BILJANA BLIVAJS CROPIX
Zaštita od sunca

Dermatologinja Nika Franceschi otkriva sve što moramo znati o SPF-u

Mineralni ili kemijski filtri, sprejevi ili losioni, koliko obilato ih moramo nanositi, ali i koji je stvarni rok trajanja proizvoda za lice i tijelo - specijalistica dermatologije i venerologije ima sve odgovore i detaljno nas priprema za novu sunčanu sezonu.

Mineralni ili kemijski filtri, sprejevi ili losioni, koliko obilato ih moramo nanositi, ali i koji je stvarni rok trajanja proizvoda za lice i tijelo - specijalistica dermatologije i venerologije ima sve odgovore i detaljno nas priprema za novu sunčanu sezonu.

Bez sunca nam nema života, to je činjenica. Njegove zrake trebaju nam zbog sinteze vitamina D, dobro djeluju na krvni pritisak i popravljaju raspoloženje. No, sunce ima i tamnu stranu, UVA i UVB zrake zbog kojih slabe samozaštitne snage naše kože. Daleka je 1933. kada je Beiersdorf lansirao prvo Nivea ulje za sunčanje sa slabašnim (0,375 postotnim) UV filtrima, koje je služilo više za "dohranu" nego za zaštitu kože. Tada se, i desetljećima kasnije, na plažu išlo samo s ručnikom prebačenim preko ramena, a brižne su mame djecu i sebe mazale maslinovim, kokosovim i sličnim uljima. Do preokreta dolazi osamdesetih godina kad oznaka SPF (Sun Protection Factor) postaje poznata svima, a torbe za plažu sve teže jer je trebalo ponijeti mlijeko, kremu ili ulje za svakoga člana obitelji. Naime, usporedo s upozorenjima o štetnosti sunčanja bez zaštite rasla je i svijest da nam u toplijim godišnjim dobima kozmetička kolekcija mora biti dvostruko bogatija. Što znače brojke kojima su označeni današnji filtri, koji stupanj zaštite odabrati te što je zapravo idealna zaštita od sunca - objašnjava zagrebačka dermatologinja, 33-godišnja Nika Franceschi.

image

Snimljeno u salonu namještaja NUNC

BILJANA BLIVAJS CROPIX

Doziranje SPF-a

"SPF je mjerna jedinica kojom se označava vrijeme trajanja zaštite od UV zračenja nakon nanošenja zaštitnog sredstva. Dakle, ako osoba ‘izgori‘ nakon 10 minuta nezaštićenog izlaganja suncu, uz SPF 15 se može izlagati 15 puta dulje bez nastanka opeklina, odnosno 150 minuta. Međutim, postoje i drugi faktori koji na to utječu - doba dana, geografska lokacija, fototip kože... Oznaka SPF odnosi se samo na zaštitu od UVB zraka, dok se zaštita od UVA označava posebnom oznakom ili je navedeno da je proizvod širokog spektra zaštite. Važno je nanijeti dovoljnu količinu zaštitne kreme - a to znači barem 2 mg proizvoda po četvornom centimetru kože. Za površinu lica i vrata to bi bilo pola čajne žličice, a za cijelo tijelo šest čajnih žličica kreme - ravnomjerno nanesene, ne zaobilazeći vrat, uši, dekolte i usnice. Preporučuje se proizvod nanositi svaka dva sata, a također i nakon kupanja, brisanja ručnikom ili jačeg znojenja."

image

Heliocare Body Glow štiti kožu faktorom 50+, a svjetlucavim česticama je uljepšava

HECTOR SILVA MENDO

SPF svaki dan - da ili ne?

"Neovisno o dobu godine, o sunčanom ili oblačnom vremenu, UV zrake su prisutne i potrebno je svakodnevno koristiti kremu za zaštitu od sunca. Mnogi ne razumiju da smo i u gradu izloženi velikoj količini UV zračenja. Čak i ako idete samo do posla, a radite u zatvorenom prostoru, ujutro treba nanijeti zaštitno sredstvo - no ako boravite na otvorenom, ili u blizini prozora (određene zrake prolaze kroz staklo!), nužno ga je obnavljati svaka dva sata."

SPF i make-up

"Za brzu i jednostavnu reaplikaciju preko šminke osmišljene su nove formulacije u obliku sticka, nevidljive maglice (mista), suhog spreja, kompaktnih pudera i pudera u prahu. Također, zaštitne kreme ili fluidi lagane teksture mogu se make-up spužvicom, tapkajućom tehnikom, nanijeti preko šminke."

image

La Roche-Posay UVmune 400 fluid iznimno otporan na vodu, znoj i pijesak

SEBASTIEN BOGLIOLO

Previše zaštite, premalo vitamina D?

"Iako je posljednjih nekoliko godina osviještenost populacije o važnosti zaštite od sunca viša no ikad, ne smatram da pretjerujemo u zaštiti. Incidencija zloćudnih tumora kože, za koje znamo da su u velikoj mjeri uzrokovani UV zračenjem, u stalnom je porastu kako u svijetu tako i u Hrvatskoj. Svakodnevno mi pacijenti navode da uopće ne koriste proizvode za zaštitu od sunca ili smatraju da su im potrebni samo prilikom boravka na moru. Mnogi smatraju da nanošenje kreme za zaštitu od sunca blokira proizvodnju vitamina D, no to u većini slučajeva nije točno. Kao prvo, gotovo nitko ne nanosi proizvod ravnomjerno ni u dovoljnoj količini, pa ostane dosta nezaštićenog područja. Osim toga, nijedna krema ne daje 100-postotnu zaštitu. Petnaestak minuta sunca dnevno tijekom ljeta dovoljno je za sintezu odgovarajuće količine vitamina D - ako je izloženo oko 30 posto površine tijela."

Mineralni ili kemijski?

"Proizvodi s mineralnim ili kemijskim filtrima - sasvim svejedno, ne razlikuju se u kvaliteti, nego u mehanizmu djelovanja i lakoći nanošenja na kožu. Kemijska sredstva djeluju poput spužve i apsorbiraju UV zračenje, lako se razmazuju pa zbog toga odgovaraju većini ljudi, a treba ih nanijeti dvadesetak minuta prije izlaganja suncu. Mineralni filteri fizički sprečavaju prodor štetnog zračenja i poput zrcala odbijaju ili raspršuju zrake od površine kože, pružaju zaštitu odmah nakon nanošenja, gušće su teksture, teže se upijaju te često ostavljaju bijeli film na površini kože."

image

HELIOCARE 360 transparentni sprej SPF 30/ ENVIRON Alpha Day Lotion SPF 15 za licre i tijelo/ MBR losion za tijelo SPF 30 baršunaste teksture te se lako upija, pouzdano štiti i regenerira kožu koja se nije navikla na sunce/ PHARMACERIS Sun Protect suho zaštitno ulje SPF 50* s vitaminom E koji jača lipidnu barijeru i regenerira epidermu/ EUCERIN Hydro Protect fluid SPF 50+ štiti od sunca i neutralizira slobodne radikale uzrokovane UV i HEv svjetlom

PRESS

SPF za lice i tijelo

"Uvijek preporučujemo korištenje sredstva za zaštitu od sunca minimalno SPF 30, a za osobe svijetle puti, svijetlih očiju, s poremećajima pigmentacije, reakcijama preosjetljivosti na sunce ili prethodno operiranim tumorima kože, sredstva za zaštitu od sunca SPF 50+. Osim toga, proizvod mora biti širokog spektra zaštite (štiti i od UVA i UVB zraka), otporan ili vrlo otporan na vodu (osobito u slučaju jačeg znojenja)."

image

SUNBETTER Sheer SPF 50+ mineralna zaštita u laganoj i transparentnoj teksturi stika

Fluid, krema, sprej...

"Odabir teksture proizvoda stvar je osobnih sklonosti, no postoje neka ograničenja kod primjene. Za ravnomjerno nanošenje najbolje je odabrati fluide, kreme i losione, dok je kod spreja, pudera i praha vrlo teško odrediti potrebnu količinu da bi zaštita bila potpuna i ujednačena. Većina ljudi voli sprejeve, no s njima moramo biti oprezni jer velik dio odlazi u zrak, a ne na kožu. Masnoj koži više će odgovarati nekomedogeni proizvodi lagane teksture, dok će suhoj koži više odgovarati bogate, masnije kreme s hidratantnim sastojcima poput ceramida i hijaluronske kiseline. Ako imate osjetljivu kožu, kreme s mineralnim filterima su uglavnom bolji izbor od krema s kemijskim filtrima."

Što kupiti?

"Danas na tržištu postoje brojni kvalitetni proizvodi za zaštitu od sunca, a odabir ovisi o tipu i specifičnim potrebama i problemima vaše kože. Tako primjerice postoje SPF kreme namijenjenje koži sklonoj aknama, hiperpigmentacijama ili zreloj koži koje u sebi imaju sastojke koje dodatno djeluju i na potrebe takve kože. Ako imate masnu kožu, više će odgovarati nekomedogeni proizvodi lagane teksture, dok će suhoj koži više odgovarati bogate, masnije kreme s hidratantnim sastojcima poput ceramida i hijaluronske kiseline. Ako imate osjetljivu kožu, kreme s mineralnim filterima su uglavnom bolji izbor od krema s kemijskim filterima."

image

Gamarde visoka razina zaštite od sunca bazirana na mineralnim filtrima, a tekuća i nevidljiva tekstura ne ostavlja bijele tragove

PRESS

Rok trajanja

"Kreme za zaštitu od sunca uglavnom imaju rok valjanosti tri godine. Potrebno ih je čuvati na suhom i hladnom mjestu, izbjegavati držati na izravnom suncu i visokim temperaturama i paziti da su dobro zatvorene. Ako nije istekao rok valjanosti, a proizvod za zaštitu od sunca je čuvan u normalnim uvjetima, ne izgleda ili miriše čudno, može se koristiti i sljedeće sezone. Inače, gotovo uvijek na ambalaži stoji i vremenski period u kojem je potrebno potrošiti proizvod nakon otvaranja, stoga se savjetuje na proizvod napisati datum kad smo ga otvorili."

image

A-DERMA Epitheliale AH Ultra SPF 50* obnavlja oštećenu kožu i štiti tetovaže

ANDREA MULDER
Linker
26. travanj 2024 14:43