COFFEEANDMILK GETTY IMAGES
HIPERPIGMENTACIJA

Imamo odgovore na baš sva pitanja koja ste imali o mrljama na licu

U razgovoru s dermatologinjom odgovaramo i na pitanja naših čitateljica kako spriječiti, ali i kako liječiti pigmentacijske mrlje...

U razgovoru s dermatologinjom odgovaramo i na pitanja naših čitateljica kako spriječiti, ali i kako liječiti pigmentacijske mrlje...

Hiperpigmentacije su vrlo česta pojava. Oni koji ih imaju često ih se žele riješiti, a oni koji ih nemaju ih smatraju simpatičnima. One su najvjerojatnije razlog broj jedan zbog kojeg koristimo pudere, korektore i ostale alate za izjednačavanje boje, bilo da se radi o hiperpigmentacijama koje su nastale nakon raznih upala na koži ili zbog izlaganja suncu bez zaštitnih krema. Pronaći rješenje za sve one koji žele ujednačen ten čak i bez pudera na licu, nije nimalo lak posao.

Istraživanja pokazuju da čak 65% svih žena pati od neke vrste hiperpigmentacije - što znači da ih vjerojatno imate i vi koji ovo čitate. Iako nam se čini da ih razumijemo, postoji puno neodgovorenih pitanja kada govorimo o mrljama na licu. Među njima je i nekoliko gorućih pitanja čitateljica Glorije koje smo postavili dermatologinji prim. dr. sc. Ružica Jurakić Tončić. Pa krenimo.

image

U suradnji s prim. dr. sc. Ružica Jurakić Tončić, donosimo vam odgovore na vaša goruća pitanja u vezi mrlja na licu

Ana Mrđen

Za početak, što je hiperpigmentacija?

- Ukratko, hiperpigmentacije predstavljaju pojavu plošnih tamnih pigmentacija na koži koje nastaju zbog povećane proizvodnje melanina, prirodnog pigmenta u našoj koži koji je odgovoran za zaštitu kože od štetnog utjecaja UV zračenja. Melanin je odgovoran i za pigmentaciju kose, kože i očiju, te određuje naš fototip, odnosno prirođenu sposobnost obrane od UV zračenja.

Pojednostavljeno govoreći, latinska riječ hiper označava sve što je pretjerano, višak, ili izvan granica uobičajenog, drugim riječima hiperpigmentacija predstavlja ne samo višak pigmenta u koži nego i njegovu nepravilnu distribuciju. Hiperpigmentacija obuhvaća vrlo široki spektar raznih poremećaja u sintezi i distribuciji melanina, što nastaje zbog složene interakcije upale, hormona, melanocita i njihova odgovora na izlaganje UV zrakama, što u konačnici dovodi da dolazi do pretjeranog odnosno neprimjerenog odlaganja melanina u različitim slojevima kože. Proizvodnja melanina u našoj koži je samo dijelom genetski predodređena, no na proizvodnju melanina utječu brojni drugi faktori, ponajviše hormoni, prisustvo udružene upale i naše izlaganje UV zrakama.

image
PEOPLEIMAGES GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Što ih uzrokuje?

- Nastajanje hiperpigmentacije u velikoj većini slučajeva je posljedica izlaganja suncu ili umjetnim izvorima UV zraka kao što su solariji. No, UV zrake nisu jedini uzrok. Nadalje, u stvaranju hiperpigmentacija ulogu igraju hormonalni čimbenici i genetska predispozicija, fototip kože (primjerice tamniji fototipovi su skloniji hiperpigmentacijama), uzimanje raznih lijekova (osobito kontraceptiva, ali i nekih drugih lijekova) i primjena raznih pripravaka koje djeluju kao fotosenzibilizatori. Fotosenzibilizatori su tvari koje izazivaju snažniju osjetljivost kože prilikom izlaganja suncu te nisu tako rijetki sastavak kozmetike u našem svakodnevnom životu. Brojni pripravci biljnog podrijetla djeluju kao fotosenzibilizatori, kao i smjese mirisa, stoga osobama koje su sklone hiperpigmentacijama ne savjetujemo kozmetiku na biljnoj bazi i sa smjesom mirisa. Imajte na umu i da smjesa mirisa može izazvati hiperpigmentacije, stoga parfemi na koži u kombinaciji s izlaganjem suncu također mogu izazvati vrlo snažne hiperpigmentacije. U literaturi možete pročitati o Berloque dermatitisu, te nije neuobičajena pojava u našim dermatološkim ordinacijama tijekom ljetnih mjeseci. Također boravak u prirodi i kontakt s raznim biljkama može izazvati snažne reakcije koje nazivamo fototoksični dermatitis koji prate snažne postupalne hiperpigmentacije.

Koje sve vrste hiperpigmentacije postoje?

- Razlozi hiperpigmentacija su brojni, te veliki spektar dermatoloških dijagnoza možemo uključiti u ovu temu, stoga je ponajprije potrebno objasniti da hiperpigmentacija nije samo obojenost kože sama po sebi. Najčešća zabluda u općoj populaciji da je solarni lentigo (sunčana mrlja) samo pigmentacija. Radi se o promjenama koje spadaju u kategoriju kroničnog solarnog oštećenja, odnosno dugotrajna izlaganja suncu i ovaj tip promjena neće nestati na primjenu krema koje su namijenjene smanjenju/sprečavanju hiperpigmentacija nego će zahtijevati različite oblike destruktivnih liječenja od strane dermatologa. Kada kažemo da su hiperpigmentacije zahtjevne za liječenje, ponajprije moramo biti sigurni što to doista tretiramo i ovdje je uloga dermatologa od iznimne važnosti budući da školovani dermatolog zna prepoznati različite dermatološke entitete koji će rezultirati povećanim stvaranjem pigmenta.

Sljedeći entitet je svakako melasma, kod koje igra veliku ulogu izlaganje UV zrakama, utjecaj hormona, kako kroz trudnoću, pubertet ili zbog uzimanja kontraceptiva u kombinaciji s tamnijim fototipom kože i upalom. Melasma se može daleko učinkovitije spriječiti edukacijom i strogom zaštitom od sunca tijekom ovih kritičnih perioda. Daleko je češće viđamo kod osoba tamnijeg fototipa. Osobe tamnijeg fototipa su upravo one koje se obično manje i čuvaju od UV zraka zbog uvjerenja kako je sunce manje štetno po njihovu kožu. Stroga zaštita od sunca je pravilo broj jedan u prevenciji i terapiji svih hiperpigmentacija i bez toga nema ni trajnih niti zadovoljavajućih rezultata.

Sljedeća česta kategorija hiperpigmentacija su postupalne hiperpigmentacije kod kojih hiperpigmentacije nastaju složenom interakcijom melanocita i upale u koži, te ovaj oblik hiperpigmentacija može nastati kao posljedica svih snažnih upalnih zbivanja na koži. Vrlo često ih viđamo kod pacijenata s aknama, ali i bilo koja druga upalna dermatološka bolest ih može izazvati. Ponovno bih napomenula da je i kod ovog oblika hiperpigmentacija od iznimne važnosti iskomunicirati strogu zaštitu od sunca, budući da ovaj oblik hiperpigmentacije može biti iznimno zahtjevan za liječenje.

Njega kože, adekvatna njega kožne barijere kao i ne pretjerivanje s agresivnim oblicima takozvanih „rutina“, je također bitno. Kožu njegujte tako da čuvate njenu barijeru i sa svojim postupcima ne izazivate upalu barijere.

image

Iako su nekim ljudima pigmentacijske mrlje simpatične, ženama koje se bore s njima, definitivno nisu. Upravo suprotno, predstavljaju im veliki problem kojeg pokušavaju prikriti šminkom i riješiti na razne načine.

BEIERSDORF PR

Kako spriječiti hiperpigmentaciju?

- Bolje spriječiti nego liječiti, za početak. Jedan naizgled mali korak kao što je nanošenje zaštitnog faktora svaki put kada znamo da ćemo biti izloženi suncu, čini veliku razliku. Odabir zaštitnog sredstva kao i doba dana kada smo izloženi je također vrlo bitan.

image
Gloria produkcija

Sada kad smo obradili osnovna pitanja o hiperpigmentaciji, obratili smo se Gloria čitateljima koji su imali nekoliko pitanja na koje su mogli odgovoriti samo najveći stručnjaci - dermatolozi. U suradnji s prim. dr. sc. Ružica Jurakić Tončić, donosimo vam odgovore na vaša goruća pitanja u vezi mrlja na licu.

image

U suradnji sa Prim. dr. sc. Ružica Jurakić Tončić, donosimo vam odgovore na vaša goruća pitanja u vezi mrlja na licu.

@DERMATOLOGIJA_TONCIC INSTAGRAM

"Koliko sam shvatila, postoje pigmentacijske mrlje koje nastaju od sunca, staračke pjege koje nastaju od starosti, i pigmentacijske mrlje koje nastaju od akni. Jesu li one jedna te ista stvar ili postoji razlika između te tri vrste mrlja?"

- Postoje brojni uzroci hiperpigmentacija. Kada govorimo o pigmentacijskim mrljama koje nastaju od sunca one mogu i ne moraju biti isto. Takozvane "staračke mrlje” su ono što mi u dermatologiji nazivamo solarni lentigo i nastaju kao posljedica oštećenja suncem, odnosno UV zrakama dugi niz godina, odnosno cjeloživotnim izlaganjem. Sunce, odnosno UV zrake mogu biti faktorom izazivanja ili pogoršanja i svih ostalih hiperpigmentacija, posebice hormonalnog tipa kao što je primjerice melazma ili postupalnih pigmentacija koje nastaju kombinacijom snažne upale a potom izlaganja suncu. Hiperpigmentacije koje opažamo nakon akna spadaju u hiperpigmentacije postupalnoga tipa. Osim hormona, upale i UV zraka, naravno postoje i drugi uzroci javljanja hiperpigmentacija. Za akne je bitno liječiti upalu a potom savjetovati strogu zaštitu od sunca. Ako se hiperpigmentacije dogode, potrebno je koristiti pripravke koji će djelovati i protuupalno i u smislu smanjivanja izraženosti pigmentacije.

"Ako imam svijetlu kožu, hoće li me staračke pjege zaobići?"

- Staračke pjege odnosno solarna lentiginoza su posljedica oštećenja UV zrakama. Osobe svijetlog fenotipa, odnosno svijetle kože, kose i očiju s obzirom na to da genetski imaju manje melanina koji prirodno služi kao zaštitni pigment, ako se kroz život ne štitite te osobito ako u većem broju slučajeva pocrvene na suncu, mogu očekivati solarni lentigo. Snažna izlaganja suncu koja rezultiraju crvenilom na suncu imaju za posljedicu solarnu lentiginozu koja kao takva predstavlja faktor rizika i za razvitak kožnim tumora, stoga ne predstavlja samo „estetski“ problem.

Izlaganje solariju osobito šteti koži. Solarni lentigo viđamo i kod pojedinaca tamnije puti ako se ne čuvaju, stoga hiperpigmentacije ovog tipa su vezane za neodgovorno izlaganje suncu i nekorištenje adekvatne fotoprotekcije kroz život.

"Imam hiperpigmentaciju na čelu koja mi preko zime posvijetli, ali preko ljeta se ponovno jako pojača - kako da to riješim?"

- Hiperpigmentacije se klasično pogoršavanju nakon ponovljenog izlaganja suncu, odnosno UV zrakama. Hiperpigmentacije je najlakše spriječiti, a vrlo izazovno liječiti. Ja bih rekla da ih je, u najvećem broju slučajeva, moguće ublažiti tako da uvedemo ozbiljni oblik zaštite od sunca i UV zraka te je navedeno potrebno provoditi svakodnevno, odnosno 365 dana godine a potom koristiti specifičnu kozmetiku koja je namijenjena prevenciji, tretiranju i ublažavanju hiperpigmentacija.

"Izbjegavam sunce, koristim UV-filter, ali svejedno nakon svakog ljeta dobijem hiperpigmentacije - što još mogu učiniti?"

- Za kompletno izbjegavanje pogoršanja hiperpigmentacija potrebno je provoditi fotoprotekciju koja uključuje zaštitu protiv UVB, UVA i visoko intenzitetnog plavog svjetla iz vidljivog spektra, drugim riječima birati pripravke koji osim oznake širokospektralnosti sadrže i zaštitu protiv plavog svjetla. Potrebno je posebno istaknuti da plavo svijetlo dolazi iz naših ekrana i elektroničke opreme, drugim riječima, računala, laptopa, notebooka, iPada, mobitela. Kada doista želimo biti sigurni da imamo apsolutnu zaštitu od svih ovih zraka, preporučuju se kreme protiv sunca koje sadrže mineralne filtere. Takve kreme predstavljaju totalnu zaštitu od sunca. Kemijski filteri mogu biti nedostatni po pitanju zaštite od UV zraka. Također postoji uvijek pitanje primjerenog korištenja kreme, odnosno nanošenja na vrijeme, njenog ponovnog korištenja i naravno primjene u dovoljnim količinama. Svakako se uz pravilnu zaštitu od sunca preporučuje koristiti antioksidanse i pripravke koji sadrže tvari koje smiruju upalu i djeluju posvjetljujuće.

"Može li postati prekasno da se tretiraju hiperpigmentacije/kada krenuti s tretiranjem?"

- Nikada nije prekasno da počnemo tretirati hiperpigmentacije. Najbitnija je, naravno, prevencija. Ako znamo da nam se hiperpigmentacije pogoršavaju ili nove javljaju po ponovnom izlaganju suncu, svakako ćemo se pravilno zaštiti od sunca. Primjerena njega u smislu smirivanja svih upalnih stanja, izbjegavanja agresivnih njega, korištenja umirujuće kozmetike kao i kozmetike koja djeluje u smislu smanjenja vidljive pigmentacije je osnova svih tretmana hiperpigmentacija.

image

Proizvodnja melanina u našoj koži je genetski određena, no sunčevo zračenje potiče dodatno stvaranje pigmenta jer melanociti, nažalost, na UV-zrake djeluju na način da povećavaju sintezu melanina u koži. No, to nije jedini razlog zbog kojih nastaju mrlje na licu.

BEIERSDORF PR

"Jesu li pigmentacije i trudnoća povezane - pojavile su mi se hiperpigmentacije na licu u trudnoći, jesam li ih mogla izbjeći?"

- Trudnoća kao stanje u kojem imamo promjenu hormonskog statusa u tijelu je doista period kada smo iznimno sklone stvaranju hiperpigmentacija. U ovoj kategoriji su daleko rizičnije žene tamnije kože, kose i očiju. Svakako je iznimno bitna preporuka da se tijekom trudnoće čim manje izlažemo suncu i UV zrakama. Ukoliko se javi melasma, ili kako je još nazivamo "trudnička maska", svakako je savjet započeti sa strogom fotoprotekcijom čim prije. Melasma se može javiti i tijekom uzimanja oralnih kontraceptiva, stoga doista hormoni, UV zraka i tamniji fototip jesu glavni faktori rizika. Ako me pitate jeste li je mogli izbjeći, odgovor je, jeste. Ključna je stroga zaštita od sunca i svakako je savjetujem u bilo kojim stanjima u kojima ste izloženi visokim razinama hormona.

Na kraju, rješenja protiv hiperpigmentacije postoje. Osim poduzimanja svih potrebnih mjera zaštite od UV-zraka, neki se odlučuju na razne dermatološke tretmane s ciljem umanjenja hiperpigmentacija, a za one koji problem žele riješiti na možda jednostavniji način, tu su Nivea inovacije za svaki tip hiperpigmentacije - sve od onih koje su izazvane hormonalnim promjenama, preko mrlja uzrokovanih suncem, pa do onih koje su uzrokovale naše bivše akne.

image
Gloria produkcija

NIVEA, Vaš saveznik u borbi protiv neželjenih hiperpigmentacija

Nivea Cellular Luminous svjetski br. 1 serum* dodatno je poboljšan jer njegova obogaćena formula sadrži dvostruku količinu hijaluronske kiseline** za obnovljeni tonus kože uz dubinsku hidrataciju. U kombinaciji s revolucionarnim sastojkom LUMINOUS630®, ovaj lagani serum smanjuje sve vrste pigmentacijskih mrlja i sprječava njihovo ponovno pojavljivanje, razotkrivajući prirodnu blistavost kože. Prve promjene vidljive su u 2 tjedna redovite upotrebe, a nakon 12 tjedana redovite upotrebe pigmentacijske mrlje su i do 71 % manje vidljive!*** Više od milijun žena diljem svijeta vjeruje u učinkovitost LUMINOUS630®. Rezultat: ujednačen i blistav ten.

image

Nivea Cellular Luminous sadrži dvostruku količinu hijaluronske kiseline za obnovljeni tonus kože uz dubinsku hidrataciju.

BEIERSDORF PR

* Izvor: NielsenIQ, Market Track, analiza tržišta seruma za njegu kože protiv pigmentacijskih mrlja (kategorija koju je definirao klijent) za 36 zemalja (koje je definirao klijent), vrijednost prodaje, opseg prodaje prema pakiranju, svibanj 2021. – travanj 2022. ** U usporedbi s prethodnom formulom. *** Redovitom upotrebom, prema vlastitoj ocjeni, 12-tjedna studija s NIVEA Cellular LUMINOUS630 serumom, 34 žene, 2018.

Nivea Cellular Luminous Anti-age serum protiv staračkih pjega formuliran je s revolucionarnim sastojkom LUMINOUS630® dokazano smanjuje nepravilnosti na koži djelujući na staničnoj razini na reguliranje pigmentacije, smanjujući postojeće tamne mrlje i sprječavajući stvaranje novih pigmentacijskih mrlja.

Kod 97 % žena, nakon 12 tjedana redovite upotrebe Nivea Cellular Luminous Anti-age seruma protiv staračkih pjega, potvrđeno je mjerljivo blijeđenje staračkih pjega.* Ova revolucionarna formula smanjuje pojavu staračkih pjega koje su nastale tijekom 10 godina, djelujući na njihov izvor.** Nivea Cellular Luminous Anti-age serum protiv staračkih pjega sadrži sastojke koji aktiviraju stanice kože da je hidratiziraju, zategnu i pruže ujednačen ten te pojačivač kolagena koji jača, učvršćuje i zadebljava strukturu kože.*** Serum ispunjava čak i duboke bore u roku od 7 dana. Rezultat: ujednačen, mladolik i blistav ten.

image

Nivea Cellular Luminous Anti-age serum protiv staračkih pjega smanjuje nepravilnosti na koži djelujući na staničnoj razini na reguliranje pigmentacije, smanjujući postojeće tamne mrlje i sprječavajući stvaranje novih pigmentacijskih mrlja.

BEIERSDORF PR

* Instrumentalno mjerenje, 42 žene, 2022. ** Stručna vizualna procjena intenziteta mrlja provedena na 44 žene. *** Prirodni ekstrakt soje, dokazano in vitro.

Nivea Cellular Luminous serum protiv mrlja od akni je formula razvijena posebno za potrebe masne, mješovite kože i kože sklone nepravilnostima. Prvi rezultati vidljivi su već nakon 2 tjedna redovite upotrebe.* Ovaj lagani serum gelaste teksture ima trostruki učinak:

  • Vidljivo smanjuje mrlje od akni.
  • Zaglađuje kožu, čineći mekšu i profinjeniju teksturu.
  • Pomaže u regulaciji proizvodnje sebuma za mat izgled kože.

Sadrži sastojak protiv pigmentacije - LUMINOUS630®, koji djeluje na staničnoj razini kako bi ponovno uspostavio ravnotežu proizvodnje melanina i ciljao na izvor mrlja od akni. Njegova učinkovita formula sadrži i salicilnu kiselinu koja ujednačava nepravilnosti na koži, hijaluronsku kiselinu koja hidratizira kožu te ekstrakt zelenog čaja koji pomaže uravnotežiti proizvodnju sebuma u koži. 100 % žena potvrdilo je da su nakon 12 tjedana redovite upotrebe Nivea Cellular Luminous seruma protiv mrlja od akni primijetile smanjenje mrlja na svojoj koži.** Rezultat: ujednačen, gladak i blistav ten.

image

Nivea Cellular Luminous serum protiv mrlja od akni. Njegova formula razvijena je posebno za potrebe masne, mješovite kože i kože sklone nepravilnostima.

BEIERSDORF PR

* Stručna vizualna procjena intenziteta mrlja od akni provedena na 46 žena. ** Samoprocjena poboljšanja vidljivosti mrlja od akni prema broju, veličini i boji, studija s 46 žena u trajanju 12 tjedana, 2022.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Gloria x Nivea

Linker
26. travanj 2024 08:37