Saša Burić
ROMANTIK U DUŠI

Mate Pavić: Najpoželjniji partner bez partnerice

Splitski tenisač, trenutačno peti igrač svijeta u parovima, prvi put govori o svojoj romantičnoj strani, užarenom profilu na Instagramu i ponudama obožavateljica te o kroničnom nedostatku vremena - zbog čega do 24. godine nije uspio položiti vozački ispit

Kad mi dosadi tenis, bavit ću se manekenstvom - našalio se Mate Pavić, nakon što je sat i pol pozirao Glorijinoj ekipi. Iako se iz Melbour­nea vratio samo tri dana prije, dvostruki pobjednik Australian Opena u konkurenciji parova nijednom nije pokazao da je umoran. Naprotiv, svoj prvi modni editorijal u životu odradio je s puno uzbuđenja i bez greške - kao rođeni model. Jedina dvojba bila je u čemu 24-godišnji Splića­nin izgleda bolje: u ležernim kombinacijama ili u svečanom crnom odijelu. - Vrijeme uglavnom provodim u trapericama i tenisicama, koje, pak, toliko obožavam da ih u ovom trenutku imam dvadesetak pari - otkriva teniski šampion.

Splicanin Mate Pavic potvrdio je jedan od najboljih igraca parova u svijetu tenisa                                                                     snimio Sasa Buric 020218
Saša Burić

- Odijelo nisam dugo nosio. No ovo ljeto ću za to imati prilike jer mi se u srpnju udaje sestra Matea. Da se pita njegove obožavateljice, koje 191 centimetar visokog tenisača ovih dana zasipaju ljubavnim ponudama, i sam bi vrlo brzo stao pred oltar. No Mate kaže da za ljubav trenutačno nema vremena jer je sto posto posvećen sportu. Sportske obaveze presudile su i njegovoj zadnjoj vezi: tri i pol godine hodao je sa svojom sugrađankom, studenticom ekonomije Ninom Petreš, a razišli su se lani, nakon što su oboje zaključili da su zbog tenisa previše razdvojeni. - Otkako sam se vratio iz Australije, Instagram mi “gori” - smije se Mate Pavić. - U zadnja dva tjedna dobio sam na desetke novih pratitelja, među kojima je puno djevojaka. Neke su mi samo htjele čestitati na uspjehu, a bilo je i izravnih ponuda za spoj. Nijednoj nisam odgovorio jer od silnih obaveza ne stignem ni predahnuti, a i draže su mi samozatajne žene koje čekaju da im muškarci prvi priđu. U vezi sam tipični horoskopski Rak, pažljiv i romantičan, djevojku volim iznenađivati cvijećem i raznim sitnicama. S druge strane, ona mora imati puno razumijevanja za moju karijeru. I mora biti crnka. Mate kaže da je uz tri žene u kući - majku Snježanu, odgojiteljicu u vrtiću, te sestre Nađu (32) i Mateu (29) - i morao postati tako romantičan. Premda je najmlađi, nije bio razmažen.

Splicanin Mate Pavic potvrdio je jedan od najboljih igraca parova u svijetu tenisa                                                                     snimio Sasa Buric 020218
Saša Burić
Mate Pavić

Sa sestrama i danas ima prisan odnos pa je nakon povratka iz Melbournea uspjeh najprije proslavio s najstarijom Nađom, trenericom tenisa, koja živi u Zagrebu. - Izišli smo na večeru sa zajedničkim društvom - dodaje Mate. - Sestra Nađa mi je velika podrška u karijeri jer je i sama dugo igrala tenis. Kako je od mene starija osam godina, kao malog me neko vrijeme i trenirala. Matea je po zanimanju arhitektica. Ona, pak, nikad nije igrala tenis. Super se slažemo jer smo generacijski blizu, a Matea mi je i najbolje društvo za shopping. Zvijezdi Australian Opena, koji je zahvaljujući posljednjem uspjehu peti igrač na svijetu u parovima, tenis je jednostavno bio suđen. Njegov otac Jakov također je teniski trener, a obiteljski dom nalazi se uz najstarije terene u splitskoj četvrti Firule. Na njima su prve korake napravili svi proslavljeni splitski tenisači: Nikola Pilić, Željko Franulović, Mario Ančić te Goran Ivanišević, za kojeg Mate kaže da mu je najveći sportski uzor. Pogotovo stoga što obojica igraju lijevom rukom. Kad je Ivanišević 2001. osvojio Wimbledon, Mati je bilo sedam godina i već je znao da mu je tenis budućnost. - Trenirati sam počeo s pet godina, a s deset sam već osvajao turnire te sam kao junior bio peti na svijetu - prisjeća se Mate, koji je pozornost svjetskog tenisa privukao 2011., kada je s engleskim igračem Georgeom Morganom osvojio juniorski Wimbledon u muškim parovima. Za hrvatskog tenisača koji je na ATP listi dogurao do 295. mjesta, bio je to ključan trenutak u karijeri: nakon tog uspjeha više se posvetio igri parova, što mu je lani donijelo prvi Grand Slam naslov. Tada je s Njemicom Laurom Siegemund pobijedio na US Openu. - Od lani se više ne natječem u pojedinačnoj konkurenciji. Svu energiju usmjerio sam na igru u parovima, što je, očito, bila pametna odluka - kaže Mate, koji je trenutačno najpoželjniji partner na teniskim terenima. Jednako ga, naime, traže muškarci i žene pa je tako njegova suigračica s Australian Opena, Kanađanka Gabriela Da­­browski, najprije njemu poslala poruku kad je ostala bez suigrača za Melbourne.

Ogledalce ogledalce... #doha #selfie #2018 #vrhunskaprica

A post shared by Mate Pavic (@pavicmate) on

S Austrijancem Oliverom Marachem, s kojim je pobijedio u muškim parovima, zajedno igra od lanjskog travnja, a obojicu ih trenira John Farrington, bivši tenisač s Bahama. Mate i Oliver od ove su godine prvi tim na listi parova čije se finale igra u Londonu u studenom. - U mješovitoj konkurenciji nema stalnih suigrača tako da Gabrielu nisam ni poznavao do Melbournea. No bez razmišljanja sam prihvatio njezinu ponudu jer sam znao da je dobra igračica - govori Mate, koji je u parovima tražen i zbog svojeg mirnog karaktera, a ne samo odlične igre. Na terenu nikada ne gubi živce, ne psuje i ne svađa se sa sucima - što stimulativno djeluje i na njegove suigrače.

- Kao vrlo mlad znao sam se jako nervirati, jedne godine sam slomio trinaest reketa, no to me odavno prošlo - kaže. - I kao dijete sam bio staložen i ozbiljan, čak sam i pubertet prošao bez ikakvih kriza, iako sam zbog tenisa propustio puno važnih trenutaka s vršnjacima. Nisam bio ni na maturalnoj zabavi jer sam tu večer igrao turnir. Pohađao sam gimnaziju, a posebno sam bio dobar iz povijesti. Senzacionalne pobjede na Australian Openu talentiranog su Splićanina uvrstile u tenisku elitu i donijele mu nagradu od oko 305 tisuća eura, što je njegova najveća zarada dosad. No skromnom Mati najvažnije je što će ubuduće imati više slobodnog vremena jer kao peti igrač svijeta može birati na kojim će turnirima sudjelovati. - Lani sam odigrao 33 turnira, desetak više od top igrača. Takav tempo ne ostavlja vam nimalo vremena pa još nisam položio ni vozački. Lani sam upisao auto-školu, no nikako da je završim.

Vozačka škola je, inače, najskuplje što sam si priuštio od zarade - priča Mate, kojem su ovih dana malo popustile kočnice pa je u Splitu uživao u noćnom životu. Inače se opušta gledajući košarkaške utakmice i biografske filmove, a uoči velikih mečeva uvijek sluša glazbu. Trenutačno najviše vrti Enriquea Iglesiasa, kojeg je zavolio dok je tri godine trenirao i živio u Barceloni. - U Hrvatsku sam se vratio početkom prošle godine i od tada mi je baza Zagreb, u kojem sam se i pripremao za Melbourne - govori Mate Pavić. - Uz moj rodni Split, Barcelona mi je najdraži grad: sviđaju mi se ljudi, arhitektura, hrana... Kako ne znam kuhati, te tri godine hranio sam se samo po restoranima. Zbog sporta moram izbjegavati samo slastice, ali ionako nisam sladokusac. S reću zbog najvećeg uspjeha u karijeri Mati nisu pokvarile ni nesuglasice s izbornikom hrvatske teniske reprezentacije Željkom Krajanom, zbog kojih se prošli vikend nije pridružio našim dečkima u Osijeku. Kako kaže, o toj temi nema što više reći te ostaje pri svojoj prijašnjoj odluci da neće igrati Davis Cup dok je Krajan na čelu hrvatskog tima. - Ne bih volio da medijski napisi o našem od­­nosu zasjene moje pobjede jer sam uistinu ponosan na ovaj svoj uspjeh - govori Mate Pavić, ko­­jega već od idućeg tjedna čekaju novi izazovi: turniri u Rotterdamu, Acapulcu, Indian Wellsu... U studenom se nada s Oliverom Marachem slaviti na turniru parova u Londonu, a dakako, najveća mu je želja postati prvi igrač svijeta u parovima. Kako je krenuo, na pravom je putu.

Linker
19. travanj 2024 23:47