Počivala u miru

Preminula dr. Olga Carević: Bila je znanstvenica i humanistica, a radila je i na otkrivanju Sumameda

Borila se protiv velikosrpske politike, zalagala za obranu Hrvatske i njezin ulazak u Europsku uniju, a čak je i nakon umirovljenja nastavila raditi.

Svijet se oprašta od legendarne znanstvenice i humanistice dr. Olge Carević koja je preminula u 96. godini. Rođena je 9. travnja 1925. u Novom Sadu, gdje je završila osnovnu i srednju školu. Godine 1945. došla je studirati u Zagreb na Farmaceutskom fakultetu, gdje je i diplomirala i doktorirala iz medicinske biokemije.

Carević se nakon studija usavršavala Engleskoj, Belgiji i SAD-u, a kasnije se zaposlila u zagrebačkoj "Plivi", predavala je na Veterinarskom fakultetu i Medicinskom fakultetu u Zagrebu te Centru za poslijediplomski studij. U Institutu "Ruđer Bošković" i u Zavodu za zaštitu zdravlja radila je kao znanstvena savjetnica.

Carević je na "Ruđeru" osnovala skupinu mladih znanstvenika s kojima je, radeći na utjecaju toksičnih tvari na stanicu, dosegla međunarodni znanstveni ugled.

Osim toga, Carević je poznata po tome što je sudjelovala u istraživanjima koja su rezultirala otkrivanjem antibiotika Azithromycina, kojega je Pliva 1988. lansirala pod nazivom Sumamed.

Moralna i intelektualna vertikala

Ova svestrana žena radila je i surađivala na nekoliko inozemnih sveučilišta: u Birminghamu, u Louvainu, gdje je surađivala s nobelovcem Christianom de Duveom i istraživala lizosome, na sveučilištu Rockefeller u New Yorku, Harvard u Bostonu te Sveučilištu Karolinska u Stockholmu.

Bila je članica Hrvatske akademije medicinskih znanosti, The New York Academy of Sciences, European Society of Toxicology, te počasna članica International Society for the Study of Xenobiotics.

Čak je i nakon umirovljenja nastavila raditi i to na Sekciji za promet i ekologiju Znanstvenog Vijeća za promet HAZU gdje je istraživala toksične učinke emitiranih tvari iz motornih vozila na animalnu stanicu.

Tijekom Domovinskog rata zalagala se za miran suživot etničkih zajednica i demokratska načela te je zagovarala pristup Republike Hrvatske Europskoj uniji. Njezin prilog uvršten je u Egidin zbornik "Hrvatska Agenda 2000". Kao Srpkinja zalagala se protiv velikosrpske politike te je pisala javna pisma u obrani Hrvatske.

Carević je u svojoj karijeri dobila mnoštvo nagrada, među kojima su: plaketa s likom Zdravka Lorkovića, nagrada "Europski krug" 1994., Hrvatskoga Vijeća Europskoga pokreta u Zagrebu za promicanje demokratskih vrijednosti, a odlikovana je i redom Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića.

Linker
19. travanj 2024 07:36