JEFF KRAVITZ/FILMMAGIC
MLADOLIK IZGLED

Njega na kapaljku: Saznajte koja je moć retinola i kako pomaže poznatim zvijezdama

Novi serumi imaju moćne formule koje već u minimalnim dozama postižu maksimalan učinak, a osobito su popularni oni koji pomoću biljnih esencija oponašaju učinak retinola - jedan takav obožava glumica Jessica Chastain.

Novi serumi imaju moćne formule koje već u minimalnim dozama postižu maksimalan učinak, a osobito su popularni oni koji pomoću biljnih esencija oponašaju učinak retinola - jedan takav obožava glumica Jessica Chastain.

Otkako je blistav ten - takozvani glow - postao sveopći trend, postavlja se pitanje kako u današnjem užurbanom načinu života to postići. Rješenje se nudi - na kapaljku, i to u doslovnom značenju. Novi serumi imaju moćne formule koje već u minimalnim dozama postižu maksimalan učinak - bilo da treba razbuditi umornu kožu, izbrisati nepravilnosti poput mrlja i bora ili umiriti problematičan ten i smanjiti izbijanje prištića.

Osim takvih specijalaca za određena stanja, sve je više seruma s višenamjenskim formulama što kožu istodobno hrane, vlaže, štite, umiruju, učvršćuju, ujednačuju, pročišćuju... Proizvođači tvrde da pomoću napredne tehnologije "umrežavanja" njegujućih sastojaka pojačavaju njihovu sinergiju, stvarajući takozvane multiaktivne ili multikorektivne serume što djeluju prema načelu sve u jednom. Ukratko, to su visokokoncentrirani eliksiri namijenjeni brzom i sveobuhvatnom "resetiranju" kože. Zahvaljujući novim high-tech metodama, serumi su i nježniji nego ikad. Osobito su popularni oni što pomoću biljnih esencija oponašaju učinak retinola - inačice vitamina A koji u svijetu ljepote slovi kao zlatni standard za mladolikost, ali može izazvati suhoću, crvenilo i ljuštenje kože te povećati osjetljivost na sunce.

image

Miranda Kerr osnivačica je svjetski poznate australske kozmetike KORA Organics

PRESS

Premda se retinol neprestano usavršava u sve blaže varijante te je i dalje sveprisutan na tržištu, biljne alternative postale su hit jer obećavaju vrhunsku njegu bez ikakvih neželjenih nuspojava. Najpoznatija alternativa je bakuchiol, ekstrakt azijske biljke Psoralea corylifolia (ljeskoliki djeteljnjak) koja se od davnina koristi za ajurvedske njegujuće pripravke.

Hvali ga i Miranda Kerr, 40-godišnji bivši supermodel te osnivačica svjetski poznate australske kozmetike KORA Organics. "Retinol je vrlo učinkovit, ali moja koža ga ne podnosi. Odličnu zamjenu pronašla sam u formuli na bazi bakuchiola u kombinaciji s biljkom alfalfa i açai bobicama", kazala je Miranda, koja za svoj novi "alternativni" serum tvrdi da ima još moćniji pomlađujući učinak nego retinol, a pogodan je i za osjetljivu kožu.

image

Serumi za lice: 1. True Botanicals PhytoRetinol Sleep Serum s biljnom inačicom retinola dobivenom iz brusnice, 85€; 2. Dr. Hauschka noćni serum za intenzivnu regeneraciju zrele kože, 73€; 3. NassifMD Radiance Brightening Booster s vitaminom C i omega kiselinama, 79,50€; 4. Nivea Cellular Luminous630 napredni serum protiv pigmentacijskih mrlja, 29,98€; 5. Biologique Recherche Collagène Originel potiče proizvodnju kolagena i zaglađuje bore; 6. MBR Liquid Surgery serum koji pospješuje prožimanje kože kisikom te potiče obnavljanje stanica; 7. Avène Cleanance A.H.A serum s mliječnom i jantarnom kiselinom za eksfolijaciju i obnovu problematične kože, 42,75€ i 8. Clarins HydraEssentiel [HA²] Bi-serum: kombinacija hijaluronske kiseline, šafrana i maginje, 62€

PRESS

O prednostima biljnih inačica retinola oglasila se i 46-godišnja oskarovka Jessica Chastain koja je nedavno postala ambasadorica američkog brenda True Botanicals. Kažu da je njihov novi noćni serum prvi njegujući proizvod u svijetu što sadrži peptilium, patentirani sastojak dobiven iz brusnice, i to na ekološki održiv način. Peptilium se dobiva metodom upcyclinga, odnosno korištenja već postojeće sirovine - pulpe što preostaje u proizvodnji soka od brusnice.

S LICA NA TIJELO

U trendu je da proizvodi za tijelo budu "ravnopravni" onima za lice kako bi se koža pomno njegovala od glave do pete. Među njima se posebno ističu serumi s takozvanim facial-grade sastojcima tipičnim za njegu lica, a proizvođači tvrde da su upravo zato mnogo učinkovitiji od uobičajenih losiona.

"Serum s peptiliumom prava je blagodat za moju suhu i osjetljivu kožu. Dokazano smanjuje bore intenzivnije i brže nego retinol, a pritom ne iritira kožu, nego je, štoviše, osnažuje", istaknula je Jessica. Općenito, novi serumi sadrže najnaprednije varijante sastojaka važnih za jedrinu i čvrstoću kože, poput hijaluronske kiseline, peptida, kolagena, niacinamida... Ovisno o formulacijama, "pokrivaju" sve moguće potrebe kože, počevši od dubinske hidratacije i osnaživanja kolagena.

image

Serumi za tijelo: 1. Paula‘s Choice 5% Niacinamide Body Serum ujednačuje i osvježava ten, 39,25€; 2. Tata Harper Resurfacing Body Serum s AHA i BHA kiselinama, peptidima, hijaluronom i vitaminima 171,21€ i 3. Dr. Barbara Sturm Super AntiAging Body Serum sadrži hijaluronsku kiselinu i glutation - snažan antioksidans koji potiče obnovu kože, 200€

PRESS

Zbog visoke koncentracije sastojaka u serumima, oni se nanose u vrlo maloj dozi - za proizvode s teksturom emulzije obično se preporučuje količina jednaka zrnu graška, dok je za jedno nanošenje tekućeg seruma dovoljno nekoliko kapi. Na većini proizvoda navedene su i preporuke o jednostavnim masažnim pokretima kojima se serum može bolje "razraditi" na koži.

NASLJEDNICI PUDERA I KOREKTORA

Nova generacija proizvoda za uljepšavanje tena često se naziva toniranim serumima. Takozvani hibridi pudera i korektora teksturom i sastavom slični su serumima, pa ozaruju lice ne samo pigmentima nego i obiljem njegujućih sastojaka, potičući je da "zrači" iznutra prema van. Premda su iznimno lagani, ujedno su i vrlo otporni, obećavajući besprijekoran i baršunasto gladak ten od jutra do večeri.

Serum se najčešće nanosi prije kreme za lice, ali može se koristiti i samostalno. Primjerice, imate li masniju kožu koju "opterećuje" slojevito nanošenje kozmetike, možda će vam bolje odgovarati da serum koristite zasebno. U obliku seruma nude se i mini tretmani za jačanje trepavica i obrva, u praktičnoj ambalaži nalik na maskaru ili tuš za oči. S druge strane, serumi su "narasli" - najnoviji trend su oni za njegu tijela, obogaćeni sastojcima koji su se donedavno koristili ponajprije u njezi lica.

image

Tonirani serumi: 1. CATRICE Nude Drop Tinted Serum Foundation, 8,90€; 2. Estée Lauder Futurist SkinTint Serum SPF 20, 57€ i 3. Lancôme Teint Idole Ultra Wear Care & Glow korektorserum, 40€

PRESS
Linker
27. travanj 2024 12:35