Jacqueline Kennedy

 CECIL STOUGHTON-WH PHOTOGRAPHS/AFP/PROFIMEDIA
Ikona stila

Što je prije 60 godina savjetovao elitni dermatolog: Ljetna dijeta Jackie O. za zdravlje kože

Cijeli režim njege i prehrane koji joj je propisao liječnik, Jacqueline Kennedy trebala je slijediti svakoga dana u kojem je temperatura viša od 21 stupnja Celzija.

Cijeli režim njege i prehrane koji joj je propisao liječnik, Jacqueline Kennedy trebala je slijediti svakoga dana u kojem je temperatura viša od 21 stupnja Celzija.

Jacqueline Kennedy i danas je vjerojatno najprepoznatljivija američka prva dama, iako je od tada prošlo pedeset godina, i autentična ikona stila čiji su mnogi modni i stilski izbori izdržali test vremena, pa i danas izgledaju odlično. Jackie je od malih nogu, kao članica bogate američke obitelji francuskog podrijetla Bouvier, učila o odijevanju, držanju i eleganciji, nešto joj je vjerojatno bilo i urođeno, a snažno se oslanjala i na pomoć i ideje kreatora, stilista i frizera.

image

Jacqueline Kennedy i sin John F. Kennedy Jr.

CECIL STOUGHTON/JFK LIBRARY/THA/SHUTTERSTOCK EDITORIAL

Dobro se brinula za kožu te je odlazila kod tada najtraženijeg dermatologa za elitu, njujorškog liječnika dr. Erna Laszla. Sačuvan je zapis s konzultacija na kojima je bila 1. svibnja 1963., iz kojeg se vidi kako joj je dr. Laszlo osim svojih proizvoda za njegu kože, sugerirao i posebnu prehranu koja dobro djeluje na kožu tijekom vrućina. Cijeli režim njege i prehrane koji joj je propisao trebala je slijediti svakoga dana u kojem je temperatura viša od 21°C, odnosno do kraja rujna, napisao je. Upozorio ju je da nikad ne koristi više krema ili ulja nego što je savjetovao, jer bi se zbog pretjerivanja mogle pojaviti akne ili se vratiti miteseri. Preporučio joj je hodanje kao rekreaciju, ali Jackie je rekla da joj se „to ne da”, a i bojala se proširenih vena, no obećala je da će igrati golf, revno je zapisao dr. Laszlo. Također je rekla i da će se kloniti sunca, no on je rekao da ne mora, jer je ono dobro za nju, a ako se pojave neke tamnije mrlje na koži, riješit će ih najesen.

image

Jacqueline Bouvier Kennedy sa suprugom JFK-om na aerodromu u San Antoniju 21. listopada 1963.

THA/SHUTTERSTOCK EDITORIAL
image

Jackie snimljena 1990.

STEVE CONNOLLY/SHUTTERSTOCK EDITORIAL

Do tada se trebala držati preporučene dijete. Za doručak je trebala pojesti dva tvrdo kuhana jaja, holivudski tost (tost zapečen s maslacem i jajem), čaj s medom i obranim mlijekom. Za ručak je bila govedina pečena na žaru, svježi sir ili „nešto slično” i obrano mlijeko, a za večeru meso i salata od potočarke ili sličnog povrća. Također joj je preporučio da jede ribu, koju god želi i na koji god način pripremljenu. Dr. Laszlo istom je prigodom neke proizvode za njegu preko Jackie preporučio i tadašnjem predsjedniku SAD-a, Johnu F. Kennedyju.

Omiljeni liječnik zvijezda brinuo se i za kožu Marilyn Monroe te je za nju kreirao poseban proizvod kako bi joj tretirao ožiljak na trbuhu. Povjerenja u njega imale su i Greta Garbo i Audrey Hepburn. „Svojoj majci dugujem 50 posto ljepote, a ostalih 50 posto Ernu Laszlu”, izjavila je Hepburn.

Linker
27. travanj 2024 09:52