KOLUMNA

Poduzetnica nam otkriva 7 wellbeing navika koje su joj promijenile život

Kako promijeniti navike i tako promijeniti i život otkriva nam Maja Blažević inspirirana vlastitim iskustvom.

Naše zdravlje je kombinacija fizičkog, društvenog i mentalnog blagostanja. U današnjem suvremenom svijetu već smo se navikli svakodnevno doživljavati stres, spavati po nekoliko sati, jedva ili nimalo vježbati, jesti prerađenu hranu i često gajiti nezdrave navike. Uz to sve, mnogi od nas su nesretni u svojim vezama ili na poslu (ili oboje) te ostaju u toksičnim situacijama godinama što svakako ne pridonosi sretnom i ispunjenom životu.

Svi smo mi proizvodi svojih navika. One su toliko moćne da nam mogu doslovno promijeniti život i utjecati na sve aspekte u njemu. One grade naš identitet, sliku o sebi, i utječu na naše samopoštovanje. Na navike utječu potrebe i želje, a one dobre i loše stvaraju stalnim ponavljanjem. Čim ujutro otvorimo oči i ustanemo iz kreveta, već odrađujemo niz navika – od onih koje se odnose na naše tjelesne potrebe do nekih drugih koje nam donose zadovoljstvo ili za koje mislimo da nas ispunjavaju. Nekima su to kava i cigareta, drugima vježbanje i šalica matche, nekima meditacija, molitva, vođenje dnevnika… Ono što stalno ponavljamo postaje dio našeg identiteta, i ovisno o tome kakav identitet želimo graditi uvijek možemo revidirati svoje trenutne navike i razmisliti o tome podržavaju li one osobu koja želimo biti. Dobra vijest je da ih možemo mijenjati – i tako mijenjati svoj život.

Kako smo kao društvo sve više okrenuti zdravijem načinu života, stalno pronalazimo načine kako da se osjećamo i izgledamo bolje. Svijest se ipak podiže i shvaćamo da uvođenjem malih promjena možemo napraviti velike pomake. Tako sam i ja u određenim trenucima svog života počela uvoditi određene pomake koji su mi pomogli da vodim uravnoteženiji život. To je još uvijek proces i naravno da ima boljih i lošijih dana, ali struktura koju mi određene navike daju čini me sretnom i donosi osjećaj mira radi saznanja da sam se pobrinula za sebe i da se nakon toga mogu i kvalitetno pobrinuti za druge. U nastavku donosim mojih top 7 wellbeing navika koje svatko može uvesti u svoj život.

Adekvatan san

Dobar i kvalitetan san osnova su našeg blagostanja. Bez mirnog sna, naše psihičko i fizičko zdravlje trpi, a nedostatak sna može dovesti do problema s mentalnim zdravljem poput depresije i tjeskobe. Spavanje također igra važnu ulogu u sposobnosti mozga da funkcionira i smanjuje stres. Postoje određene stvari koje možete učiniti da biste se dobro naspavali:

  • Uspostavite rutinu spavanja i pokušajte svaki dan ustati i otići u krevet u isto vrijeme.
  • Popijte šalicu toplog zlatnog mlijeka tzv. kurkuma latte (s malo papra za aktivaciju kurkumina i meda) prije spavanja
  • Ako ste nemirni probajte meditirati prije odlaska u krevet, raditi vježbe disanja, ponavljati umirujuće afirmacije itd.
  • Izbjegavajte televizor u spavaćoj sobi, i mobitel barem pola sata prije spavanja
  • Pobrinite se da je spavaća soba tiha i prozračena prije nego što odete u krevet.

Ranije buđenje

Jedan od mojih game changera koji sam počela prakticirati nakon što su mi se djeca, tj. zadnje dijete prestalo buditi po noći jer ipak je preduvjet ovoga da imate barem 5, 6 sati kvalitetnog sna u komadu (a uz dojenje i isprekidani san je to malo teže ostvariti). Sada pbožavam to rano jutro, iako prije nisam bila jutarnji tip osobe. Volim osjećaj mira i kontrole koji mi pruža, osjećaj da sam u prednosti jer već jako puno toga obavim dok većina ljudi spava. Započnite malim koracima, probajte se probuditi 15 minuta ranije i napraviti nešto za sebe.

image

Maja Blažević, M.Sc. - CEO i osnivačica well-being brenda Materia

PRIVATNI ALBUM

Vježbanje odmah nakon buđenja

Neizostavan dio moga dana koji ne preskačem i kojem se neizmjerno veselim. Ne vježbam dugo, odvojim 15 – 20 minuta za pilates, jogu i sl. Kad mi se baš žuri i ne stignem ništa drugo onda barem plankam tri minute. Znači, no excuses. Vježbam doma na prostirci koja ima baš neku dobru energiju i obožavam provoditi vrijeme na njoj. Nekad trčim u prirodi i to isto volim raditi prvu stvar nakon buđenja. Tjelesnu aktivnosti uvijek radim prije doručka. Ako nemate puno vremena a želite uvrstiti tjelesnu aktivnost u svoj život ovo je idealno za vas jer ne gubite vrijeme na odlazak u gym.

Journaling i praćenje navika

Pisanje je jako moćan alat, i kad stavimo olovku na papir kao da se dogodi neka čarolija. Volim taj sad već pomalo old school moment pisanja. Zanimljiva mi je takva samorefleksija, strukturiranje misli, planova I u konačnici strukturiranje života kao I praćenje navika. Super je jer na neki način možemo nadgledati svoje navike, i onda učiniti potrebne prilagodbe u smjeru kojem želimo. A praćenje navika jednostavan je alat koji nam daje vizualni prikaz našeg ponašanja (uglavnom imamo iskrivljenu sliku o stvarnom stanju). Brojni su pozitivni efekti pisanja poput otpuštanja stresa, poboljšanje kreativnosti, memorije i fokusa, te povećanja zahvalnosti. Također, otkrila sam da se više povezujemo sa svojim ciljevima i planovima kada ih stavimo na papir, i samim time su veće šanse da se oni i ostvare.

Matcha

Matcha je moja velika ljubav I ritual ispijanja tog magičnog napitka je postao glavni dio moje svakodnevice. Potpuno mi je zamijenila kavu, ono što su nekad bile 3 kave na dan postale su tri matche na dan. Uživam znajući da konzumiram jedan od najzdravijih napitaka na svijetu koji mi je k tome i nevjerojatno ukusan. Ono što me najviše kupilo kod matche je to što mi daje čistu zelenu energiju i taj osjećaj tzv. Calm euphorie – podigne me a u isto vrijeme i izbalansira. Uz to, ova prava antioksidans bomba puna je klorofila, vitamina, minerala, i ima brojne zdravstvene benefite. Za početak, možete probati zamijeniti popodnevnu kavu s matchom i vidjeti kako ćete se osjećati.

Meditacija

Život je jako užurban i u našoj svakodnevnoj potrebi da izvršimo sve privatne i poslovne zadatke vrlo lako možemo izgubiti tu poveznicu sa samim sobom i s – ovdje i sada. A to znači da propuštamo kako se zapravo osjećamo i što zapravo radimo. Za meditaciju nam je potrebno samo nekoliko minuta dnevno da bismo poboljšali svoju svjesnost. Jednostavno pronađite mirno mjesto, udobno se smjestite i usredotočite se na sadašnjost. Koncentrirajte se na dah, osjetite svoje tijelo i utišajte svoj um.

image

"Mi smo ti koji donosimo odluku o tome koji tip osobe želimo biti i prema tome bismo trebali kreirati svoje ponašanje i graditi adekvatne navike", napominje Maja Blažević

PRIVATNI ALBUM

Čitanje

Veliki sam ljubitelj knjiga i uvijek mislim da su knjige moje najvrjednije blago. Imam ih jako puno, vjerojatno više nego što ću ih uspjeti ikad pročitati, i nastavljam ih kupovati I skupljati jer me to baš veseli. Kad djeca zaspu, i sve sredim što moram za taj dan, onda legnem u krevet, čitam i grickam tamnu čokoladu, to je moj omiljeni večernji ritual. Dokazano je da čitanje definitivno opušta i odličan je alat za smanjenje stresa a samo desetak minuta čitanja usporava otkucaje srca, ublažava tenziju mišića, i dovodi nas u stanje slično meditaciji.

Mi smo ti koji donosimo odluku o tome koji tip osobe želimo biti i prema tome bismo trebali kreirati svoje ponašanje i graditi adekvatne navike. Naša osobnost proizišla je iz naših navika koje utjelovljuju naš identitet. Smatram da bi se svi, neovisno u kojoj se privatnoj ili poslovnoj situaciji nalazimo, trebali posvetiti sebi I svom wellbeingu, naravno koliko je moguće. I činiti stvari koje nas vesele i radi kojih se osjećamo dobro. Svi mi možemo biti i jesmo kreatori svoje realnosti, i ne smijemo dopustiti da nas određene okolnosti sputavaju, niti pronalaziti izlike. Uvijek možemo pronaći vrijeme za sebe, a zdrave navike ne moraju biti ni skupe ni komplicirane. Za trčanje vani vam trebaju samo tenisice, neka sportska odjeća i dobra volja. A za vježbanje doma prostirka, simple as that.


O autorici i brendu Materia

Maja Blažević, M.Sc. - CEO i osnivačica well-being brenda Materia

Materia je moderni wellbeing brend koji promovira uravnotežen lifestyle, dugovječnost i ljubav prema sebi, namijenjena ljudima koji žele konzumirati funkcionalne proizvode koji će im pomoći da se osjećaju bolje.

Nakon petnaestogodišnje karijere u jednoj o međunarodnih konzalting kuća, ponukana vlastitim iskustvima radi zaokret i pokreće Materia priču koju gradi sa sestrom Zrinkom. Kao zaposlena mama troje djece i pomajka još troje djece uvijek je u potrazi za inteligentnim proizvodima i praksama za potporu hektičnom i ubrzanom stilu života, i to je bila vodilja pri pokretanju brenda – ono što pomaže njoj, vjeruje da može pomoći i drugima.

Linker
21. travanj 2024 14:21