Italian fashion designer, creative director of Gucci, Alessandro Michele arrives on September 5, 2022 for the screening of the film ”Don‘t Worry Darling” presented out of competition as part of the 79th Venice International Film Festival at Lido di Venezia in Venice, Italy.,Image: 719745214, License: Rights-managed, Restrictions:, Model Release: no, Credit line: Andreas SOLARO/AFP/Profimedia

 ANDREAS SOLARO/AFP/PROFIMEDIA ANDREAS SOLARO/AFP/PROFIMEDIA
NEOČEKIVANI IZBOR

Alessandro Michele vodit će Valentino, mnogi se pitaju hoće li se otkačenost ‘snaći‘ u glamuru

Bivši Guccijev kreativac poznat po retro kreacijama na rubu kostimografije, novi je kreativni direktor kuće Valentino koja slovi za jednu od najglamuroznijih modnih brendova.

Svega nekoliko dana nakon što je objavljena vijest da iz Valentina odlazi dugogodišnji kreativni direktor Pierpaolo Piccioli, čelnici kuće su imenovali njegovog nasljednika. Riječ je o Allesandru Micheleu, 51-godišnjem talijanskom dizajneru koji je prije četrnaest mjeseci otišao iz kuće Gucci, što je tada bilo jednako šokantno kao što je sada Picciolijev odlazak - u vrijeme Alessandrove kreativne vladavine Gucci je, naime, utrostručio prihode s 3,5 milijarde eura na 9,75 milijardi. I premda su te brojke već same po sebi dovoljno veliki razlog da ga se zaposli, dizajnera je za novi angažman preporučio Jacopo Venturini, Valentinov izvršni direktor i Alessandrov kolega koji je u to vrijeme imao direktorsku poziciju u Gucciju.

image

Alessandro Michele

LAUNCHMETRICS/SPOTLIGHT

‘‘Presretan sam što ću ponovo imati priliku raditi s Alessandrom‘‘, kratko je izjavio pohvalivši dizajnera kako je izvanredni profesionalac sposoban kombinirati pragmatizam i stratešku viziju, kompetenciju i senzibilitet. Alessandro je, naravno, uzvratio biranim riječima punim poštovanja prema brendu koji je prije 64 godine u Rimu osnovao Valentino Garravani, i koji je od tada sinonim za luksuz, ženstvenost i eleganciju.

‘‘Osjećam ogromnu radost, ali i ogromnu odgovornost pridružiti se kući koja ima riječ ‘ljepota‘ urezanu u kolektivnu priču sačinjenu od prepoznatljive elegancije, otmjenosti i ekstremne gracioznosti‘‘, rekao je Alessandro koji je, kao i Piccioli, po rođenju Rimljanin. Dapače, novo radno mjesto, atelje u palači Mignanelli smješteno u blizi Španjolskih stepenica u kojem počinje raditi od 2.travnja, odmah po završetku uskrsnih blagdana, udaljeno je samo desetak minuta hoda od njegovog doma, osam stoljeća stare palače Spacucci koju je kupio nedavno te počeo renovirati, i u kojoj živi sa svojim partnerom Giovannijem Atillijem, sveučilišnim profesorom i autorom više knjiga o Rimu.

image

Alessandro Michele na predstavljanju Resort 2023. kolekcije za Gucci

LAUNCHMETRICS/SPOTLIGHT

I premda je Alessandro ostavio neizbrisivi trag u kući Gucci približivši je mladoj generaciji kupaca svojim otkačenim dizajnom prepunim stilskih elemenata mode 70-ih, mnogi se modni insajderi pitaju koliko je to primjenjivo na kuću Valentino poznatu po profinjenosti i glamuru. To će se vidjeti u rujnu na pariškom Tjednu mode na kojem će Alessandro debitirati s kolekcijom za proljeće i ljeto 2025., koja je već najavljena kao događaj sezone. Još iščekivanija bit će kolekcija visoke mode za istu sezonu, budući da će to biti njegova prva takve vrste - Gucci, naime, nema haute couture kolekcije.

Linker
28. ožujak 2024 16:33