Colourbox
ŽIVOTNA ŠKOLA ŽUŽI JELINEK

ŽUŽI SAVJETUJE Koga zvijezde vole

Moram reći da nisam osoba koja vjeruje u horoskope. Pogotovo ne one koji nam svakodnevno proriču sudbinu. Ne znam kakav bi to um trebao biti, kojih sposobnosti, da bi u svakom času mogao znati što će se kome baš desiti i predložiti što učiniti da bi se sve to izbjeglo. Ali tko sam ja da negiram ono u što netko vjeruje?

Na plažama se nerijetko vidi kako mnoge žene, a i pokoji muškarac otvaraju najčešće zadnju stranicu nekih tiskovina da vide “što im se dobro toga dana piše”. Pa ljeto, pored ostaloga, i služi da se malo razonodimo, da se opustimo, da povjerujemo u ono što nam je u tom trenutku potrebno. Nemali je broj, međutim, i onih koje to uznemiruje. I sve je još nekako podnošljivo dok se neki ne počnu ponašati “prema preporuci tih suvremenih vračara”. Jedna je žena prekinula godišnji, a baš se bila počela opuštati, jer je pročitala u horoskopu da će je muž prevariti dok ne bude uza nj. Čovjek je izludio kad ju je vidio da se vratila kući, a on je bio toliko u poslu, čak i zbog toga da bi njoj mogao priuštiti lijep odmor.

Ja ni takve osobe nisam osuđivala, ali sam ih doživljavala kao ljude kojima treba pomoć. Nekima sam, kad bih shvatila što ih muči, zašto čvrsto drže horoskop u rukama, čak i pokušala pomoći vrlo – zemaljski. Razgovorom, sugestijom, a nekad i materijalno. I htjela-ne htjela i sama sam bila uključena u taj krug traženja mogućeg u nečem što je nemoguće. No ima nešto nad čime sam se i ja zamislila – nad horoskopskim znakovima pod kojima smo rođeni. Jer to navodno određuje čovjeka. Točno se može, kažu, razaznati u čemu je recimo karakterna razlika između onoga koji je rođen u znaku Lava od onoga koji je rođen u znaku – Raka. A za Ribu se već zna – osjetljiva, vjerna cijeli život, moralna… I još nisam dobila neki čvrst odgovor na to.

S mnogima sam razgovarala o tom ipak neistraženom fenomenu, dobivala različite odgovore, ali ne i čvrsta nijekanja da “tu baš nema ništa”. Navodno nije samo znak važan, važan je i podznak i što ja znam što sve ne. Cijela jedna nauka oko toga se zapetljala, ali nisam ni dalje sigurna da se i raspetljala. A tek kad sam vidjela kineski horoskop, čak sam i ja ostala zbunjena. Morala sam se nasmijati jednoj dragoj ženi koja je bila sva sretna jer je po njemu – Tigar. A to mi je tumačila srećom, što bi karakterno odgovaralo našem Lavu. Ona je išla tako daleko da je svojoj unuci preporučila kad će zanijeti svoje prvo dijete. Neka pazi da se slučajno ne rodi u veljači. Imat će samo problema s emotivnim Ribama. Sreća što se u vrijeme mog najintenzivnijeg ljubavnog života nije toliko pridavalo pažnje svemu tome jer, tko zna bih li i ja, birajući ljubavnike, ponajprije tražila njihov natalni horoskop. Ovako, sve što mi se dešavalo, bilo je vođeno nečim drugim, ja bih rekla – prirodnim. Bilo je tu svega, od prevelikog ushićenja do ljubavi, baš onako, rekla bih, kako i treba biti u jednom stvarnom životu. Neki put bi me onako izdaleka ispitivali koji sam ja znak, a koji su bili moji muževi. Očito su oni željeli i na taj način vidjeti tko je kriv što je pošlo, prema njihovom mišljenju, u mojim brakovima po zlu jer sam se tako često sastajala i – rastajala. Oni su to tumačili najvjerojatnije “položajem zvijezda”. A mogli su me pitati izravno. Odgovor bi dobili sasvim prizemljen – u pitanju je bio položaj tijela u krevetu. Zvijezde se najbolje vide iz njega!

Vjerojatno sam mnoge razočarala jer sam samo znala za prvoga i zadnjega muža u kojem su znaku rođeni. Jelinek, prvi muž, je bio Lav, a Ronkulin, posljednji, je Riba. Ali o tim “sretno-nesretnim bračnim vezama” ću kasnije. Sad ću se pozabaviti sobom – jednom Račicom. Moram reći da sam se razočarala kad sam pročitala kakva sam ja to. Piše, doslovce, barem u onom horoskopu koji mi je došao u ruke dok sam sama sebe istraživala, da se rođeni pod ovim znakom vole predati jednoj osobi i da će zasigurno završiti s njom. Navodno ovi znakovi ne vole igrice ni probleme koje donosi bilo kakva sumnja ili nesigurnost. Ljubomorni su, zahtjevni i nesigurni. I sad ono najnevjerojatnije – ovaj znak je vjeran jer kad se jednom vjenča – zauvijek ostaje u braku. Ne znam u kojem sam podznaku, ali sumnjam da bi mi i to pomoglo. Možda neki drugi horoskop o Rako­vima govori drugačije, ali ovaj, brate, ne karakterizira mene ni u čemu. Samo, možda spadam u onu kategoriju koja kazuje da iznimke potvrđuju pravilo. Ništa nisam bolje prošla ni u analizi i uspoređivanju svoga znaka u vezi s Lavom i Ribom. Još bi Ribica prošla, ali Lav – nikako! Zbunilo me to. Jer ja sam se odlično slagala s Lavom, čak i onda kad nisam bila vjerna. Moj Lav, a za njih kažu da su ponosni, gordi, samouvjereni, nije mi povjerovao kad sam mu rekla da sam ga – prevarila. Ali tko zna nije li i moj Jelinek bio neki čudan Lav s još čudnijim podznakom.

Bolje je po horoskopu prošla sa mnom Riba. Kažu da je veza Raka i Ribe vrlo skladna, da Rak cijeni Ribinu romantičnost. Navodno između ova dva znaka ljubav prelazi u prijateljstvo. Pa u ovim godinama moja Riba i ja smo najviše prijatelji. I još nešto s čim se odmah slažem – Rak Ribi daje sigurnost. Preporučuje se Rakovima još veza sa Škorpionima, Bikovima i Djevicama. Ne znam, nasreću ili nesreću, pod kojim su znakovima rođeni neki od mojih zapamtljivih ljubavnika, ali po onome što je meni ostalo u sjećanju, mora da je jedan Amerikanac sigurno bio Škorpion, jer nikad nisam zaboravila njegovu strastvenost. Švicarca ću se uvijek sjećati po silnoj ljubavi koju mi je pružao, baš onako kako to kazuje horoskopski znak Bika. Ali ne smijem ne reći nešto i o Hrvatima. Je­dan od njih za kojeg sam se umalo udala mora da je bio Djevica. Davao mi je neku emocionalnu sigurnost, baš onakvu kako to piše o Djevicama. Mi smo se odlično nadopunjavali, mogla bih čak reći da se razvila neka ovisnost među nama. Mene je kod njega privlačilo i to što je u svakoj prilici pokazivao silnu ljubav prema meni. Sve dok nije pretjerao. Tad ga ni sklop zvijezda više nije mogao spasiti. Samo, možda su sve to ipak moja nagađanja. Možda je negdje ipak nešto zapisano. Ništa ne bi trebalo isključivati. Pa, eto, ja i neću. Ako bi netko “stručan” za to pitanje analizirao moj život i govorio kako su mi i koliko zvijezde naklonjene, ja bih mu rekla da su me sigurno voljele. A možda sam ja od svakog znaka dobila ono što sam željela.

Linker
29. travanj 2024 10:42