tjedan visoke mode

 FOTO/VIDEO: LAUNCHMETRICS.COM/SPOTLIGHT
Haute Couture

Završio je Tjedan visoke mode u Parizu: Ovo su kolekcije o kojima se priča

Na Tjednu visoke mode u Parizu kroz kolekcije za sezonu jesen/zima 2023./2024. predstavljeno je najbolje od luksuzne mode.

Na Tjednu visoke mode u Parizu kroz kolekcije za sezonu jesen/zima 2023./2024. predstavljeno je najbolje od luksuzne mode.

Tjedan visoke mode koji se od 3. do 6. srpnja održava u Parizu, stigao je u pravo vrijeme kako bi nas podsjetio da i dalje postoje kreacije koje mogu stvoriti samo ruke čovjeka. Dok smo posljednjih mjeseci potpuno posvetili pažnju umjetnoj inteligenciji, ChatGPT-ju i ostalim alatima za koje se pretpostavlja da će zamijeniti ljudsku ruku, neke od viđenih kolekcija visoke mode skreću pažnju na iskustvo, bogato nasljeđe i minuciozni ručni rad kojim nastaju fascinantne kreacije prepune detalja koji se mogu promatrati satima.

Upravo tome posvetio se i dizajner Daniel Roseberry koji je za kuću Schiaparelli predstavio kolekciju koja temelje pronalazi u umjetnosti i nasljeđu čuvene modne kuće. Kolekcija Schiaparellija otvorila je Tjedan visoke mode u Parizu na veličanstven način, a Roseberry je još jednom pokazao da je jedan od rijetkih suvremenih dizajnera koji modu zaista predstavlja poput umjetničkog djela.

Istog dana svoju kolekciju za jesen predstavila je i Maria Grazia Chiuri za Dior. I ovoga puta inspirirala se grčkom mitologijom i božicama, pa kolekcijom prevladavaju bijela boja i fluidni krojevi. Na kolekciji i scenografiji surađivala je s talijanskom umjetnicom Martom Roberti te s 360 obrtnika iz Indije. Nesumnjivo je kolekcija ispunjena komadima koji su savršeno krojeni i u koje je uloženo mnogo sati ručnog rada, no teško je uočiti veliku razliku u nekoliko posljednjih Diorovih kolekcija, što većina modnih stručnjaka zamjera dizajnerici posljednjih sezona. S druge strane, Dior nastavlja ostvarivati dobre brojke i zaradu, odnosno, Maria Grazia Chiuri poznaje svoje tržište i klijente te radi odjeću koja vjerne ljubitelje njezine estetike zadržava u Dioru. Neke od viđenih kreacije, poput haljine s dugim plaštom koja je otvorila show, vjerojatno bismo mogli vidjeti na crvenom tepihu u izvedbi jedne od ambasadorica brenda.

Couture kolekciju predstavio je i Chanel, ovoga puta na otvorenom u marini Port de la Conférence. Virginie Viard je u jesenskoj kolekciji donijela je, naravno, nezaobilazni tvid koji je zaštitni znak kuće i savršeni materijal za hladnu sezonu, kao i pletene cekere koji su posveta Jane Birkin te nonšalantnom francuskom chicu koji je bezvremenski. Vrhunska izrada i majstorstvo koje je srž visoke mode je neosporno, no moramo priznati da, kao kod Diora, nedostaje onaj pravi wow efekt.

Za wow efekt, modni skandal, zabavu - ili sve skupa, uvijek se pobrine dvojac Viktor & Rolf koji su ovom couture kolekcijom proslavili 30 godina na modnoj sceni. Kolekcija je donijela lookove kojima se referiraju na svoje slavne kreacije pa je poslužila kao retrospektiva njihova rada. Nizozemski dizajneri predstavili su u tom tonu haute couture kupaće kostime te nastavljaju biti onaj duo koji pokazuje da je kreativnost i sloboda mode kod njih potpuno neograničena.

Impresivnu kolekciju prikazao je i Demna za Balenciagu. Prašina oko skandala nakon kojeg je brend potpuno promijenio smjer i okrenuo se svojim korijenima i "pravoj odjeći" do sada se slegnula, iako će Balenciagu još određeno vrijeme ostati u nemilosti klijenata zbog pogrešaka koje su napravili krajem 2022. godine. Ovo je treća kolekcija visoke mode koju je Demna predstavio, a ovu je otvorila 79-godišnja Danielle Slavik, pariška manekenka koja je nosila kreacije Cristobala Balenciage od 1964. do 1968. godine. Haljina kojom je otvorila show originalno se pojavila u kolekciji 1966. godine i tada ju je kupila Grace Kelly za svoj 40. rođendan. Uz haute couture kreacije koje se referiraju na nasljeđe kuće, Demna je predstavio i streetwear couture - poput kombinacija koje imitiraju traper i dolaze po vrtoglavim cijenama. Impresivni su kaputi i šalovi koji su "zamrznuti u vremenu", odnosno uvijek izgledaju kao da su u pokretu. Kolekciju je zaključio glomaznom krinolinom koja izgleda poput viteškog oklopa.

Veliko zanimanje javnosti uvijek izazovu nove Jean Paul Gaultier kolekcije koje kreiraju gostujući dizajneri. Ovoga puta čast je pripala dizajneru koji je na čelu kuće Rabanne, Julienu Dossenu. Prava sinergija prepoznatljivih elemenata ovih legendarnih modnih kuća predstavljena je na modnoj pisti i modni znalci prepoznali su brojne reference i kreacije koje su ponovno oživjele u Rabanne varijanti.

Tjedan visoke mode zatvorio je sjajni Pierpaolo Piccioli za Valentino, a kolekcija propituje jednostavnost i bazira se na paradoksima. Dizajner je kazao kako je jedan od paradoksa visoke mode to što je sinonim za kompleksnost i složenost, dok on vjeruje da je u svojoj srži couture jednostavan. Sofisticirane i fluidne siluete obilježile su kolekciju koju je Kaia Gerber otvorila u košulji muškog kroja te u trapericama - koje su rađene od svilene tkanine koja je izvezena sa sitnim sedefastim perlicama.

Linker
27. travanj 2024 14:42