ŽIVOTNA ŠKOLA

Žuži Jelinek: Možda se nekom i posreći

Konačno je stiglo ljeto. Malo je onih koji ne bi željeli nekamo otići. Jer od pamtivijeka svatko od njega očekuje možda ne čudo, ali, recimo, nešto po čemu će ga pamtiti.

Ako očekivanja nisu nerealna, to godišnje doba može biti doista – za pamćenje. Ali, kao i sve u životu, i to ovisi o ljudima. Ništa nije nemoguće ako znamo što hoćemo i ako razradimo taktiku. Možda je s razradom taktike trebalo početi i prije, ali nikad nije kasno. Za provod, dabome.

U taktici se najčešće i griješi. Oni strpljiviji, pa možemo ih nazvati i realnijima, obično uspiju. Tre­­­­ba razbiti ustaljeno mišljenje da ljeto zbog za­­bave i flerta očekuju samo – slobodni. Oni naj­­vjerojatnije maštaju o nekoj vrućoj vezi, mnogi s tom namjerom i kreću na odmor, ali u stopu ih slijede i mnogi drugi. Ima tu i onih koji poljuljane ve­­­­­ze žele osvježiti, ali i onih, ne baš malobrojnih, ko­­­ji bi željeli pošto-poto vezu prekinuti. Oni manje hrabri, pa i nesigurni maštaju da će godišnji njihovu ljubav nadahnuti i vratiti na sam početak. Na ona vremena kad bi srce zadrhtalo tek na pomisao na voljenog. Takvima treba reći – pu­­stite maštarije! Ništa bez truda, ništa bez stila i ništa ne silazi s neba.

No, ma što tko rekao, sunce, more, jezero, pla­­nina, rijeka ili tek obična livada mogu učiniti ču­­da. Možda se ljetne ljubavi ne pretvore u “vječne”, možda se ni one poljuljane ne vrate na početak, ali kao da je to važno. Neki put je i flert dovoljan da dođemo k sebi, da nam se vrati samopouzdanje i da osvježeni shvatimo da uvijek možemo početi ispočetka, ali sa spoznajom – dok je lijepo, neka traje. A ljepota, to sam toliko puta rekla, ima svoj rok trajanja. Ljetni flertovi rijetko se pretvaraju u velike ljubavi, ali intenzitet flerta često nas hrani dobar dio godine. A ni to nije malo. Dapače.

Mnogi su se bavili, pa i ozbiljni znanstvenici, tim ljetnim flertovima, čak su davali preporuke koje su razvrstali u “šest vrućih savjeta za uspješan ljetni flert”.

Čitateljice će odmah primijetiti da se ovdje uopće ne govori o ljubavi. Ali, bože moj, i dobar flert zlata vrijedi. Dabome da su te preporuke tek neke od mogućnosti kako se dobro provesti. Važno je, ističu ti znalci, svakodnevne brige ostaviti ondje gdje su nas cijelu godinu mučile – doma. A za novi život treba i – nova komunikacija. Treba uspo­­staviti specifičnu konverzaciju. Na upit što to znači, dali su odgovor – ne praviti se važan, ne isticati samopouzdanje na neprimjeren način, ali ne ni iskazivati mlakost koja se može tumačiti nezrelošću. Ništa što je previše nije dobro jer premalo je vremena za neku dubinsku analizu. Ističu, također, kako je flert neverbalan, ali je zato važan stav.

Najbolje prolaze oni koji znaju zabaviti sebe i druge. I opet bez velikog filozofiranja. Malo znalačkog koketiranja, koji ispričan vic, malo šale i – tu smo. Dakle, biti zapažen, ali ne vulgaran. Flert se ne može ni zamisliti bez osmijeha na licu. S tim u vezi čula sam jednu zgodnu upadicu kako se vladati pri zavođenju – kad je vruće, napominju, možete imati malo odjeće na sebi jer ste višak ostavili doma, ali to nikad nemojte učiniti s osmijehom. Razne su mogućnosti uspostave kontakata s onima na koje smo bacili oko.

Može se nekom činiti smiješnim, ali za kontakt, barem onaj prvi, može poslužiti i nečiji če­­tvero­­nožni ljubimac. Jedna moja poznanica preko psa došla je do odličnog muža. A pse uopće nije voljela. Na moj upit kako se uopće usudila prići tom čovjeku i pretvarati se kako je luda za psima, odgo­­vorila mi je logično – sve za ljubav! I nastavila priču: Vidjela sam njegovog gazdu kako se mu­­či ostaviti ga zavezanog pokraj plaže dok se on išao malo osvježiti. Ja sam se ponudila da ga šećem i tako je počelo. Uslijedilo je i formalno upoznavanje, a dalje je bilo sve lako. Čak toliko da sam se i sama čudila.

Strahovito je važno dok govorite da onoga kome se obraćate gledate u oči. I nije istina da se očima ne može varati. Dobri glumci upravo to čine. A ako vam se pruži prilika, ili još bolje ako je možete stvoriti, učinite sve da onoga na koga ste se ustremili do­­dirnete. Lagano dodirivanje samo ramena ili tek podlaktice može potencijalnom partneru govoriti da ste za nj zainteresirani. Ali i žene reagiraju na dodir. Onima koje muški sugovornici slučajno do­­dirnu podigne se temperatura pa lakše uspostavljaju komunikaciju.

Tisuću je mogućnosti kako ljeto možete učiniti onakvim o kakvom cijelu godinu maštate. Bez obzira u kojoj ste ljubavnoj fazi. Ako želite vezu raskinuti, a nemate nikoga na vidiku, pričekajte dok se ne pojavi na horizontu. Odradite tek dio godišnjeg s tom osobom. Ostalo neka bude za istraživanje tržišta, kako sam jednom čula od jednog zavodnika. Ako odlazite na godišnji sa željom da nekoga nađete, budite strpljivi i ne trčite na prvu loptu.

U dva tjedna mogu se desiti čuda. Ako, pak, mislite da vam treba neka injekcija da biste ljubav ponovno rasplamsali, moguće je i to, ali tu treba biti i maštovit. Uvijek treba imati na umu da nam ništa u životu, barem ne ono vrijedno, nije poklonjeno. Nema žene koja na nekom žalu ne mašta o ljubavniku iz snova, ali ni one koja čak i onoga s kojim je dugo ne bi na trenutak zamijenila s nekim drugim. Jedno ljeto, da bih pobjegla od ljubavnika koji mi je počeo ići na živce, ali činilo mi se da još nije za otpis, otišla sam sama na more. Da se sredim i da vidim kako dalje i treba li uopće s njim ostati. Hvar mi se učinio idealnim za tako nešto.

Ondje sam imala kuću. Predivnu. Ni­­sam imala nikakvu želju za nekim no­­vim flertom jer mi je pomalo bilo svega preko glave. A onda se desilo nešto što mi je dalo do znanja da je moj lju­­bavnik ipak za otpis. Primijetila sam jednoga zgod­­nog stranca kako se svaki dan kupa ispred moje vile. I nije mi dugo trebalo da shvatim kako bi se s njim bilo baš zgodno malo zabaviti. Da sam imala više vremena, i da sam bila spremna tek na flert, čini mi se da bi to ljeto pamtila po tom strancu. Ali nije mi se dalo započinjati nešto što ne bi dugo trajalo, a i ne bi imalo smisla. No bila sam zahvalna tom čovjeku koji mi je pomogao da shvatim da je moj zagrebački ljubavnik – aut. Rastali smo se – telefonski. Bilo mi ga je žao, ali, bože moj, ja mu nikad nisam davala lažne nade. Znao je moju devizu – dok traje, traje. Mnoga sam ljeta bila u kojekakvim kušnjama. Mnoga su bila i za pamćenje, ali ja sam uvijek znala što hoću, koga hoću, ali i kako to postići.

Na odmorima sam se rastajala, sastajala, ljubila, najmanje svađala. Ipak nisam tada našla nijednog od svojih muževa. Ne želim nikoga ovime demoralizirati. Možda se nekom i posreći.

Linker
29. travanj 2024 17:41