Blefaroplastika

Ovo je sedam znakova dobro izvedenog zahvata podizanja kapaka

Estetska operacija vjeđa, blefaroplastika, uključuje uklanjanje masnih naslaga i viška kože, kao i stvaranje dodatnih nabora kako bi se postigao mlađi i odmorniji izgled.

Estetska operacija podizanja kapaka ili blefaroplastika među najtraženijim je estetskim zahvatima proteklih godina i uvijek pri vrhu top ljestvica najizvođenijih zahvata. Premda na prvi pogled može djelovati kao mala intervencija, to ni približno nije točno, jer tim se postupkom može značajno promijeniti izgled područja očiju, ali i cijelog lica.

Blefaroplastika uključuje uklanjanje masnih naslaga i viška kože, koje ponekad može biti toliko izraženo da ometa vid, kao i stvaranje dodatnih nabora za postizanje mlađeg i budnijeg izgleda. Pri zahvatu se mora dobro paziti na sklad lica i položaj obrva, kao i na to koliko će se kože i masti ukloniti, pa se dobro izvedenim podizanjem kapaka smatra ono kojim je postignuta anatomija što sličnija prirodnoj. S druge strane, loše izvedeno podizanje, osim nezadovoljavajućeg estetskog ishoda, može imati negativne posljedice na zdravlje očiju i na vid. Navodimo sedam znakova dobro izvedene blefaroplastike.

image

Sedam je znakova koji govore da je zahvat prošao u najboljem redu

SHUTTERSTOCK

Kapci su u prirodnom položaju

Dobro izvedeno podizanje vjeđa neće promijeniti njihov prirodan položaj. "Ne smije se izrezati previše kože, jer time može nastati zategnut i neprirodan izgled. Može čak dovesti do nemogućnosti zatvaranja očiju (stanje koje se naziva lagoftalmus), zbog čega se oči isušuju, crvene su i bolne, a vid može biti zamagljen”, rekao je okuloplastični kirurg dr. David Schlessinger. Sve to, naravno, negativno utječe i na kvalitetu života.

Sačuvane su masnoće

S obzirom na to da su mladenački kapci puni i gipki, blefaroplastika treba sačuvati masno tkivo koje daju punoću. Ukloni li se previše masnoće mogu nastati udubljenja i na gornjim i na donjim kapcima. Kapci tada mogu izgledati čišće i zaglađenije, ali i starije, jer se doimaju ispražnjenima, upozorava dr. Schlessinger.

Bez utjecaja na obrve

Obrve su izuzetno važan dio lica, one mu daju okvir, pa je ključno ne utjecati podizanjem kapaka na njihov položaj. Dr. Schlessinger kaže kako ženske obrve obično imaju oblik slova C kod kojeg je početak završnog dijela nešto viši od same sredine obrve. Kod muškaraca su unutrašnji i vanjski dijelovi obrve na istoj visini.

Oči su simetrične i nema tragova operacije

Kapci su uobičajeno asimetrični prije blefaroplastike, ali zahvat bi i to trebao riješiti te je očekivani rezultat simetričnost očiju. Uz to, ne smije biti vidljivih znakova operacije, a pacijent bi trebao izgledati „kao mlađa ili bolja verzija sebe”, kaže okuloplastični kirurg dr. Steven Fagien. Loše izvedeno podizanje kapaka ima neprihvatljive znakove operacije kao što su, nastavlja liječnik, "značajno vidljivi ožiljci, promjena prirodnog oblika kapka ili površinskih kontura koje su asimetrične i neprirodne".

Koža izgleda zdravo

Nije dovoljno samo kirurški ukloniti višak kože, kožu vjeđa tijekom zahvata treba i tretirati, jer je oštećena suncem i procesom starenja. Dr. Schlessinger preporučuje nježan Co2 laser tijekom procedure, kako bi se koži vratio mladenački sjaj. Pored toga, važno je da se koža kapaka stopi s okolnom kožom. Trebala bi izgledati zategnutije i glatko, ali ujedno uklopljeno u izgled okolne kože, kako se kapci ne bi isticali kao drugačiji.

Kutovi kapaka su na pravom mjestu

Kapak nakon operacije treba biti samo minimalno promijenjen, a vanjski kutovi kapka važan su pokazatelj dobro učinjene blefaroplastike. Kako kaže dr. Schlessinger, "vanjski kut vjeđe trebao bi biti na jednakoj visini kao unutrašnji ili malo viši od njega".

Donji kapak je gladak i ne povlači se

Nakon uspješne blefaroplastike i donji je kapak pomlađen i gladak, a opći je dojam prirodan i mlađi izgled cijelog lica. Prema facijalnoj plastičnoj kirurginji dr. Kimberly Lee, kvalitetno podizanje kapaka briše umoran izgled, a s lica može skinuti i deset godina.

Jedna od najgorih komplikacija kozmetičke blefaroplastike donjih kapaka je povlačenje kapka.

"Ako se ukloni previše kože ili ako donji kapak nije pravilno zategnut, njegov se vanjski kut može izvrnuti, okrenuti prema dolje i otkriti previše očne jabučice”, upozorava dr. Schlessinger. Osim što utječe na izgled, ova komplikacija dovodi do suhog oka i drugih s njim povezanih smetnji.

Linker
05. ožujak 2024 18:10