kanadi je završila poslovnu školu Sauder i specijalizirala se za trgovanje nekretninama, a godinama prije toga uspješno je radila kao manekenka. Budući da se u Vancouveru snima mnogo filmova, 2004. preko svoje agencije dobila je i malu ulogu u filmu “Catwoman”, što je osim dobrog honorara bila i prigoda da pobliže upozna Sharon Stone i Halle Berry s kojima je na setu provela nekoliko dana.

– Sharon Stone bila je hladna i suzdržana prema nama, ponašala se kao prava diva: nismo je smjeli ni pogledati ako ona to ne dopusti – prisjeća se Jasna. – Halle Berry bila je sušta suprotnost: srdačna, simpatična, nasmijana, svakog je pozdravljala, sa svakim razgovarala i svima zahvaljivala što su došli na snimanje. Čudila sam se zašto u svakoj stanci jede svježe sjemenke šipka, sve dok mi nije objasnila da to radi po preporuci liječnika jer boluje od dijabetesa.

Kad se zbog školovanja odrekla manekenstva, Jasna je već imala solidnu ušteđevinu, dostatnu da se, primjerice, počasti mercedesom S500, no najvažnije što joj je ostalo iz svijeta mode su veze i poznanstva te sposobnost da prepozna nove trendove. Premda ni Kemal Curić nije modni laik, jer i zbog posla mora pratiti trendove, uz Jasnu je znatno proširio svoje osobne modne sklonosti koje su dotad počinjale i završavale na Versace i Hugo Boss odijelima.

– Kupila mi je jednu Christian Audigier majicu koja mi je postala veoma draga, pogotovo kad sam vidio da sličnu nosi i moj šef u Fordu – kaže Kemal koji se Jasni za tu majicu od 300 dolara pošteno odužio: na svoj rođendan on je njoj darovao zlatni rolex i odveo je na izlet u Pariz. Tako skupocjen dar mogao si je priuštiti bez previše razmišljanja jer upornim se radom i uz malo sreće u svega četiri godine probio u sam vrh svjetske dizajnerske elite čiji rad autoindustrija i te kako cijeni i dobro plaća.

Kemal Curić aute je počeo crtati još u vrtiću. Bilo mu je 13 godina kad su ga roditelji iz ratnog užasa u Sarajevu 1992. poslali k djedu u Dortmund, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju, a potom je u Wuppertalu počeo studirati industrijski dizajn. Već kao student dobivao je neke unosne dizajnerske poslove, ali sve je to bilo daleko od njegove jedine ambicije: da jednog dana dizajnira automobile. San mu se počeo ostvarivati 2004. kad je nakon pobjede na studentskom natječaju u organizaciji uglednog magazina Interior Motives nagrađeni portfolio, kojim je osvojio 5000 eura i koji je, zapravo, bio njegov diplomski rad, poslao u Köln, u središnjicu Fordove europske podružnice. Već sljedeći dan pozvali su ga na razgovor i dobio je posao.

Odmor u Puli

– Zvali su me tada i u Mercedes, ali procijenio sam da u Fordu imam bolje izglede za napredovanje – prisjeća se Kemal. Premda su mu u početku povjeravali samo sitnije zadaće, poput dizajniranja autoradija, Kemal je sitnim koracima kročio ka sve većim uspjesima. Osmi­slio je futuristički interijer za Fordove konceptne modele iosis i iosis X, koji su 2005. i 2006. bili veliki hitovi na sajmovima automobila u Frankfurtu i Pari­zu, no prava šansa ukazala mu se kad je Ford odlučio redizajnirati svoj poznati model ka: mali, čudnovato oblikovan auto koji se na tržištu prvi put pojavio 1996. godine. Deset Fordovih dizajnera dobilo je zadaću da nacrta svoju viziju novog ka i nakon nekoliko krugova selekcije šefovi su zaključili kako novi model izvana i iznutra treba izgledati baš onako kako ga je zamislio njihov najmlađi dizajner – Kemal Curić.

I tako je zahvaljujući relansiranju Forda ka, što je projekt koji je trajao skoro tri godine i stajao nekoliko stotina milijuna eura, Kemal Curić postao nova zvijezda autodizajna. Na svjetskoj premijeri u Parizu publika i kritika odlično su prihvatili svjež, moderan, sportski “nabildan” izgled novog ka koji će se na europskim cestama pojaviti potkraj godine. U međuvremenu Kemal u Fordu već uveliko radi na nekoliko novih projekata o kojima, razumljivo, još ne smije govoriti. Čak ni Jasna ne smije zaviriti u njegove nove skice iako često razgovaraju o automobilima. Kemal priznaje da mu ona svojim razmišljanjima i primjedbama iz američke perspektive dosta pomaže kad bije dizajnerske bitke s američkim kolegama.

A prije svjetske premijere u Parizu, Jasna i Kemal dobro su se odmorili u Puli, gdje su Jasnini roditelji, otac Meho i majka Jadranka, prije 13 godina kupili kuću. U Puli su proveli cijeli rujan pa su imali dovoljno vremena da razrade svoje životne i poslovne planove.

– Dogovorili smo se da ćemo se vjenčati u kolovozu sljedeće godine – otkriva Jasna – ali još ne znamo hoće li to biti u Zagrebu, Sarajevu, Mostaru ili Dubrovniku, jer u svim tim gradovima imamo rodbinu. Voljeli bismo da nam na svadbi pjevaju Hanka Paldum i Halid Bešlić, jer oboje volimo sevdalinke. S Hankom ne bi trebao biti problem jer je dobra prijateljica mog oca, a možda uspije nagovoriti i Halida. No, jedno je sigurno: udat ću se u Versaceovoj vjenčanici.

Nevio Pintar

Linker
12. svibanj 2024 09:33