GLORIA EDIT
outfit inspiracija

Simbol kulture i otmjenosti: Ženske kravate opet su u trendu, a prigrlile su ih i slavne dame

Ovaj modni dodatak od davnih dana nije ograničen samo na mušku garderobu, a čini se da će postati novi "it" komad koji će obilježiti 2024. godinu.

Ovaj modni dodatak od davnih dana nije ograničen samo na mušku garderobu, a čini se da će postati novi "it" komad koji će obilježiti 2024. godinu.

Kravate od davnih dana nisu ograničene samo na mušku garderobu, žene su ih također prihvatile i prilagodile vlastitom ukusu. Varijaciju ovog odjevnog predmeta, tzv. focale nosili su još Rimljani, a kasnije su ju Europom proširili hrvatski vojnici, nakon čega je ubrzo postala simbolom kulture i otmjenosti. Poznato je da su kravate zauzele mjesto u ormaru feministkinja početkom 20. stoljeća, među kojima se našla i prva hrvatska novinarka i književnica - Marija Jurić Zagorka. Danas možda više nemaju toliko veze s buntom koliko s individualnom potrebom za stilskim izričajem.

Iako ovaj odjevni dodatak s izmjenom modnih trendova ima svoje uspone i padove, definitivno je izdržao test vremena. Osim Marije Jurić Zagorke, kroz povijest je kravata bila zaštitni znak Diane Keaton, Marlene Dietrich i Patti Smith, a u zadnje ju vrijeme influenserice sve češće dodaju svojim odjevnim kombinacijama pa izgleda da će biti novi "it" komad koji će obilježiti 2024. godinu. To potvrđuju i pjevačica Billie Eilish i glumica Emma Stone koje su za Palm Springs Film Festival odlučile svoju kombinaciju podići upravo ovim dodatkom.

image

Billie Eilish također je odlučila obući bijelu košulju i kravatu

CRASH/IMAGESPACE/SHUTTERSTOCK

Stone, zvijezda filma "Poor Things", pojavila se u luksuznom dugom kaputu sa svjetlucavim detaljima, crnim hlačama i bijeloj košulji, a kravatom je dala dodatni šarm cijeloj kombinaciji. S druge strane, Billie Eilish, pjevačica hitova "Bad Guy" i "What Was I Made For?", inače poznata po svojim stilskim igrama, također je odlučila obući bijelu košulju i kravatu, uz koje je ukomponirala i Gucci maramu za glavu te Playboy torbu.

image

Emma Stone pojavila se u luksuznom dugom kaputu sa svjetlucavim detaljima, crnim hlačama i bijeloj košulji, a kravatom je dala dodatni šarm cijeloj kombinaciji

MATT BARON/BEI/SHUTTERSTOCK

Kravatu možete nositi kao i spomenuta slavna lica na bijelu košulju i crne hlače, no možete odabrati i nešto opušteniju varijantu pa ostaviti otkopčan gornji gumb na široj košulji i obući traper suknju. S druge strane, za nešto više klasični look dodajte kombinaciji džemper ili kožnu jaknu, a ako želite izgledati profesionalno, ne možete pogriješiti sa sakoom.

Linker
27. travanj 2024 15:17